oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Dla Odprężenia, Ale I Dla Refleksji. :)
zx12
post 18.11.2012 - 16:28
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Wiecie co? Są istoty, które mają głęboko w dupie (wybacz moderatorze) nasze boje i rozważania nad sensem życia.
Zamiast gadać, po prostu żyją. Gdzieś mają boga i szatana, albo Monroe i Sugiera. Zielarza, zx12, Noble, MadzięKK. I całą resztę użytkowników forum. :)
Po prostu robią swoje, w ramach swoich możliwości. :)

http://new.livestream.com/accounts/398160/...6/player_pop_up

UWAGA! Czasem mogą spać. Więc nic nie będzie się działo. Trzeba poczekać. ;)
Go to the top of the page

+Quote Post
Jarzyn44
post 18.11.2012 - 16:46
Post #2

Dusza Towarzystwa

Słyszałem kiedyś że ludzie tym różnią się od zwierząt, że wierzą w Boga. Zastanawiałem się nad tym, i pomyślałem że być może tylko ludzie wierzą w istnienie Boga, zwierzęta po prostu wiedzą że On istnieje ?

+Quote Post
zx12
post 18.11.2012 - 17:35
Post #3

Dusza Towarzystwa

Albo po prostu zwierzęta nie posiadając ego, nie wymyślają różnych bogów i nie starają się żyć wedle życzeń wytworów swojej fantazji. ;)
Po prostu robią to, co mają do zrobienia na swoim poziomie. :)

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 18.11.2012 - 19:26
Post #4

Dupa Towarzystwa

Człowiek i przyroda to jedno. Patrzyłem dzisiaj na goły dąb i tak w sumie oczywista sprawa przyszła mi do głowy a mianowicie, że gałęzie drzew wyglądają jak układ krwionośny. Drzewo bierze energię z Ziemi a poprzez końcówki gałęzi jakby wysyła w przestrzeń (emamuje). To podobieństwo gałęzi drzew, odnóg rzek i głównego koryta i nasz układ krwionośny potwierdza to, że jesteśmy wszechświatem a nawet milionami wszechświatów. Jądra naszych komórek to mini czarne dziury o czym wspominał:

http://www.symetrix.pl/Aktualnosci/Nowy-Sw...i-czarna-dziure

a w nich kolejne wszechświaty. Gromady galaktyk wyglądają jak nasz układ nerwowy i takich przykładów można by mnożyć. Tylko poprzez pełną otwartość można stać się całością.

+Quote Post
iumi
post 18.11.2012 - 19:35
Post #5

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Zielarz Gajowy @ 18.11.2012 - 19:26) *
Człowiek i przyroda to jedno. Patrzyłem dzisiaj na goły dąb i tak w sumie oczywista sprawa przyszła mi do głowy a mianowicie, że gałęzie drzew wyglądają jak układ krwionośny. Drzewo bierze energię z Ziemi a poprzez końcówki gałęzi jakby wysyła w przestrzeń (emamuje). To podobieństwo gałęzi drzew, odnóg rzek i głównego koryta i nasz układ krwionośny potwierdza to, że jesteśmy wszechświatem a nawet milionami wszechświatów. Jądra naszych komórek to mini czarne dziury o czym wspominał:

http://www.symetrix.pl/Aktualnosci/Nowy-Sw...i-czarna-dziure

a w nich kolejne wszechświaty. Gromady galaktyk wyglądają jak nasz układ nerwowy i takich przykładów można by mnożyć. Tylko poprzez pełną otwartość można stać się całością.

Tzw. fraktale :)

CYTAT(Jarzyn44 @ 18.11.2012 - 16:46) *
Słyszałem kiedyś że ludzie tym różnią się od zwierząt, że wierzą w Boga. Zastanawiałem się nad tym, i pomyślałem że być może tylko ludzie wierzą w istnienie Boga, zwierzęta po prostu wiedzą że On istnieje ?

Pod warunkiem, ze on istnieje. Wydaje mi sie, ze nie dopuszczasz innej mozliwosci, otwórz umysł ;)

+Quote Post
Jarzyn44
post 18.11.2012 - 20:15
Post #6

Dusza Towarzystwa

CYTAT
Pod warunkiem, ze on istnieje. Wydaje mi sie, ze nie dopuszczasz innej mozliwosci, otwórz umysł ;)

Wychodzę z pewnego założenia- Bóg istnieje, nie wiemy jedynie w jakiej formie. Dla Stephena Havkinga Bóg będzie zbiorem praw fizyki rządzących we wszechświecie, dla katolika-wszechpotężny duch z siwą brodą, dla kogoś innego Bóg będzie całym tym wielkim organizmem w któym żyjemy, i którego jesteśmy częścią. Dla jednych będzie osobą, dla jeszcze innych Bóg osobowy wyda się niemożliwy, no właśnie - czy Bóg jest osobą? Ludzie są osobami, gdyby trójkąty wyobrażały sobie Boga, miałby on zapewne 3 boki, ale Bóg nie musi być osobą- może być kimś więcej, woobec Boga osobowi ludzie mogą być istotami tak samo nieinteligentymi jak dla nas rośliny :)
Pozdrawiam

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 18.11.2012 - 20:46
Post #7

Dupa Towarzystwa

Rośliny nieinteligentne? No kutwa zaraz komuś jepnę:) Słyszałeś o eksperymencie Jarzyn jak ścinali drzewo w lesie i drzewom podłączyli bardzo czułe urządzenia mierzące ich odczucia. W tej samej chwili jak przywalili siekierą w drzewo to wszystkie inne drzewa w w okolicy do których były podłączone te urządzenia zareagowały tym samym wstrząsem czyli telepatia, jedność. My bujamy się w dualnych pojęciach - tacy jesteśmy inteligentni:)

Inny eksperyment jak sznurek ludzi przechodził obok kwiatka i nagle jeden przypadkowy ktoś ułamał liść. Roślina zareagowała. później Ci ludzie chodzili spontanicznie obok tej rośliny i tylko jak zbliżał się oprawca to roślina "krzyczała" na wykresach: Ty złamany chuju!

Rośliny to Matka Natura a ta jest inteligenta i to bardzo, ale wiem, że tak sobie jakby zażartowałeś, ale i tak niech Cię żołądź:) Dobra z Tobą się rozprawiłem:)

Iumi...fraktale zawierające się w hologramie:)

+Quote Post
Jarzyn44
post 18.11.2012 - 21:04
Post #8

Dusza Towarzystwa

Zielarzu, zrozumiałem swój błąd- moja paproć po tym jak przeczytała co napisałem, dała mi wyraźnie znać że jak nie zmienię zdania, to zadzwoni po kaktusa, albo co gorsza na policję i poinformuje że przetrzymuję w domu konopię. Konopia przekonała ją jednak aby tego nie robiłą, gdyż mogła by ją spotkać śmierć, ponieważ przebywa w III RP nielegalnie.

A na serio, to rośliny owszem- mogą mieć pewien "inteligentny instynkt", jednak nie wiemy czy nawet posiadają jaźń- chociaż tego nie bylibyśmy w stanie udowodnić nawet dowolnemu człowiekowi :) Być może wybrałeł zły przykład.
Pozdrawiam

+Quote Post
Polybius
post 18.11.2012 - 21:51
Post #9

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Zielarz Gajowy @ 18.11.2012 - 20:46) *
Rośliny nieinteligentne? No kutwa zaraz komuś jepnę:) Słyszałeś o eksperymencie Jarzyn jak ścinali drzewo w lesie i drzewom podłączyli bardzo czułe urządzenia mierzące ich odczucia. W tej samej chwili jak przywalili siekierą w drzewo to wszystkie inne drzewa w w okolicy do których były podłączone te urządzenia zareagowały tym samym wstrząsem czyli telepatia, jedność. My bujamy się w dualnych pojęciach - tacy jesteśmy inteligentni:)

Inny eksperyment jak sznurek ludzi przechodził obok kwiatka i nagle jeden przypadkowy ktoś ułamał liść. Roślina zareagowała. później Ci ludzie chodzili spontanicznie obok tej rośliny i tylko jak zbliżał się oprawca to roślina "krzyczała" na wykresach: Ty złamany chuju!

Rośliny to Matka Natura a ta jest inteligenta i to bardzo, ale wiem, że tak sobie jakby zażartowałeś, ale i tak niech Cię żołądź:) Dobra z Tobą się rozprawiłem:)

Iumi...fraktale zawierające się w hologramie:)

Te przykłady to niestety pseudonauka, nic takiego nie zostało udowodnione w normalnych, porządnych eksperymentach, a percepcja roślin pozostaje w sferze paranormalnej. Rośliny nie mają systemu nerwowego = nie mogą odczuwać emocjii.

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 18.11.2012 - 22:00
Post #10

Dupa Towarzystwa

Sam jesteś pseudonauka:) Odbierając roślinom możliwość odczuwania wykazujesz się niezwykle wielkim czuciem tematu:) Rośliny to właśnie sam system nerwowy. Idź do lasu i przeproś Matkę Naturę bo przy pierwszej burzy spadnie Ci spora gałąź na łeb a wtedy Twój system nerwowy przestanie działać ignorancie do kwadratu.

Możemy zrobić eksperyment. Kupimy sobie po roślince w jakiejś kwiaciarni. Damy je w to samo miejsce i będziemy się nimi zajmować. Zobaczymy kogo będzie ładniej rosła, szybciej. Sama rozmowa z nimi już bardzo wpływa na rozwój, ale co Ty wiesz o rozmawianiu z roślinami. Zaraz powiesz, że one nie słyszą bo nie mają uszu?:)

+Quote Post
Jarzyn44
post 18.11.2012 - 22:03
Post #11

Dusza Towarzystwa

Cholera.. a zaczęliśmy od kotków.

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 18.11.2012 - 22:05
Post #12

Dupa Towarzystwa

Kotki, kwiatki...podobne:) Grunt, że wesoło.

Ciekawostki: Drzewa są ze sobą połączone strzępkami symbiotycznych grzybów (mikoryzy arbuskularne) dzięki czemu mogą się wymieniać składnikami mineralnymi, a nawet produktami fotosyntezy. Dzięki temu np. rośliny dojrzałe wspomagają młode drzewka zwiększając ich szanse na przetrwanie.

Biolodzy molekularni po przeprowadzeniu wielu eksperymentów stwierdzili, że rośliny widzą, mają zmysł smaku, potrafią wąchać i porozumiewać się prawdopodobnie także słyszą. Przekaźnikami wiadomości są fitohormony, znajdujące się w soku liści i łodyg ( gałęzi ). Wiązki przewodzące tworzą jakby system nerwowy.

http://dziendobry.tvn.pl/video/inteligentn...west,65384.html

+Quote Post
Polybius
post 18.11.2012 - 22:11
Post #13

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Zielarz Gajowy @ 18.11.2012 - 22:05) *
Kotki, kwiatki...podobne:) Grunt, że wesoło.

Zielarzu, rozmowa z Tobą to czysta przyjemność, po prostu lubię czytać Twoje posty :)
Tamta wypowiedź to typowo materialistyczne podejście, a podejścia i dogmaty często zmieniam (przeciętnie raz na miesiąc)
Nie wiem jak przetrawić moje doświadczenia z Ayahuascą i psylocybinami, ale myślę że one by się z Tobą zgodziły i nieźle mnie skrzyczały za wypisywanie takich herezjii...

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 18.11.2012 - 22:18
Post #14

Dupa Towarzystwa

Aye konsumowałeś? Na zorganizowanym "odlocie"? Dzięki za komplement:)

+Quote Post
Jarzyn44
post 18.11.2012 - 22:37
Post #15

Dusza Towarzystwa

A tam aya, dealera z DMT masz do czaszką, trzeba go tylko odpowiednio wyszkolić :)

A co do kotków, do doszedłem do tego że wszystkie trafią do piekła, gdyż nie są członkami Kościoła Rzymsko-Katolickiego, czyż nie ?

+Quote Post
zx12
post 18.11.2012 - 23:07
Post #16

Dusza Towarzystwa

CYTAT(iumi @ 18.11.2012 - 19:35) *

To ja się tu czasem miotam, pisząc różne elaboraty na ten temat. A Ty genialnie to ujęłaś w dwóch zdaniach. :)

CYTAT(Jarzyn44 @ 18.11.2012 - 22:37) *
A co do kotków, do doszedłem do tego że wszystkie trafią do piekła, gdyż nie są członkami Kościoła Rzymsko-Katolickiego, czyż nie ?

Szczególnie te czarne. Bo nie dość, że chadzają własnymi drogami, to jeszcze robią konkurencję pod względem koloru. ;)

+Quote Post
obenautka
post 18.11.2012 - 23:18
Post #17

Dusza Towarzystwa

Notatnik

...apropo refleksji ,czasem jest mi wstyd,ze jestem czlowiekiem:(

+Quote Post
zx12
post 18.11.2012 - 23:43
Post #18

Dusza Towarzystwa

Poziom ludzki jest długi i trudny. Faktycznie, jest za co się wstydzić czasami.

+Quote Post
zupełniezielony
post 19.11.2012 - 00:06
Post #19

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Człowiek robi błędy, tak już po prostu ma. A że potem cierpi, to już jego sprawa. Nie ma się co wstydzić za bycie człowiekiem, bo człowiek sam w sobie jest tworem natury. Zauważyliście pewną zależność? Im bardziej "podporządkowujemy" sobie Ziemię, tym gorzej żyjemy? Owszem, można to wytłumaczyć, ale mnie to daje dużo do myślenia. Coś jak próba obrony matki natury.

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 19.11.2012 - 06:56
Post #20

Dupa Towarzystwa

Błędy to przejaw Mądrości, ale tej Mądrości "ponad" nami. Dlaczego Mądrości? Bo człowiek uczy się na błędach. Bez nich byśmy byli jałowi. Błędy to nasz nauczyciel i trzeba wiedzieć jak się z błędami, które popełniamy obchodzić i jak je przekształcać w naukę. Tylko Mądrość mogła wymyślić błąd.

+Quote Post
zupełniezielony
post 19.11.2012 - 07:00
Post #21

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Zielarz Gajowy @ 19.11.2012 - 06:56) *
Błędy to przejaw Mądrości, ale tej Mądrości "ponad" nami. Dlaczego Mądrości? Bo człowiek uczy się na błędach. Bez nich byśmy byli jałowi. Błędy to nasz nauczyciel i trzeba wiedzieć jak się z błędami, które popełniamy obchodzić i jak je przekształcać w naukę. Tylko Mądrość mogła wymyślić błąd.

Dzięki Zielu, powiedziałeś dokładnie to co ja chciałem powiedzieć, tylko ty ubrałeś to w słowa, którymi ja nie umiałem tego wyrazić :)

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park