|
|
![]() ![]() |
01.11.2012 - 14:49
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Zatem tu kupisz melatoninkę 10mg,sprawdzona.http://allegro.pl/melatonina-10mg-60kaps-bezsennosc-na-zdrowy-sen-i2661190297.html?source=oo Melatoninę kupisz również w każdej polskiej aptece bez recepty. I to w dowolnej dawce. :) Akurat 10mg, które linkujesz jest końską dawką i każdy kto ją zażyje następnego dnia będzie mieć problemy z odróżnieniem sedesu od szafy. ;) Zbyt będzie chciało mu się spać. Wskazane jest raczej rozpoczynać od 1mg dla osób młodych i 3mg dla osób w wieku nieco bardziej zaawansowanym. Auma a Ty widzisz różnicę w jakości snu po kuracji melatoninowej? Wprawdzie nie jestem Auma, ale chętnie odpowiem. :) Oczywiście, że taka różnica występuje. Przede wszystkim są mniejsze kłopoty z zasypianiem. Stosowałem ją w pewnym bardzo stresującym i wyczerpującym okresie życia. Zdecydowanie ułatwia zasypianie. Osoby liczące na melatoninę, jako środek do osiągnięcia odmiennych stanów świadomości (hormon szyszynki) bardzo się rozczarują. Jeżeli ktoś nie ma kłopotów ze snem, nie warto zażywać. |
|
|
|
03.11.2012 - 20:55
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
[quote name='zx12' date='01.11.2012 - 14:49' post='85014']
Melatoninę kupisz również w każdej polskiej aptece bez recepty. I to w dowolnej dawce. :) Akurat 10mg, które linkujesz jest końską dawką i każdy kto ją zażyje następnego dnia będzie mieć problemy z odróżnieniem sedesu od szafy. ;) Zbyt będzie chciało mu się spać. Wskazane jest raczej rozpoczynać od 1mg dla osób młodych i 3mg dla osób w wieku nieco bardziej zaawansowanym. Ja zaczęłam od dawki 5 mg, a jestem drobnej budowy i waże 45 kg, więc uważam ze to zależy od masy ciała a nie od wieku,bo wiek nie ma znaczenia. Powiem jeszcze że po kilku dniach wzięłam 10 mg i nastepnego dnia nie czułam sie sennie. |
|
|
|
04.11.2012 - 16:21
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
;-)
|
|
|
|
04.11.2012 - 21:09
|
|
|
Ja zaczęłam od dawki 5 mg, a jestem drobnej budowy i waże 45 kg, więc uważam ze to zależy od masy ciała a nie od wieku,bo wiek nie ma znaczenia. Powiem jeszcze że po kilku dniach wzięłam 10 mg i nastepnego dnia nie czułam sie sennie. Mylisz się. Produkcja melatoniny w organizmie jest zależna od wieku. KOD Wydzielanie melatoniny zmienia się w ciągu życia człowieka, a jej produkcja jest najniższa w podeszłym wieku. Dlatego melatonina – jako preparat leczniczy - ma największe znaczenie dla ludzi starszych. http://www.lepszezdrowie.info/melatonina.htm KOD W miarę starzenia się organizmu produkcja melatoniny na skutek wapnienia ziaren szyszynki zmniejsza się. http://www.wydawnictwoapteka.pl/files/User.../melatonina.pdf Czynnik indywidualny też ma tu znaczenie. Być może należysz do osób, których zapotrzebowanie na ten hormon jest większe. Jednak większość osób w młodszym wieku po 10 mg będzie czuła się bardzo sennie. Pozdrawiam |
|
|
|
05.11.2012 - 20:49
|
|
|
Melatoninę kupisz również w każdej polskiej aptece bez recepty. I to w dowolnej dawce. :) Akurat 10mg, które linkujesz jest końską dawką i każdy kto ją zażyje następnego dnia będzie mieć problemy z odróżnieniem sedesu od szafy. ;) Zbyt będzie chciało mu się spać. Wskazane jest raczej rozpoczynać od 1mg dla osób młodych i 3mg dla osób w wieku nieco bardziej zaawansowanym. Wprawdzie nie jestem Auma, ale chętnie odpowiem. :) Oczywiście, że taka różnica występuje. Przede wszystkim są mniejsze kłopoty z zasypianiem. Stosowałem ją w pewnym bardzo stresującym i wyczerpującym okresie życia. Zdecydowanie ułatwia zasypianie. Osoby liczące na melatoninę, jako środek do osiągnięcia odmiennych stanów świadomości (hormon szyszynki) bardzo się rozczarują. Jeżeli ktoś nie ma kłopotów ze snem, nie warto zażywać. Otóż warto ją zarzywać ale nie lubie wypowiadać się póki nie ma sensownych opinii doświadczalno-poznawczych.Pozdrawiam. |
|
|
|
05.11.2012 - 20:52
|
|
|
Mylisz się. Produkcja melatoniny w organizmie jest zależna od wieku. KOD Wydzielanie melatoniny zmienia się w ciągu życia człowieka, a jej produkcja jest najniższa w podeszłym wieku. Dlatego melatonina – jako preparat leczniczy - ma największe znaczenie dla ludzi starszych. http://www.lepszezdrowie.info/melatonina.htm KOD W miarę starzenia się organizmu produkcja melatoniny na skutek wapnienia ziaren szyszynki zmniejsza się. http://www.wydawnictwoapteka.pl/files/User.../melatonina.pdf Czynnik indywidualny też ma tu znaczenie. Być może należysz do osób, których zapotrzebowanie na ten hormon jest większe. Jednak większość osób w młodszym wieku po 10 mg będzie czuła się bardzo sennie. Pozdrawiam No niestety moje ostatnie eksperymenty nie potwierdzają tego co piszesz - nie czuję się bardziej senny po przebudzeniu a wręcz bardziej wyspany. Sny za to sa bardziej głębokie i wyraźne. |
|
|
|
05.11.2012 - 21:01
|
|
|
Melatoninę kupisz również w każdej polskiej aptece bez recepty. I to w dowolnej dawce. :) Akurat 10mg, które linkujesz jest końską dawką i każdy kto ją zażyje następnego dnia będzie mieć problemy z odróżnieniem sedesu od szafy. ;) Zbyt będzie chciało mu się spać. Wskazane jest raczej rozpoczynać od 1mg dla osób młodych i 3mg dla osób w wieku nieco bardziej zaawansowanym. Wprawdzie nie jestem Auma, ale chętnie odpowiem. :) Oczywiście, że taka różnica występuje. Przede wszystkim są mniejsze kłopoty z zasypianiem. Stosowałem ją w pewnym bardzo stresującym i wyczerpującym okresie życia. Zdecydowanie ułatwia zasypianie. Osoby liczące na melatoninę, jako środek do osiągnięcia odmiennych stanów świadomości (hormon szyszynki) bardzo się rozczarują. Jeżeli ktoś nie ma kłopotów ze snem, nie warto zażywać. albo wsysasz albo jesteś złosliwe..:) nie mogłam sie powstraymać . |
|
|
|
05.11.2012 - 21:21
|
|
|
a ja brałem garściami te melatonine i nic, nie czulem sie senny, ani nic mi to nie dało innego
|
|
|
|
05.11.2012 - 22:59
|
|
|
Z tego wynika, że melatonina działa na każdego bardzo indywidualnie. Dla mnie 10mg to stanowczo za duża dawka.
albo wsysasz albo jesteś złosliwe..:) nie mogłam sie powstraymać . Nie bierz do siebie mojej wypowiedzi. Po prostu pytanie było skierowane do Ciebie, a ja odpowiadając użyłem takiego zwrotu. To tylko figura retoryczna i nic więcej. :) |
|
|
|
31.12.2012 - 19:51
|
|
|
To ja wrzucę swoje trzy grosze a pro-po melatoniny. Melatoninę zażywam regularnie - codziennie od dwóch lat w dawce 3mg na godzinę przed snem. Mam gwarancję zaśnięcia i głębokiego snu. CO ciekawe po pewnym czasie zażywania melatoniny nie potrafię znieść nawet odrobiny światła - wszelkie lampki czy nawet słabe diody powodują, że nie mogę zasnąć. W pełnym zaciemnieniu zasypiam zawsze. Nie zauważyłem pozytywnego wpływu na OOBE ale to ma działać z tego co rozumiem na sen a więc w teorii powinno powodować lepsze wyspanie się w przeciągu 4h godzin dla metody 4+1 - niestety jeszcze tego nie sprawdziłem bo metody nie stosowałem w okresie dwóch lat dopiero teraz zacząłem - jestem po 2uch próbach bez rezultatu ale na pewno przerwa dała swoje.
Nie ma co demonizować melatoniny jest bezpieczna jak witamina C i ma dużo pozytywnych rezultatów |
|
|
|
01.01.2013 - 16:37
|
|
|
Moje doswiadczenie z melatonina jest zdecydowanie negatywne. Jakosc snu jest beznadziejna, tak jak bym byl czyms przytruty, budzilem sie wykonczony, piekielnie zmeczony …
Bralem bo ciepie na bezsennosc a w dodatku kilka lat temu mialem przepisane pewne lekarstwa ktore ta bezsennosc jeszcze poglebialy. W tamtym okresie (trwal 2-3 lata, a dawki byly zupelnie normalne, czasem 1.5 mg, czasem 3mg) to bylo prawdziwe bledne kolo : jak nie bralem to nie moglem zmrozyc oka, a jak bralem to bylem jak przytruty, cos okropnego. Pozniej doszly problemy z sercem, a na koniec jakies wizje : w oku pojawial sie taki maly jasno swiecacy trojkacik, ktory po kilku minutach wypelnial cale oko. Bylo to okropne kiedy prowadzilem samochod, zdarzalo mi sie ze musialem sie zatrzymac bo nie widzialem juz drogi ! Przerwalem w koncu melatonine i wszytko przeszlo, serce, trojkacik…Ale popierniczylo mi to mozg na dluzszy czas, na kilka ladnych lat. |
|
|
|
01.01.2013 - 18:03
|
|
|
Przerwalem w koncu melatonine i wszytko przeszlo, serce, trojkacik…Ale popierniczylo mi to mozg na dluzszy czas, na kilka ladnych lat. Ciekawe - ja biorę wraz z żoną i nasze spostrzeżenia dotyczące melatoniny są pozytywne. Jakiej firmy używałeś melatoniny? My używamy tyko jednej firmy BIOVEA, Pozdrawiam |
|
|
|
01.01.2013 - 18:40
|
|
|
Nie pamietam jaka to byla firma, to brat przysylal mi z Polski, we Francji byla zabroniona, moza nadal jest, nawet nie wiem. Brat jest lekarzem, mam nadzieje ze nie wysylal mi jakiegos paskudztwa…
Z tym trojkacikiem to bylem nawet u okulisty, neurologa i innych specjalistow, oczy sa w porzadku, to tylko mozg produkowal te dziwne rzeczy. Jak mowie ze melatonina popierniczyla mi mozg to nie tylko z powodu trojkacika. Innych symptomem bylo moje progresywne ‘znieczulenie’ na odczuwanie orgazmu (przepraszam przedszkolakow ktorzy moze czytaja ten post), az doszlo do tego ze prawie musialem pytac ‘czy to juz’ bo nie bardzo moglem sam sobie zdac z tego sprawy. Bardzo dziwne. Teraz wszystko jest OK na 100% ale ‘powrot do normalnosci ‘zajal naprade kilka dlugich lat. W mojej rodzinie najdluzej brala melatonine moja siostra (tez lekarz), chyba 6 lat. Ale tez w koncu przestala, nie wiem czy z powodu jakis form geometrycznych czy intymnych przezyc, oficjalna wersja jest taka ze nastepnego dnia ‘potwornie sie czuje’. |
|
|
|
01.01.2013 - 21:05
|
|
|
Chłopie, piszesz jakbyś wyszedł z nałogu heroinowego, w tym trójkącie nie było oka ? :) Widocznie albo ta melatonina była jakaś lewa, albo masz specyficzny organizm- być może ma to jakiś związek z tymi innymi lekami.
Ja 3 razy miałem dziwne stany, ale nie myślę że były związane z melatoniną ( raczej inną tryptaminą, lub benzydaminą) - zaczęło się od tego że np. usłyszałem coś przez co zacząłem myśleć o narządach wewnętrznych, organach - zacząłem się źle czuć wiedząc że te "bolesne" punkty są cały czas w nas, zacząłem wyobrażać sobie ból, źle się poczułem. Osłabłem, zaczęło mi być gorąco, na "obrazie" pojawił mi się śnieg optyczny który przysłonił niemal cały widok, czułem się okropnie, omal nie straciłem przytomności. Potem nagle przeszło. To czy rano będziemy wyjątkowo wypoczęci czy śpiący zależy od dawki, jeśli weźmiemy za dużo to rano będzie nas jeszcze "trzymało", jeśli mniej- będziemy mieli głęboki sen, zaś rano będziemy "czyści" i wypoczęci. Proponuję inny eksperyment - bierzcie na zmianę normalne, i ekstremalnie małe dawki melatoniny, odnoszę wrażenie a także słyszałem że małe dawki działają intensywniej. Nie odczuliście czegoś takiego ? |
|
|
|
01.01.2013 - 22:51
|
|
|
Nie mowilem ze ‘wychodzilem z melatoniny’ przez cale lata tylko ze moj organizm potrzebowal kilku lat zeby odgiac to co melatonina mi powyginala.
Melatonina nie byla lewa, za kazdym razem byla kupowana w aptece. Nie mogla tez wejsc w konflikt z lekarstwami, bo bralem je tylko kilka m-cy a melatonine przez prawie 3 lata. Moja siostra tez po jakims czasie zaczela zle ja znosic (ale nie chce przepisywac wlasnego postu, jest wyzej w calosci). To co napisalem na ten temat to nie jest moja opinia o jakims poscie o melatoninie, czy wierze ze to jest prawdopodobne czy nie. Napisalem tylko to co sam przezylem. |
|
|
|
02.01.2013 - 01:09
|
|
|
W następnym odcinku: Piekło witaminy C
Dobra, przepraszam :D |
|
|
|
02.01.2013 - 13:09
|
|
|
Z witamina C nie mam zadnych problemow, moze dlatego ze wcale jej nie uzywam… ? -:)
Nie wiedzialem ze opis moich przezyc moze kogos tak zaszokowac, gdybym wiedzial to przygotowalbym wersje ‘soft’, dla wrazliwych czytelnikow…-:) Nie, nie…tak na powaznie : gdybym kiedys przeczytal ze melatonina moze (ale pewnie wcale nie musi!) wywolywac rozniez i takie efekty, czyli zdecydowanie negatywne, to prawdopodobnie przestalbym ja brac duzo wczesniej. Ale jedyne co wowczas przeczytalem to ksiazka ktora przyslal mi brat z pierwszym flakonikiem, zatytulowana…”Cud melatoniny” !!! |
|
|
|
02.01.2013 - 13:20
|
|
|
Dziwne macie doświadczenia. Może za bardzo w napięciu czekacie na skutki a te jawią się jako efekt przeciwny do porządanego. Jeśli zażyje się melatoninkę i w stanie medytacyjnym wejdzie w sen na jawie , co melatoninka bardzo ułatwia to o.k. Ale jeśli ma się jakieś leki, uiprzedzenia , czy dziwne intencje eksperymentu to widać bywa różnie. Ja chwalę sobie bardzo choć stosuję sporadycznie , gdy warunki i czas oraz nastruj sprzyja luźnemu, spokojnemu doświadczeniu. Ale co tam babcia auma , mo że sobie tylko pogasdać. We wszystkim trzeba umiaru, doświadczenia. Przeżycia w poza bez dopalaczy też służą procesowi eksparymentu na plus. Zatem trenować i basta!!!!! Niech każdy z Was wychodzi dobrze i szybko. Wywalać z ciałek Panowie i Panie!
|
|
|
|
02.01.2013 - 13:30
|
|
|
Co do wit C to długoletnie stosowanie jej powoduje trwałe zmiany in plus w całym systemie krwionośnym. Jest nawet książka dr Ratha opisująca wielotetnie badania wpływu tej witaminy na człowieka. Psy i koty nie chorują na ydary, wylewy, choroby naczyń gdyż samoistnie organizm ich produje dziennie ok łużeczki od herbaty tego specyfiku. Oczywiście jako witamina wydzielana do organizmu fizjologicznie ma ona zapewne najlepszy skład. Dla człowieka najlepiej przyjmowac ją z dodatkiem rutyny dla wzmożenia wchłanialności i efektywności działania. Ogólnie wit C wyściela naczynia krwionośne powłoką "jakby silikonową"",która uelastycznie naczynia, powoduje odwrót sklerotyzacji naczyń i poprawaia skład krwi ,będąć silnym antyoksydantem. Nie ma obaw z przedawkowaniem. Stosuje się bowiem wlewy z wit C przy leczeniu raka .(oczywiście nie stosują tego nasi lekarze , uznająć to za szarlatanerię -0, Nie mają jednak wiedzy na ten temat a co nieznanie to złe. Nie bujmy się witaminy, choć przyznam ,że najlepiej spożywać jej naturalne formy w postaci rodzimych warzyw i owoców. sama zastosowałam kilka lat temu kurację z cytryny co znisło moje nadciśnienie na trwały czas ok 5 lat. Z 220na 98 spadło na kilka lat spokoju ma 120na 80 a to wynik 20 latka. Teraz z nów powinnam powtórzyć kurację bo stan mego ciśnienia ponownie podnosi się ostatnio. ale kończąć sprawdziłą i wiem ,że to jest dobra metoda leczenia doraźnego. Nie zarzywam żadnych leków, nie chcę tak szybko rozpoczynać leków, choć jestem w wieku ,że może się zaczynać .Pozdrawiam i sorki za błędy. Nigdy nie mam czasu i szybko mogłam coś przeklikać.
|
|
|
|
02.01.2013 - 13:33
|
|
|
A tu jest super stronka z dietami na różne schorzenia i druga z ziołolecznictwem, też niezła:http://uleszka.uprowadzenia.cba.pl/webacja/medalt/wstep.htm
http://www.rozanski.ch/fitoterapia2.htm http://www.rozanski.ch/fitoterapia3.htm |
|
|
|
02.01.2013 - 15:36
|
|
|
instytutnoble.pl Grupa: OOBE VIP Notatnik |
Tu też ciekawie jest:
http://rozanski.li |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |