oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> Przekaz Jezusa, Jako Droga :)
Tommi_J
post 27.02.2013 - 21:45
Post #22

Przyjaciel Rodziny
Grupa: Podróżnicy

"New Age:
Założenia kultury duchowej New Age

Wszystko we wszechświecie jest ze sobą powiązane, jest jednością (jednią).
Wszystko jest emanacją kosmicznej energii, którą można nazwać na przykład Bogiem albo Absolutem.
Wszystko, co istnieje, posiada moc (współ)tworzenia rzeczywistości.
Najwyższym dobrem i celem istnienia jest miłość, w najszerszym rozumieniu.
Nauka nie jest w stanie wytłumaczyć wszystkiego, ponieważ jest tylko niedoskonałym instrumentem naszego poznania. Alternatywne metody mogą być niekiedy skuteczniejsze od naukowych.
Życie ziemskie jest tylko stanem przejściowym, jednym z etapów rozwoju. Śmierć nie jest finalna, to tylko proces transformacji energii w inną formę.
Człowiek, tak jak i wszystko inne, jest uduchowiony, posiada nadfizyczną jakość.
Świat zmieni się, gdy ludzkość osiągnie odpowiedni poziom rozwoju duchowego.
Najważniejszym narzędziem człowieka jest wolna wola. Może on dokonywać w każdym momencie życia dowolnego wyboru, bez narażania siebie na osąd, krytykę bądź aprobatę (o ile czyni to świadomie i zdaje sobie sprawę z konsekwencji swojego postępowania)"

New Age link

Hmmm, to generalnie wygląda jak wiekszość poglądów użytkowników tego forum więc generalizowanie i ogłaszane, że ktoś jest wyznawcą new age w pejoratywnym znaceniu jest chyba kolejnym rodzajem stygmatyzowania i etykietkowania bo to jest new age i to jest be.

Generalnie wszystko co alternatywne vs tzw stare podejście to new age, więc raczej proponował bym ostrożnie z tym osądzaniem.
PS. Za komuny też wszelka alternatywa to były przebrzydłe "solidarnościuchy", ostatecznie wiadomo jak wygląda terźniejszość
Go to the top of the page

+Quote Post
Krisss
post 27.02.2013 - 23:41
Post #23

Dusza Towarzystwa

Oczywiscie, masz racje, okreslenie « New Age » moze miec rozne znaczenie, pejoratywne, pozytywne…Zalezy na kogo sie trafi. Moze miec rowniez czysto informacyjne znaczenie, zeby wskazac o co chodzi, o jaka grupa zagadnien.

Dla mnie ma on jednak znaczenie raczej negatywne, New Age to religia bez Boga, to taki zlepek maturalnych wypracowan, podniosla forma a w srodku – nic.

Starajcie się żyć zgodnie ze swą unikalną i boską naturą, a świat dzięki temu stanie się lepszym miejscem. O, to jest np przepisane z tego new ageowskiego tekstu - banal, pusty w srodku i nieprzydatny.
Przeczytasz a nastepnie co zrobisz?

+Quote Post
Tommi_J
post 28.02.2013 - 12:16
Post #24

Przyjaciel Rodziny

CYTAT(Krisss @ 27.02.2013 - 23:41) *
Dla mnie ma on jednak znaczenie raczej negatywne, New Age to religia bez Boga, to taki zlepek maturalnych wypracowan, podniosla forma a w srodku – nic.

Hmm, no właśnie, myślę, że to głównie twoje nastawienie, Bóg jest wszystkim, więc i "nic" również, więc New Age czy negatywny czy pozytywny też jest jakąś drogą do Boga, czy potrzebną akurat tobie, to sam wiesz najlepiej :)
Jak widzisz niektórzy mają New Age, niektórzy Jezusika, Jahwe, Allaha, Buddę jestesmy ułomni w naszym podróżowaniu do prawdy, więc i "protezy" są nam potrzebne. niektórzy potrzebują "protezy" lewej stopy aby iść a nektórzy potrzebują cały korpus, że tak to obrazowo przekaże :)

CYTAT(Krisss @ 27.02.2013 - 23:41) *
Starajcie się żyć zgodnie ze swą unikalną i boską naturą, a świat dzięki temu stanie się lepszym miejscem. O, to jest np przepisane z tego new ageowskiego tekstu - banal, pusty w srodku i nieprzydatny.
Przeczytasz a nastepnie co zrobisz?

"Bóg jest Miłością" - do tego tez można podczepić twoje określenia, bo jak z tego skorzystać, też oklepane, czy puste w środku? To zależy kto tam zagląda...

Weź pod uwagę, że ludzie w swoim postrzeganiu są czasem drastycznie różni i niektórzy potrzbują takich własnie ogólników aby dostali swego rodzaju "motywacji", a niektórzy potrzebują szczegółowej procedury jak być "dobrym" człowiekiem.

Zapewniam cię, że gdybyć przedstwił to zdanie milionom ludzi, a miałbyś dostatecznie cierpliwości, możliwości, okoliczności i otwartości aby ich wysłuchać to z tego banału uzyskałbyś dla siebie "świętą prawdę" :)
Wszystko o czym gadamy to jak powyżej, przez tysiace lat to samo jest powtarzane i co? To, że słowo samo w sobie nic nie zmienia i nic nie tworzy, wszystko zależy od nas, bo to my podłączamy pod to nasze uczucia, chęci, myśli, a w końcu działania które modyfikują świat.

Nie ma co sie spinać i skupiać na pustych słowach, ale na ludziach którzy dają im realne życie, bo to jest prawdziwy świat w którym żyjemy obecnie.

+Quote Post
Krisss
post 28.02.2013 - 12:33
Post #25

Dusza Towarzystwa

Zwracam ci ‘Nie ma co sie spinać’, do niczego mi sie nie przyda...-))

Osobiscie nie czuje sie zwiazany w jakikolwiek sposob z naukami New Age.

Moze zwrociles uwage, byla w innym topicu dyskusja na temat poznawania i odbierania informacji : z naukami New Age tak jest (przynajmniej w moim przypadku) ze lewa polkola je akceptuje (chociaz naprawde przypominaja szkolne wypracowania, typu „Wyobrazcie sobie ze jestescie prorokiem i napiszcie zwiazane z tym przeslanie”).

Ale prawa polkola , intuicja, wrazenie, odczucie – raczej je odrzuca. Nie wiem, cos mi w tym nie pasuje, tak jak pies ktory czuje od razu dobre i zle osoby a przeciez nic o nich nie ‘wie’.

Dlatego napisalem ze dla mnie New Age ma wydzwiek raczej negatywny.

Dla ciebie mozy byc pozytywne, dlaczego nie? Dopoki nie placisz skladek jakiejs sekcie to wszystko jest OK!

+Quote Post
bielik110
post 28.02.2013 - 14:17
Post #26

Dusza Towarzystwa

Witajcie chłopaki i dziewczyny:)))

Kurde teraz wiem z czym mi się to pomyliło New Age:)) a New World Order

No i dlatego byłem w szoku jak mi Kriss podał link:)dzięki

Ale o składkach to nie wiedziałem:)))

pozdrawiam

+Quote Post
Krisss
post 28.02.2013 - 15:30
Post #27

Dusza Towarzystwa

CYTAT(bielik110 @ 28.02.2013 - 14:17) *
Ale o składkach to nie wiedziałem:)))

Jak sie dowiesz to znaczy ze juz jest za pozno -))

New World Order mogl ci sie pomylic z New Age bo 'spiskowcy' faktycznie lacza go czesto z Illuminatami, massonami itd. Ale to ich swiatek, nie nasz, nieprawda?

+Quote Post
Tommi_J
post 28.02.2013 - 16:27
Post #28

Przyjaciel Rodziny

CYTAT(Krisss @ 28.02.2013 - 12:33) *
Ale prawa polkola , intuicja, wrazenie, odczucie – raczej je odrzuca. Nie wiem, cos mi w tym nie pasuje, tak jak pies ktory czuje od razu dobre i zle osoby a przeciez nic o nich nie ‘wie’.

Dlatego napisalem ze dla mnie New Age ma wydzwiek raczej negatywny.

Dla ciebie mozy byc pozytywne, dlaczego nie? Dopoki nie placisz skladek jakiejs sekcie to wszystko jest OK!

Pies coś tam wie, tylko my nie wiemy co on wie i jak to wie ;)

Dla mnie osbiście wszystkie religie sformalizowane mają coś nie tak w sobie - ale to chyba ze wzgledu, że muszą w jakiś sposób się zamknąć i okreslić i słabo ewoluują, bo już nie "wypada" przyznać się do modyfikacji poglądu.

Dla mnie New Age jako religia to taki sam przebieraniec jak Kościół Katolicki, który zassał z innych kultur, pozbierał do kupy, polepił pokrętną ideologią, że to tylko ich jedyne i prawdziwe i rzucił owieczkom do żłoba.
Zatem nie oceniam żadnej religi jako całości bo wiadomo łyżka dziegciu beczkę miodu zepsuje (w niektórych to większość szlamu, ale cóż trzeba być wyrozumiałym, ale z dystansem), a mimo wszystko wszędzie są ludzie którzy mają coś wartościowego do przekazania, więc niech sobie działają ejdżowcy, katloicy, muzułmanie byle by mnie mieczem do niczego nawracać nie chcieli.

Co do składek to staram się nie płacić żadnym sektom, co prawda jest jedna strasznie upierdliwa i ciężko się z tego wywinąć - urząd skarbowy to się nazywa ;)

+Quote Post

2 Stron V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park