CYTAT(Bilu @ 15.02.2011 - 21:52)

Co dziwne, we śnie irracjonalne zdarzenia mogą się wydawać nam całkowicie normalne, to mnie dziwi. Dzięki za komentarz :)
Dokładnie Bilu, mnie także to zastanawia. To zależy od wielu rzeczy, ja stawiam na brak
właściwego nawyku robienia RT, oczywiście nie tylko. Czytałem, ze podczas snu nasze logiczne myślenie jest przytępione, heh coś w tym jest ;D.
Może to także wynikać z braku "świadomości świadka". Człowiek nie mam dystansu do tego co się wokół dzieje na co dzień. Ucieka myślami( a że we śnie dysponujemy super wyobraźnią) to od razu te myśli się materializują, pochłaniają i wychodzi niezły galimatias xD. Ludzie, przedmioty, miejsca, pojawiają się i znikają, zależnie na czym się (nie)świadomie skoncentrujemy. Dopiero zaczynam ćwiczyć to myślenie nad "tu i teraz", aby stać się uważnym i zrelaksowanym obserwatorem. Podobno to pomaga nie tylko w 'ld', ale także w codziennym życiu.
Aha wracając do tematu. Teraz już (na szczęście) pamiętam dobrze sny, ale przez pewien okres miewałem tylko te "wspomnienia senne". Takie niejasne odczucia, różne emocje, biorące się nie wiadomo skąd. Próbowałem wtedy ze wszystkich sił przypomnieć sobie, choć urywek tego co mi się śniło, ale bardzo rzadko przypominałem sobie cokolwiek z treści tych snów. Na szczęście mam to za sobą.