Wiem, że jest już na forum temat przeznaczony do prezentowania piosenek przez nas słuchanych. Uważam jednak, że płyta rapera z Kielc pt. "Graal" zasługuje na osobny wątek. Dlaczego? Otóż dlatego, iż w wielu utworach z tej płyty poruszane są tematy, które tutaj na forum były nie raz rozważane.
Zdradzę trochę zawartości płyty, ale może to zachęci kogoś do jej przesłuchania. Poeta (uważam wielu raperów za godnych bycia nazywanymi poetami - Medium jest jednym z nich) w kawałku pt. "Astral" opisuje stan ewidentnie podobny do paraliżu sennego. Z wywiadów wiem ponadto, że Medium medytuje (powiedział też, że medytacje i różne innego rodzaju praktyki pozwoliły mu na ugruntowanie swojego aktualnego światopoglądu - wnioskuję, że chodzi o oobe albo chociaż intensywne śnienie). Niektóre fragmenty tekstów sugerują, że Medium albo wychodzi z ciała, albo zwyczajnie ma sny, w których nawiązuje kontakt z jakimiś wyższymi istotami. Twierdzi, że we śnie została mu powierzona misja, aby nagrać tę płytę, która to zdaniem osoby objawiającej się Medium(owi?) w astralu będzie ważnym elementem nawracania wielu ludzi. Większość tekstów była mu ponoć na bieżąco podszeptowywana przez kogoś innego i docierała do niego przez duszę. Naprawdę z płyty bije uduchowieniem autora. Widać, że Medium jest człowiekiem o dość zbliżonym światopoglądzie do, jak podejrzewam, wielu piszących tu na forum. Dlatego właśnie, zbierając te wszystkie aspekty w całość, postanowiłem Wam uświadomić, że taka płyta istnieje.
Czy ktoś słuchał już tej płyty? Jakie macie odczucia po przesłuchaniu? Nie przesłuchałeś, a lubisz hip-hop? Przesłuchaj koniecznie. Nie lubisz hip-hopu? Przesłuchaj chociaż raz ze względu na tematykę, a nóż płyta Ci się spodoba.
Ja osobiście utożsamiam się z wieloma poglądami rapera i uważam tę płytę za genialną. Opiszcie proszę swoje odczucia.
Na próbkę umiejętności singiel z poprzedniej płyty, który bardzo przypadł mi do gustu
Medium - Nieznaneoraz single z płyty, którą polecam
Medium - Kim jesteś?Medium feat. Gift of Gab - HologramMedium - Nieme kinoMoim zdaniem bardzo dobre kawałki, jednak żaden z nich nie odnosi się jakoś bezpośrednio (jedynie jakieś nawiązania w niewielkim zakresie) do tematyki natchnienia jakiego doznał Medium. Niestety kawałków, o które przede wszystkim mi chodzi, nie ma na youtube, więc nie mogę zaprezentować więcej próbek.
Pozdrawiam.