oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

92 Stron V  « < 16 17 18 19 20 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Wielka Piramida - Wielka Energia
Deimond
post 16.01.2013 - 10:59
Post #345

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Egipcjanie byli dość niskiego wzrostu.

Pozatym coś mylisz - ciało wsadzano albo do takiego co przedstawiłeś na górze albo do prostokątnego a nie jedno w drugie:)
Zależy o jakiej dynastii mówisz:)
Prosty sarkofag:
(IMG:http://www.touregypt.net/images/touregypt/coffins1.jpg)
a tu taki nowszy :
(IMG:http://www.touregypt.net/images/touregypt/coffins7.jpg)
Pomętoliło Ci się :)

To że jednemu zrobiono - nie oznacza że wszystkim musiano - złą logikę stosujesz - poza tym piramidy były przerabiane przez kolejnych władców.

No to pouzdatniasz tą wodę - problem w tym że do uzdatniania znów potrzebujemy energii cieplnej a jak nie cieplnej to mechanicznej do filtrów osmotycznych - i bilans energetyczny idzie się je..ać.
Go to the top of the page

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 16.01.2013 - 11:10
Post #346

Dupa Towarzystwa

Bilans energetyczny masz taki, że w Pekinie dzieci i ludzie chodzą w maskach bo taki jest tam smog obecnie.

Jak wszystkim? Chyba zapominasz kim był władca Cheops. Komu jak komu, ale jego pamięć powinni oddać wieloma malunkami, rzeźbami a tu:

(IMG:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ca/Chambre-roi-grande-pyramide.jpg/250px-Chambre-roi-grande-pyramide.jpg)

Grobowiec jak MALOWANY:)

(IMG:http://www.wgorach.com/img/fck/6901352/voyage/Image/inne/Inwald/Piramida%20-%20Grobowiec%20Tutenchamona.jpg)

Ten jakby ładniejszy:)

+Quote Post
Deimond
post 16.01.2013 - 11:11
Post #347

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Zielarz Gajowy @ 16.01.2013 - 11:10) *
Bilans energetyczny masz taki, że w Pekinie dzieci i ludzie chodzą w maskach bo taki jest tam smog obecnie.

Jak wszystkim? Chyba zapominasz kim był władca Cheops. Komu jak komu, ale jego pamięć powinni oddać wieloma malunkami, rzeźbami a tu:

(IMG:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ca/Chambre-roi-grande-pyramide.jpg/250px-Chambre-roi-grande-pyramide.jpg)

Grobowiec jak MALOWANY:)

Nie przypinaj Twojego myślenia do tamtych czasów. "Komu jak komu" to wybacz żaden argument historyczny.

Zielu tu luknij - tam to dopiero cuda pod wodą odkryto
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/pozna...ortaz-duzy.html

+Quote Post
Kronopio
post 16.01.2013 - 11:11
Post #348

zdrogi.blogspot.com
Ikona Grupy
Grupa: OOBE VIP

Notatnik

CYTAT(twistoid @ 16.01.2013 - 00:51) *
Tak samo jak atakujący podsyca swoją tożsamość argumentacją, robiąc niejako wojenkę w której będą wygrani i przegrani, czyje ego uzyska energię w postaci ugruntowania swoich racji, potrzeby sformowania siebie jako kogoś autorytatywnego, będzie podsycanie emocji wytwarzanie energii póki ktoś nie "wygra".

Ja np. zabieram głos w temacie jak mam ochotę sobie podyskutować. Nie liczę na wygraną bo nie wierzę, że dyskusja laików może prowadzić do jakichś konstruktywnych wniosków, tym nie mniej jest ciekawa, można liczyć na ciekawe koncepcje czy teorie o których się samemu nie słyszało. Jeśli mam jakiś cel to jest to przekonanie tych najbardziej zakochanych w alternatywnych teoriach, że w 99 proc są do obalenia przez dobrego studenta fizyki, chemii etc. Sam przechodziłem przez ten obszar i zrobiłem sobie krzywdę w ten sposób, że jak sie zejdzie na ziemię to się traci tą magię co jest dość depresyjne. Ale z drugiej strony wolę to, niż dążyć do wyimaginowanego obrazu czegoś co nie istnieje. Goniąc za fantazją byłem ślepy na to co jest zwyczajne - zwyczajne ale piękne.

+Quote Post
Deimond
post 16.01.2013 - 11:15
Post #349

Dusza Towarzystwa

Notatnik

No - a najgorsze jest to że część można poobalać znając tylko dobrze to czego uczono w podstawówce:) Jak o skamielinach i kryształach kwarcu:)

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 16.01.2013 - 11:17
Post #350

Dupa Towarzystwa

(IMG:http://www.wgorach.com/img/fck/6901352/voyage/Image/inne/Inwald/Piramida%20-%20Grobowiec%20Tutenchamona.jpg)

Czy Ty naprawdę nie widzisz różnicy? Tutenchamon i Cheops. Piramida Cheopsa ta najwyższa, najbardziej skomplikowana powinna być wzniesiona dla kogoś ważnego. Temu ważnemu nawet jednego malunku nie zrobili:) Chyba na złość:)

Jak dzisiaj się chowa tych najważniejszych? Nie oddaje czci? Nie wyróżnia rangi zmarłego? Cheopsa wjebali do surowizny? Taaaa:)

+Quote Post
Deimond
post 16.01.2013 - 11:20
Post #351

Dusza Towarzystwa

Notatnik

A ty nie widzisz różnicy czasowej ponad 1200 lat?
Tutenhamon ok 1300 r p.n.e
Cheops 2560 r.p.n.e

I patrz - na Twoim zdjęciu zmieścił się :)

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 16.01.2013 - 11:22
Post #352

Dupa Towarzystwa

No i co? :) Dawniej wznieśli doskonalszą Piramidę zatem potwierdza to, że byli bardziej zdolni:) Zatem chyba też mogli mu coś namalować? Aha...Piramidę umieli zbudować, ale malować nie potrafili:)

Na zdjęciu jest "w opakowaniu". Ty wrzucałeś zdjęcia ludzi 'bez opakowania: i wchodzili na styk, ale Cheops pewnie był malutki i są na to dowody:)

+Quote Post
Deimond
post 16.01.2013 - 11:28
Post #353

Dusza Towarzystwa

Notatnik

A skąd wniosek że doskonalszą ? Ja tam żadnej doskonałości nie widzę :)
Chodzi Ci że większą?

Rozumiem że Cheops miał wstać z grobu 1200 lat później i zrobić wyrzut swoim budowniczym nieżyjącym że Tutkowi tak ładnie przyozdobili i on też tak chce:D

Patrz na grobowiec z VI dynastii:
(IMG:http://narmer.pl/pir/ima/merenre2.jpg)
Cheops był z piatej czyli jeszcze wcześniej

A ty mi rzucasz kolesia Tutka z bodajże XIV dynastii

Ewolucja i rozwój chłopie:)

Masz tu pooglądaj sobie obrazki - powyciągaj wnioski - poukładaj chronologicznie:)
http://narmer.pl/

I już nie słuchaj takich argumentów że ktoś zestawi dwa grobowce różniące sie kilkunastoma pokoleniami i robi z tego argument i to w jaki perfidny sposób.

Choć znając Ciebie to i tak zignorujesz tą lekturę i zamkniesz się w świecie fantazji.

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 16.01.2013 - 12:14
Post #354

Dupa Towarzystwa

Ty stary Ty nie widzisz zdobień w tym co załączasz? W fatalnym stanie to zdjęcie, ale te gwiazdki to chyba widoczne. Cheopsowi nawet jednej gwiazdki poskąpili:)

To w takim razie Ty sobie porównaj wszystkie Piramidy z Wielką Piramidą pod względem ilości pomieszczeń w środku. Ewolucja i rozwój a wszystkie nowsze piramidy w porównaniu do Wielkiej Piramidy pod względem konstrukcji wewnętrznej znacznie uboższe.

Zadaj sobie pytanie dlaczego TYLKO Wielka piramida ma te tunele wychodzące na zewnątrz. Uzmysłów sobie, że wykonanie takich tuneli ze środka na zewnątrz to spore wyzwanie. Dlaczego nigdy później nie udało się nikomu tego zrobić?

Widzisz co chcieć widzieć czyli grobowiec bez żadnych faktów to potwierdzających.

+Quote Post
Deimond
post 16.01.2013 - 12:20
Post #355

Dusza Towarzystwa

Notatnik

poszperasm i napiszę - ale jakoś nie widze żadnych problemów ze zrobieniem tuneli gdy wyobrazisz sobie iż nie były drążone tylko robiono je już podczas budowy:) Ja nie wiem zielu jak ty ale jak się domy buduje to się nie drąży później pokoi po wybudowaniu:D
Dalej nie wiesz jak ? - kładziesz cegiełkę zostawiasz szparę i znowukładziesz cegiełke :) Trudne?

Może zaczęto już robić jakieś prymitywne zdobienia - w końc to też sporo późniejszy grobowiec.

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 16.01.2013 - 12:27
Post #356

Dupa Towarzystwa

Zderzacz hadronów to jaki problem wykonać? Wykopujesz dziurę i wsadzasz pod ziemię rurę i aż tyle miliardów to kosztowało, aby naukowcy mieli frajdę ze zderzania?:)

Myślisz, że dzisiejsze budowle są budowane na pałę? Projekty zajmują setki stron i wszystko musi być dopasowane. Piramida ze skomplikowaną strukturą wewnętrzną to spore wyzwanie i do tego musiała zbiec się u szczycie. Dlatego wszystkie piramidy oprócz Wielkiej Piramidy wewnątrz są bardzo proste.

No skoro nie widzisz problemów to dlaczego Wielka piramida tylko posiada te kanały. Bagatelizujesz, że wskazywały pewne gwiazdy a to ma kluczowe znaczenie o czym wspominał Paweł.

+Quote Post
Deimond
post 16.01.2013 - 12:29
Post #357

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Zielu juz nie wracajmy do kryształów kwarcu - błagam - mam Ci drugi raz tłumaczyć?
Jaką ty widzisz tam skomplikowaność nie czaję - to jest dość prosta budowla i prymitywna.
To że korytarze są - to ma być te skomplikowanie?

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 16.01.2013 - 12:49
Post #358

Dupa Towarzystwa

Proste i prymitywne to jest takie myślenie o niej. Wspominał o tym bielik.

Wielka Piramida to ponad 2 miliony bloków a w środku granitu dużo...wiesz ile całość waży? Posadowić ją, aby się nie zawaliła po tysiącach latach to geniusz konstrukcyjny. Zrozum to.

Mieszkam we Wrocku koło Sky Tower. Fundament pod tą budowlę miał ze 30m głębokości. Beton i zbrojenie.

Wielka piramida jest posadowiona na pustyni. Na jakim fundamencie? Może bez fundamentu? Proszę Cię zainteresuj się jak wyglądają dużo późniejsze piramidy w Afryce. Po niektórych nawet już śladu nie ma. Dlaczego nie wytrzymały skoro były mniejsze?

2 300 000 samych bloków. Weź to poukładaj, aby się nie zawaliło i idealnie zeszło u góry. Jaki fundament? Obliczenia? Koordynacja. Proste i prymitywne:)

+Quote Post
Deimond
post 16.01.2013 - 13:07
Post #359

Dusza Towarzystwa

Notatnik

A gdzie ona ma się niby zawalić jak cała jest z kamienia - na zewnątrz? Dlatego właśnie jest trójkątna a nie prostopadłościenna. Jest postawiona na masywie skalnym który tam jest :D Przecież to wiadomo.

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 16.01.2013 - 13:26
Post #360

Dupa Towarzystwa

To dlaczego większość z pozostałych się zawaliła i gruz po nich pozostał tylko? Posadowiona na masywie skalnym. Dobrze, ale niwelacja takiego terenu to nie takie łatwe a pod Wielką Piramidą są tunele prowadzące w głąb ziemi. Zatem ostro musieli ryć w tej skale, co? Pewnie znowu młotek i dłuto.

WIECZNIE PŁONĄCE LAMPY

Mimo zadziwiających odkryć naga prawda wygląda tak, że początki dziejów Egiptu pozostają w zasadzie nieznane i stanowią białą plamę. Nie jest więc możliwe wyjaśnienie, w jaki sposób były oświetlane kilometry podziemnych przejść i komór pod płaskowyżem Gizy, przy czym jest pewne, że musiały być jakoś oświetlone, chyba że starożytni mieli zdolność widzenia w ciemnościach. To samo dotyczy wnętrza Wielkiej Piramidy- egiptolodzy zgadzają się, że nie stosowano płonących pochodni, ponieważ w takim przypadku sufity byłyby okopcone.

Z tego, co obecnie wiemy o podziemnych przejściach pod płaskowyżem z piramidami, wynika, że istnieje tam prawdopodobnie co najmniej 5 kilometrów korytarzy, które sięgają na 10 d0 12 pięter w dół, poniżej poziomu gruntu. Zarówno Księga Umarłych jak i Teksty Piramid wspominają o "Twórcach Światła", co może odnosić się do ludzi odpowiedzialnych za oświetlenie podziemnych pomieszczeń.

Jamblich podaje fascynujący opis, który odkryto w jednym z bardzo starych egipskich papirusów przechowywanych w meczecie w Kairze. Była to część historii nieznanego autorstwa pochodzącej z 100 roku p.n.e., która dotyczy grupy ludzi, którym udało się wejść do podziemnych komór pod Gizą w celach badawczych. Oto jak opisali swoje przeżycia:

Weszliśmy do komory. kiedy weszliśmy, komora automatycznie rozświetliła się światłem napływającym z cienkiej tuby grubości ręki człowieka [około 15cm] stojącej pionowo w narożniku. Kiedy zbliżyliśmy się do tuby, zaczęła świecić jaśniej... niewolnicy przestraszyli się i uciekli w kierunku, z którego przyszliśmy! Kiedy dotknąłem jej, zgasła. Robiliśmy wszystko, żeby tuba zaświeciła znowu, ale nie dostarczyła już więcej światła. W niektórych komorach tuby działały , a w innych nie. Rozbiliśmy jedną z tub i wypłynęła z niej ciecz w postaci szeregu srebrzystych koralików, które toczyły się szybko po podłodze i równie szybko znikały w jej szczelinach [rtęć?].

Z upływem czasu tuby powoli przygasały i kapłani wyjmowali je i składali w podziemnej piwnicy specjalnie do tego celu zbudowanej na południowy wschód od płaskowyżu. Wierzyli, że świetlne tuby zostały stworzone przez wielbionego przez nich Imhotepa, który kiedyś wróci i sprawi, że znowu będą działały.

+Quote Post
Deimond
post 17.01.2013 - 12:23
Post #361

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Ok ja z mojej strony kończę tą dyskusję ponieważ po klku dniach stwierdziłem że jest to strata czasu.
Uczulam innych aby nie brali wszystkiego na wiarę.
Taką technikę jakiej użył Zielu powyżej( być może nieświadomie) Stosują właśnie ludzie na fantastycznych filmikach youtube - oraz w serialach typu starożytni kosmici.

Pozwolę sobie To pokazać - abstrachując czy Zielu ma rację czy nie - (Także nie bierz tego do siebie).

Cyt. :"Mimo zadziwiających odkryć naga prawda wygląda tak, że początki dziejów Egiptu pozostają w zasadzie nieznane i stanowią białą plamę."

Mamy tu klasyczna sugestię którą słuchacz ma przyjąć za prawdę.
Normalny widz , czytelnik nie zastanawia się już że w tym zdaniu tkwią kłamstwa - bo myśli że autor dokładnie już wszystko sprawdził.
Czy aby na pewno początki dziejów egiptu pozostają nieznane? Sprawdźcie.

"Nie jest więc możliwe wyjaśnienie, w jaki sposób były oświetlane kilometry podziemnych przejść i komór pod płaskowyżem Gizy, przy czym jest pewne, że musiały być jakoś oświetlone, chyba że starożytni mieli zdolność widzenia w ciemnościach. "

Pytanie czy słuszne jest założenie że musiały być oświetlane?
Jest możliwe - nie musieli używać światla gdyż ... no i tu się zastanówcie.
Podpowiem - może po to były właśnie te tunele - wentylacyjne - aby światło przez nie wpadało?

Czy aby na pewno nie było tam śladów używania pochodni?
Po co mieli łazić po korytarzach - byli tam raz pochować mumię.
Z czego mogły być zrobione pochodnie?
Czy mogły nie okapcać sufitu?

Czy aby stwierdzonym faktem jest że są tam jakiekolwiek podziemne korytarz czy to tylko czyjaś hipoteza?

Zadajcie sobie te pytania i posprawdzajcie.

Chciałem tylko pokazać że początek budowania takich teorii bierze się właśnie stąd :

1. Zasugerowanie że nikt na ten temat nic nie wie.
2.Po czym za pomocą składania odpowiednio faktów i ich naginania tłumaczymy widzowi nową teorię.

Ja odsyłam wszystkich zainteresowanych do analizowania takich historyjek - i poszukiwania realnych badań i wiedzy historycznej na dany temat.

Problem w tym że taka szara prawda słabo się sprzedaje i tu pojawia się pole do popisu dla kosmicznych teorii. Problem w tym że niewielu ludziom się chce i wolą dostać podaną na tacy teorię.
Z tym że naukowcom nie zależy aby was przekonywać - oni robią swoje badania.
Natomiast szarlatani zbijają kasę im więcej ludzi przekonają.

Także kończę udział w tej dyskusji ponieważ piramidy i egipt nie jest moim hobby , a ślęczenie i wyszukiwanie faktów historycznych aby obalić czyjąś kosmiczną teorie nie jest moim priorytetem w życiu.
Jak ktoś jest ciekawski to sam poszuka i polecam nie ufać wszystkiemu co napisano na jakiejś ezo stronie:)

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 17.01.2013 - 12:26
Post #362

Dupa Towarzystwa

Ja w takim razie chciałbym zacytować coś co podsumowuje sceptyczne podejście charakteryzujące się ograniczonym postrzeganiem:

Jest możliwe - nie musieli używać światla gdyż ... no i tu się zastanówcie.
Podpowiem - może po to były właśnie te tunele - wentylacyjne - aby światło przez nie wpadało?

Pewnie te same tunele oświetlały kilometry podziemnych korytarzy:) Tak właśnie wygląda dyskusja:) Warto dodać, że te tunele z jednej strony nie wychodziły na zewnątrz czyli były ślepe, ale i tak pewnie oświetlały:)

+Quote Post
Deimond
post 17.01.2013 - 12:31
Post #363

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Zielu ja już napisałem - ja już skończyłem dyskutować tylko dałem innym wskazówki jakie pytania sobie zadawać gdy przeczytają jakieś tezy. Także ja juz skończyłem grę o nic.

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 17.01.2013 - 12:36
Post #364

Dupa Towarzystwa

No i spoko. Ja tylko skomentowałem absurdalną tezę. Jak tunel 20cm x 20cm długi na kilkadziesiąt metrów mógł coś oświetlić? Chyba trochę za wąski i za długi.

(IMG:http://lh3.ggpht.com/_zezoLDwgtXI/TWrCqMs0UbI/AAAAAAAADdE/NFd8nZ2lQBI/s1600/przekrĂłj%20piramidy%20cheopsa[3].jpg)

Ponadto jak widać tunele te dochodzą do jednego miejsca a miejsc do oświetlenia jest znacznie więcej a podziemne tunele, które nie zostały do końca odkryte? Schodzą głęboko w dół ziemi i raczej potrzebowali światła.

+Quote Post
Bezimienny Wiatr
post 17.01.2013 - 12:37
Post #365

Dusza Towarzystwa

Witam...

Zadziwiający jest upór osób, które za wszelką cenę chcą nam powiedzieć że kosmici tu nie mieszali, że oficjalna historia to prawda ostateczna, a wszelkie dowody na ingerencję (nadal trwającą) obcych, uważają jedynie za teorie spiskowe, tym samym wrzucając prawdziwe dowody historyczne, i relacje setki tysięcy osób do worka zwanego ''New Age''.

Pozdrawiam :)

+Quote Post

92 Stron V  « < 16 17 18 19 20 > » 
Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park