oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> ;) Podpowiedzcie...
quality
post 18.05.2007 - 17:12
Post #1

Znajomy Rodziny
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Chodzi mi o relaksację.

Niby łatwe, niby proste, ale niezbędne i bardzo ważne.

No i właśnie. Najpierw rozluźniam mięśnie, później obserwuję ciemność,
a moje ciało staje się cieższe, czasem czuję mrówki w palcach.

Ostatnio mniej rozpraszają mnie dźwięki z zewnątrz.

Czasem rozmawiam sama ze sobą.

Więc nie wiem, po czym można poznać, czy jestem wystarczająco głęboko odprężona.

Po czym Wy to poznajecie?
I, ewentualnie, podsuńcie pomysł na zejście "niżej"...

Następnym krokiem jest wizualizacja, a wiem, że bez odpowiedniego relaksu dalsze działania na nic.

Będę bardzo wdzięczna, bo ciężko opierać się tylko i wyłącznie na własnych spostrzerzeniach.

Pozdrawiam (:
Go to the top of the page

+Quote Post
Ketrab
post 18.05.2007 - 17:39
Post #2

Dusza Towarzystwa

Wszystko już było ,Metoda Jacobsona,Metoda Schulza,Poprzez oddech (polecam) ,Metoda z kryształami (nie stosowałem) jest tego do groma .Relaksacja jest to stoponiowe eliminowanie mysli skupiając się na danym podmiocie ,wiec nie jest to takie łatwe jak napisałeś wyżej ,koncentracja i trenowanie "rozwiązłości" uwagi jedyny sposób

+Quote Post
daywalker
post 18.05.2007 - 17:45
Post #3

Dusza Towarzystwa
Ikona Grupy
Grupa: OOBE VIP

Po pierwsze kiedy sie relaksujesz? Jaka metode stosujesz, to jest wazne. Jezeli chcesz poglebic relaksacje, zacznij liczyc np. od 100 do 1, i wyobraz sobie ze schodzisz po drabinie, badz schodach. Musisz to poczuc. A poczuc jest to bardzo latwo, w zasadzie nie da sie tego pominac... Najczesciej czuje jak powoli trace kontakt z cialem, uspokajam sie, badz znienacka ogarnia mnie paraliz... Tyle tematow juz o tym bylo, wystarczy poszukac. Pozdrawiam.

+Quote Post
quality
post 18.05.2007 - 17:53
Post #4

Znajomy Rodziny

Notatnik

Dzięki :) Wczoraj próbowałam ze schodami, może poprostu muszę to robić dłużej...

+Quote Post
szymon
post 18.05.2007 - 18:23
Post #5

Znajomy Rodziny

Notatnik

Pamiętaj o czterech rzeczach!

1.Nic na siłę (tylko młotkiem :) ) - akceptacja samej siebie oraz przyzwolenie na to by po prostu się działo, w swoim własnym tempie;
2. Praktyka czyni mistrza;
3. Ważne jest ukierunkowanie - wiedząc co możesz osiągnąć, będzie Ci łatwiej;
4. Bez oczekiwań - często to właśnie oczekiwania sprawiają, że "nic" sie nie udaje, a później tylko rozczarowanie sie pojawia.

Bardzo dużo materiałów na temat relaksacji jest w internecie.

Zastrzegam sobie prawo do popełniania błędów, jestem tylko Szymon'em. Czasem to nawet AŻ :)
Pozdrawiam

+Quote Post
quality
post 18.05.2007 - 18:29
Post #6

Znajomy Rodziny

Notatnik

Wiesz co? Masz rację :) Nic na siłę, bez określonych reguł i sztywnych planów :) Muszę poprostu dać się ponieść... Dziś się postaram i nie zrezygnuję tak szybko! Dziękuję bardzo ;)

+Quote Post
szymon
post 18.05.2007 - 18:44
Post #7

Znajomy Rodziny

Notatnik

Wiedz, że podczas relaksacji/medytacji można używać różnych zmysłów - dotyk, zapach, wzrok, smak, dźwięk. Nie ma w tym reguły, każdy z nas działa inaczej, jedne wrażenia będą silniejsze , a drugie słabsze.
Warto troszeczkę popróbować. Może się okazać, że najsilniej reagujesz na np. dotyk i dźwięk.

Z podpowiedzi to byłoby na tyle :) (ode mnie oczywiście)

+Quote Post
Ketrab
post 18.05.2007 - 19:31
Post #8

Dusza Towarzystwa

Pamiętaj by rozlużnić wszystkie mięśnie ,nawet gdy czujesz że nic nie napinasz to możesz się zdziwic ,twoje mięśnie mogą być bardzo mocno napięte ,kiedyś złapał mnie skurcz tak bardzo chciałem wyjść(: Jak leżysz gdy próbujesz? Pewnie na plechach ,to mała porada ,gdy już leżysz tak przez godzinę twoje ciało zacznie się domagać zmiany pozycji i to będzie zgubne(: olej dyskomfort z góry w dół ciepłym moczem(: pogłębiaj stan relaksacji ,zobaczysz szybko uzyskasz pożądane efekty(: pozdro

+Quote Post
starr
post 18.05.2007 - 20:20
Post #9

Guests

a ja mam pytanie od siebie-gdzies, ktos, kiedys na jakims forum napisal ze powinno oddychac sie przez nos lub przez usta, nigdy razem.To dziwne poniewaz ja zawsze stykalem sie z metoda:wdech przeponą przez nos ,wydech przez usta co zreszta sam stosuje.Jak jest u was?

+Quote Post
daywalker
post 18.05.2007 - 21:34
Post #10

Dusza Towarzystwa
Ikona Grupy
Grupa: OOBE VIP

CYTAT(starr @ 18.05.2007 - 21:20) *
a ja mam pytanie od siebie-gdzies, ktos, kiedys na jakims forum napisal ze powinno oddychac sie przez nos lub przez usta, nigdy razem.To dziwne poniewaz ja zawsze stykalem sie z metoda:wdech przeponą przez nos ,wydech przez usta co zreszta sam stosuje.Jak jest u was?

Nie przywiazuje zbytnio do tego uwagi, oddycham jak mi wygodniej ;). Ale ten sposob opisuje np Monroe, przy dostrajaniu rezonansowym, czyli wlasnie wdech przez nos, wyobrazamy sobie ze pobieramy czysta, swieza energie, ktora rozchodzi sie po calym ciele, wydychamy ustami, szara, zuzyta, mruczac, badz spiewajac przy tym jak podczas medytacji;).

+Quote Post
szymon
post 18.05.2007 - 22:22
Post #11

Znajomy Rodziny

Notatnik

Jak jest zimno to trzeba tak oddychać :)
Nos jest lepiej ukrwiony i cieplesze powietrze dostaje się do płuc, a w druga strone to jak kto woli.

A tak poważnie to można oddychać w taki sposób

2-8-4 (chyba tak, bo juz nie pamiętam)

a co to oznacza
są to czasy mierzony w sekundach
2 sekundy - wdech
8 sekund - przytrzymanie powietrza w płucach
4 sekundy - wydech

wszystko oczywiście z umiarem. Zbyt gorliwe oddychanie może skończyć sie... nie nikt nie umrze :)
hiperwentylacją. Przy tej metodzie to nie grozi

Wyobraźcie sobie jak musi wyglądać metoda (jeżeli taka istnieje) 0.5-0.5-0.5 :)
I gdzie ja sie stosuje... oczywiście że podczas wysiłku fizycznego tj. bieg(koch)anie :)

+Quote Post
starr
post 18.05.2007 - 23:12
Post #12

Guests

ja robie tak: 4 sek wdech , 4 sek przytrzymanie , 8sek wydech.oddychajac przepona swietnie pomaga na pluca np gdy dzien wczesniej siedzialem w barze i duzo palilem

+Quote Post
quality
post 19.05.2007 - 10:31
Post #13

Znajomy Rodziny

Notatnik

To ja ciągle byłam w błędzie :) byłam przekonana, że jak się zrelaksuję, to nie będę odbierać żadnych bodźców, a okazuje się, że moje zmysły mogą działać! Ja intensywnie odbieram dźwięki...
A jak robiłam wizualizację to przeciwnie - szczególnie zapach i smak :D

A co do oddychania, ja zawsze oddycham przez nos. Próbowałam ustami, ale nie jestem do tego przyzwyczajona i tylko się niepotrzebnie rozpraszam ;)

Pozdrawiam i miłych lotów :*

+Quote Post
Ketrab
post 19.05.2007 - 10:37
Post #14

Dusza Towarzystwa

CYTAT(quality @ 19.05.2007 - 11:31) *
To ja ciągle byłam w błędzie :) byłam przekonana, że jak się zrelaksuję, to nie będę odbierać żadnych bodźców, a okazuje się, że moje zmysły mogą działać! Ja intensywnie odbieram dźwięki...
A jak robiłam wizualizację to przeciwnie - szczególnie zapach i smak :D

A co do oddychania, ja zawsze oddycham przez nos. Próbowałam ustami, ale nie jestem do tego przyzwyczajona i tylko się niepotrzebnie rozpraszam ;)

Pozdrawiam i miłych lotów :*

Mylisz relaksacje z transem ,relaksacja jest po to by odreagować sters ,rozlużnić mięsnie a pogłębianie relaksacji prowadzi do transu (zmian drgań mózgowych na wolniejsze) i własnie przy wchodzeniu w trans odłączają się niektóre zmysły(: pozdro

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park