|
|
![]() ![]() |
01.02.2013 - 14:27
|
|
|
Dupa Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Krisss czy mógłbyś obejrzeć od 4 minuty do końca? Jeżeli nie oglądałeś. Tu Nassime przedstawia podstawowy błąd w nauce naszej przez który zabrnęliśmy w ślepą uliczkę.
http://www.youtube.com/watch?v=X5vLLhJQcVI Niestety nauka tkwi w błędzie u podstaw a zmiana kierunku rozumowania wymusiła by generalną zmianę postrzegania zjawisk naukowych i okazało by się, że cała masa nagród przyznana została na bazie niewłaściwych podstaw czyli na błędnym fundamencie. Jak obejrzysz to odnieś się proszę czy tu Nassime ma rację bo ja z nauki slaby jestem i nie jestem sceptykiem i ufam intuicji a intuicja mi podpowiada, że Nassim ma rację bo łączy naukę z duchowością i dlatego w świecie nauki jest szarlatanem jeszcze często:) |
|
|
|
01.02.2013 - 14:27
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
W wielkich bólach przyjęto teorię heliocentryczną. Była zaprzeczeniem ówczesnego chrześcijańskiego i naukowego świata. Tak i Kopernik nie zostal spalony na stosie tylko dlatego ze zdazyl na czas umrzec! -:) Astronomia przyjmuje ze istnieje planeta krazaca wokol dalekiej gwiazdy kiedy obserwuje sie lekkie zaklocenie ruchu gwiazdy (samej planety nie widac, bo za mala). Boson Higgsa zostal wymyslony poniewaz innego wytlumaczenia nie bylo ! (jego istnienie potwierdzono doswiadczalnie w lipcu zeszlego roku). Zobacz na jakich watlych podstawach buduje sie prawdy naukowe. A czy nastepujaca sytuacja nie jest duza mniej watla, jako baza do dalszych analiz, sprawdzen idoswiadczen? Oto ta ‘nastepujaca sytuacja’ (wspominalem juz o tym niedawno) : Po ciezkiej operacji pacjent opowiedzial chirurgowi nie tylko wszystkie szczegoly samej operacji, zabiegi, dialogi miedzy lekarzami i pielegniarkami. Powiedzial tez jakie przedmioty glowny chirurg mial w kieszeni spodni! Chirurg sprawdzil – bingo! Ale na tym nie koniec : pacjent powiedzial ze widzial absolutnie wszystko w Sali operacyjnej, nawet rzeczy ktorych nie mozna zobaczyc. Powiedzial ze POD stolem operacyjnym widzial plytke metalowa. I podal co na tej plytce jest napisane. Dla chirurga bylo to juz dosyc, bo juz z tymi przedmiotami we wlasnej kieszeni zaczal byc on niezle zaniepokojony, nie mowiac o reszcie. Wiec poszedl sprawdzic. Kiedy wrocil byl blady : plytka faktycznie istniala, POD lozkiem i o tresci opisanej przez pacjenta. Co dziwniejsze – byla przykryta kilkoma warstwami roznych przescieradel i materacy. Czy wyzej opisana sytuacja, z obecnoscia wiarodajnych swiadkow, nie bylaby fajna baza, punktem wyjscia do jakichkolwiek badan? Co stoi na przeszkodzie? (poza strachem ze caly dotychczasowy system musialby sie zawalic). |
|
|
|
01.02.2013 - 15:05
|
|
|
Zobacz na jakich watlych podstawach buduje sie prawdy naukowe. Owszem. Ale czas skutecznie weryfikuje każdą teorię. Nawet najbardziej uznaną w świecie naukowym, czy najbardziej na dany czas nieprawdopodobną. Przykładowo: - przez wiele lat uważano, że przedmioty cięższe od powietrza nigdy latać nie będą. - ogłoszona w 1912 teoria dryfu kontynentów Wegnera, definitywnie wyśmiana i odrzucona w latach trzydziestych XX w. okazała się prawdą. A czy nastepujaca sytuacja nie jest duza mniej watla, jako baza do dalszych analiz, sprawdzen idoswiadczen? Oto ta ‘nastepujaca sytuacja’ (wspominalem juz o tym niedawno) : ... Czy wyzej opisana sytuacja, z obecnoscia wiarodajnych swiadkow, nie bylaby fajna baza, punktem wyjscia do jakichkolwiek badan? Co stoi na przeszkodzie? (poza strachem ze caly dotychczasowy system musialby sie zawalic). Tylko co ma zrobić w tej sytuacji ten konkretny chirurg? Iść do ordynatora szpitala i zażądać środków na zbadanie tej sprawy, a po jej wyjaśnieniu wpisać wnioski do dokumentacji medycznej? Nawet przychylnie nastawiony do takich spraw ordynator pieniędzy nie da. Nie pozwolą mu przepisy. Żyjemy w takim a nie innym systemie. Obecnie nie da się przeprowadzić całościowej i szybkiej rewolucji w sprawach postrzegania pozazmysłowego przy śmierci klinicznej. Zbyt wielka jest bezwładność systemu. Tu zmiany mogą zaistnieć jedynie metodą drobnych kroków. |
|
|
|
01.02.2013 - 16:02
|
|
|
Ups! Zielarz, twojego postu z linkiem na YouTube (Nassime) nie zauwazylem poniewaz po prostu napisalismy nasze posty w tej samej sekundzie -:) Jak wroce do domu to obejrze...
|
|
|
|
01.02.2013 - 16:22
|
|
|
Spoko Krisss...tak myślałem, ale czułem, że ujrzę takiego posta jakiego właśnie napisałeś i temat nie przeminie bo Nassime w ciekawy sposób pokazuje jak nauka tkwi w bagnie z którego nie chce wyjść bo to by była za duża rewolucja zatem wolą trwać w tych obecnych, błędnych założeniach.
|
|
|
|
01.02.2013 - 18:10
|
|
|
Zajebisty ten gosciu, Nassim, bardzo podoba mi sie jego geba i jego sposob przedstawiania rzeczy. Na razie nie wiem jeszcze do czego on zmierza, bo obejrzalem poki co tylko ten 1-szy odcinek, z linka, ale obejrze pozostale, bez watpienia.
Tylko co ma zrobić w tej sytuacji ten konkretny chirurg? Iść do ordynatora szpitala i zażądać środków na zbadanie tej sprawy, a po jej wyjaśnieniu wpisać wnioski do dokumentacji medycznej? Wystarczy do tego prawo. Np w szpitalach gdzie przyjmuje sie niemowleta ze wstrzasem mozgu PRAWO zobowiazuje lekarzy zeby zareagowali gdy podejrzewaja ze ten wstrzas spowodowali rodzice (niestety regularnie sie to zdarza). MUSZA oni wowczas zalozyc specjalne dossier, poinformowac sad, itd. Inny przyklad : PRAWO nakazuje wstrzymanie budowy w miejscu gdzie jest podejrzenie o istnieniu pozostalosci archeologicznych. Jest to skomplikowane dla wszystkich, kosztuje duzo pieniedzy. Ale cel jest 'ogolnoludzki', chodzi o wiedze. Wiec mozna. |
|
|
|
01.02.2013 - 18:15
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
chyba to forum nie jest dla mnie o.o
|
|
|
|
01.02.2013 - 18:24
|
|
|
Zankel niedługo na słońcu będzie wielka burza. Promieniowanie zniszczy prąd na ziemi i wrócimy do łupania kamieni. To będzie dla Ciebie:)
Krisss fajnie, że Ci się spodobało. Naukowcy go wyklinają a dla Deimonda to szarlatan:) Obejrzyj też kiedyś jego wykład o jądrach atomu jako mini czarnych dziurach. Wg jego teorii jesteśmy zbudowani z miliardów mini czarnych dziur:) Już to pisałem, ale on połączył sferę duchową z naukową i dzięki temu widzi całość a główny nurt naukowy niestety duchowości nie ogarnia i oddziela grubą krechą od teorii naukowych. |
|
|
|
01.02.2013 - 18:39
|
|
|
Wystarczy do tego prawo. Np w szpitalach gdzie przyjmuje sie niemowleta ze wstrzasem mozgu PRAWO zobowiazuje lekarzy zeby zareagowali gdy podejrzewaja ze ten wstrzas spowodowali rodzice (niestety regularnie sie to zdarza). MUSZA oni wowczas zalozyc specjalne dossier, poinformowac sad, itd. Inny przyklad : PRAWO nakazuje wstrzymanie budowy w miejscu gdzie jest podejrzenie o istnieniu pozostalosci archeologicznych. Jest to skomplikowane dla wszystkich, kosztuje duzo pieniedzy. Ale cel jest 'ogolnoludzki', chodzi o wiedze. Wiec mozna. Słowo "prawo" to nie jest magiczna formułka potrafiąca działać cuda. A nawet gdyby tak było (czego można sobie tylko życzyć), nie ma takiego przepisu, który nakazuje badać doznania osób w stanie śmierci klinicznej. ;) Zankel niedługo na słońcu będzie wielka burza. Promieniowanie zniszczy prąd na ziemi i wrócimy do łupania kamieni. A gdzie proch, para i stal, lub chociaż brąz? ;) Do tego Ty se sam łup. Ja będę gładził wyłupane. :) |
|
|
|
01.02.2013 - 19:00
|
|
|
zx12
Oczywiscie ze prawo nie moze nakazac badac czegokolwiek. Chodzilo mi tylko o to ze prawo moze POZWOLIC badac, np ustanawiajac tzw 'protokol', gdzie bedzie na badanie pewnych rzeczy prawnie przewidziany budzet, beda odpowiednie jednostki badawcze - oficjalne, bo na razie sa tylko bardzo 'osobiste' inicjatywy pewnych naukowcow. Takie cos nalezy najpierw zorganizowac, zaoficjalizowac wlasnie na zasadzie prawa...cywilnego. |
|
|
|
01.02.2013 - 19:14
|
|
|
zx12 Oczywiscie ze prawo nie moze nakazac badac czegokolwiek. Chodzilo mi tylko o to ze prawo moze POZWOLIC badac, np ustanawiajac tzw 'protokol', gdzie bedzie na badanie pewnych rzeczy prawnie przewidziany budzet, beda odpowiednie jednostki badawcze - oficjalne, bo na razie sa tylko bardzo 'osobiste' inicjatywy pewnych naukowcow. Takie cos nalezy najpierw zorganizowac, zaoficjalizowac wlasnie na zasadzie prawa...cywilnego. Ja jestem zdecydowanie za tym. Ale na taką możliwość natrafiłem tylko w humanistyczo-socrealistycznych powieściach science-fiction braci Strugackich. I niektórych powieściach Lema. :) A rzeczywistość jest jaka jest. Możemy ją nawoływać do rozsądku, ale ona i tak zrobi nawet nie to do czego jest potencjalnie zdolna, ale tylko to, na co pozwala ograniczający ją system, w którym liczą się tylko doraźne i chwilowe zyski. Wszyscy go budujemy. Tu kłania się pozytywistyczna praca u podstaw. :) |
|
|
|
01.02.2013 - 19:36
|
|
|
Wiec mam dla ciebie dobra nowine : to juz sie zaczelo ! Powaznie.
Jest takie laboratorium (nie jakas sekta czy inna ‘wioska pracy’ w Indiach, tylko bardzo ladnie wyekwipowane laboratorium) w Stanach, ktora bada swoimi supernowoczesnymi aparatami wlasnie takie rzeczy. Widzialem takie cos : wklada sie na glowe danej osoby ‘czepek’ z elektrodami, a na uszy - sluchawki. A nastepnie naciska ona na guzik. Po nacisnieciu guzika moze nastapic jedna z 3 sytuacji (wylacznie przypadek decyduje jaka sytuacja nastapi) : 1. albo na ekranie pojawi sie jakis obraz: 2. Albo uslyszy ona jakis dzwiek 3. Albo tez nie bedzie zadnego sygnalu. Kiedy dana osoba slyszy dzwiek – naturalnie elektrody rejestruja aktywnosc strefy w mozgu odpowiedzialnej za doznania sluchowe. To samo jest kiedy widzi ona jakis obraz – wzrokowa strefa w mozgu jest pobudzona. Oczywiscie – kiedy nie ma zadnego sygnalu, zadna strefa mozgowa nie jest aktywna. Ale na czym polega tu to cos niezwyklego: okazuje sie ze (przosze o uwage bo to jest naprawde niesamowite) ze np strefa wzrokowa w mozgu zaczyna byc aktywna ulamek sekundy zanim ta osoba nacisnie na guzik i zanim rzeczywiscie pojawi sie obraz na ekranie! To samo z sygnalem sluchowym!!! A kiedy NIE BEDZIE zadnego sygnalu – zadna strefa w mozgu sie nie uaktywnia. Mozg nigdy sie nie pomylil. Skad mozemy znac PRZYSZLOSC? Skad bierzemy tego rodzaju informacje? Jak ma sie do tego zjawiska ‘prawda naukowa’ o linearnosci czasu…? |
|
|
|
01.02.2013 - 19:59
|
|
|
Wiec mam dla ciebie dobra nowine : to juz sie zaczelo ! Powaznie. Jest takie laboratorium (nie jakas sekta czy inna ‘wioska pracy’ w Indiach, tylko bardzo ladnie wyekwipowane laboratorium) w Stanach, ktora bada swoimi supernowoczesnymi aparatami wlasnie takie rzeczy. To się cieszę. :) Oby tak dalej. Jednak zauważę, że odpowiednio wyposażone laboratorium w Indiach może zrobić taką samą robotę. Choć oczywiście wszelkie nowinki Polska akceptuje tylko z USA. No i może jeszcze z UE, choć z większymi oporami. Reszta świata się nie liczy. :( Widzialem takie cos : wklada sie na glowe danej osoby ‘czepek’ z elektrodami, a na uszy - sluchawki. A nastepnie naciska ona na guzik.... A dokładnie to gdzie widziałeś? Możesz coś więcej napisać na ten temat, podając nazwę laboratorium, bardziej szczegółowo opisać używany tam sprzęt i podać czas w którym tam byłeś? |
|
|
|
02.02.2013 - 00:43
|
|
|
Dziwny ten twoj komentarz, zx12...Naprawcde nic wiecej cie nie zainteresowalo w powyzszym poscie...?
Oczywiscie za kazde wyekwipowane laboratorium moze zrobic takie doswiadczenie, to wlasnie na tym polega jego znaczenie. Widzialem dlugi reportaz na temat tego laboratorium, ludzi ktorzy tam pracuja, opisano szczegolowo m.in. doswiadczenie o ktorym wspomnialem wyzej, a nastepnie zrobiono takie samo doswiadczenie w obecnosci ekipy z telewizji... Osobiscie uwazam te szczegoly za mniej wazne, ale coz, kazdy ma swoj wlasny system wartosci i 'waznosci'... |
|
|
|
02.02.2013 - 08:51
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
skoro każdy to ma to swoje "cuś" to dlaczego to "cuś" wkręcamy na siłe innym, czyżby kolejna sekta :D?
|
|
|
|
02.02.2013 - 16:59
|
|
|
|
|
|
|
03.02.2013 - 00:25
|
|
|
...strefa wzrokowa w mozgu zaczyna byc aktywna ulamek sekundy zanim ta osoba nacisnie na guzik i zanim rzeczywiscie pojawi sie obraz na ekranie! To samo z sygnalem sluchowym!!! A kiedy NIE BEDZIE zadnego sygnalu – zadna strefa w mozgu sie nie uaktywnia... Zaproponowałbym w takim razie kolejny eksperyment: - laborant naciska guzik - dodatkowe, dobudowane później urządzenie rejestruje proces uaktywnienia odpowiedniej strefy mózgu i pod wpływem tego impulsu natychmiast blokuje pojawienie się zaprogramowanego dźwięku czy obrazu (zanim zdąży się on pojawić). Ciekawe, czy zaobserwowalibyśmy jakiś paradoks czasoprzestrzenny. W jakimś filmie SF ktoś wysyłał szczura do przeszłości, chyba o 5 sekund. Z punktu widzenia laboranta najpierw więc pojawiał się szczur przybyły z przyszłości a dopiero za 5 sekund laborant naciskał guzik w celu jego wysłania. A zatem: - przez 5 sekund laborant miał w laboratorium 2 szczury choć oba były tym samym szczurem (pierwszy paradoks); - podczas jednej z prób podróż w czasie zmasakrowała ciało szczura. Widok ten tak przeraził laboranta, że po 5 sekundach nie nacisnął guzika (tak jak to było zaplanowane) i w ogóle nie wysłał tego szczura do przeszłości (drugi paradoks). |
|
|
|
03.02.2013 - 13:13
|
|
|
Tylko ze to nie jest film SF !
To dzieje sie naprawde i problem w tym ze nalezy koniecznie “cos z tym zrobic” ale ochotnicy –naukowcy – jak na razie nie pchaja sie drzwiami i oknami! -:) A przeciez jest to doswiadczenie (i w reportazu szef tego labo wyraznie to powiedzial) ktore odpowiada wszystkim wymogom, kryteriom naukowym, obiektywnosci, powtarzalnosci… Bo najwyrazniej odpowiada im (naukowcom) zalozenie ze wiedza jest intergralnie zwiazana z mozgiem, tak jak zarowka jest zwiazana z pradem. Tylko ze oni wierza ze to zarowka produkuje prad…-:))))) |
|
|
|
03.02.2013 - 15:18
|
|
|
|
|
|
|
03.02.2013 - 15:26
|
|
|
To juz zostalo zrobione! Chodzi o eksperyment Wheelera, moze slyszales? Wymyslony teoretycznie wiele wiele lat temu i zupelnie niedawno przeprowadzony - i potwierdzony! - eksperymentalnie.
Jest to niesamowicie ciekawe, ja tak szybciutko, w polskiej wersji znalazlem ten link : http://niewiarygodne.pl/gid,12254770,img,1...ajticaid=610000 Moze znajdziesz cos wiecej... |
|
|
|
03.02.2013 - 15:45
|
|
|
To juz zostalo zrobione! Chodzi o eksperyment Wheelera, moze slyszales? Wymyslony teoretycznie wiele wiele lat temu i zupelnie niedawno przeprowadzony - i potwierdzony! - eksperymentalnie. Jest to niesamowicie ciekawe, ja tak szybciutko, w polskiej wersji znalazlem ten link : http://niewiarygodne.pl/gid,12254770,img,1...ajticaid=610000 Moze znajdziesz cos wiecej... Eksperyment ze szczelinami i ekranem, w którym akt obserwacji szczelin powoduje redukcję funkcji falowej cząsteczki znam. "Gdyby jednak zaczekać aż światło przejdzie przez szczelinę i dopiero wtedy spojrzeć którędy przeszło, będziemy mieli do czynienia z sytuacją, w której teraźniejszość będzie miała wpływ na to, co wydarzyło się w przeszłości. " Czyli nagrać to, co się działo w szczelinach a odtworzyć sobie później. Też miałem taki pomysł, ale czy ktoś to próbował zrobić ? Nigdzie nie znalazłem informacji... |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |