|
|
![]() ![]() |
18.04.2013 - 14:13
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Przewija pośrednio się w wielu tematach na szanownym forum, może warto podsumować co wiemy, a co na temat intuicji już zapomnieliśmy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Intuicja http://www.rozwojowiec.pl/1781/intuicja/ http://www.psychologia-spoleczna.pl/aktual...ko-czasami.html "Badacze odkryli, że związek pomiędzy przeczuciami a intuicyjnym podejmowaniem decyzji był silniejszy u tych, którzy byli bardziej świadomi uderzeń swojego serca." Namaście! |
|
|
|
18.04.2013 - 18:05
|
|
|
Coprobo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
"Badacze odkryli, że związek pomiędzy przeczuciami a intuicyjnym podejmowaniem decyzji był silniejszy u tych, którzy byli bardziej świadomi uderzeń swojego serca."
To jest prawda. Jak byłem na haju a serce waliło jak oszalałe miotało mną jak szatan a rozkmina była nad rozkminy że aż się chciało zareagować w jakiś nietypowy sposób dla mnie. Byłem świadomy nie gubiłem wątku ale to było niezwykłe. Leciała muzyka i jak chciałem zaśpiewać to po prostu śpiewałem dłużej się nad tym nie zastanawiałem normlanie to bym najpierw pomyślał i mineły by jakieś 3 sekundy do reakcji a tu po prostu była myśl i odrazu się reagowało , natychmiastowo. Świadomość w sercu to coś niezwykłego odczuwa się jedność z innymi w doświadczaniu różnych rzeczy i nie istotne wtedy było czy ja byłem na haju a niektórzy trzeźwi nie miało to znaczenia w huj można było się dogadać. A np. świadomość w głowie to jest zamuł i sztywna analiza myśli. A teraz zobaczmy jak to z poziomu świadomości wygląda. świadomość to świadomość . ona jest niezależna itd , itp , ona decyduje gdzie uwaga się znajdzie w pewnym momencie. No i mamy sobie takiego człowieczka. Jego część ciała taka jak mózg wiadomo za co odpowiedzialna no i zawituje tam świadomość no i widzi tą nieustającą gonitwe myśli. Później zchodzi niżej do serca (a serce bije różnie , niekiedy niektóre reakcje wymagają przyśpiesznonego bicia , więc serce odpowiedzialne jest ostatecznie za odruchy) i do serca dochodzą gotowe reakcje wykreowane w mózgu i ono odpowiada za zareagowanie. każda informacja dla serca ma sens bo jest tym ostatcznym instrumentem w ciele od którego zależy decyzja. Mózg może wybrać decyzje z pośród wielu decyzji ale serce np powie nie i huj nie wykonam tego i odpierdala takie ciśnienie(czyt. strach) co uniemożliwia reakcji |
|
|
|
18.04.2013 - 21:15
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
"Badacze odkryli, że związek pomiędzy przeczuciami a intuicyjnym podejmowaniem decyzji był silniejszy u tych, którzy byli bardziej świadomi uderzeń swojego serca." To jest prawda. Jak byłem na haju a serce waliło jak oszalałe miotało mną jak szatan a rozkmina była nad rozkminy że aż się chciało zareagować w jakiś nietypowy sposób dla mnie. Byłem świadomy nie gubiłem wątku ale to było niezwykłe. Leciała muzyka i jak chciałem zaśpiewać to po prostu śpiewałem dłużej się nad tym nie zastanawiałem normlanie to bym najpierw pomyślał i mineły by jakieś 3 sekundy do reakcji a tu po prostu była myśl i odrazu się reagowało , natychmiastowo. Świadomość w sercu to coś niezwykłego odczuwa się jedność z innymi w doświadczaniu różnych rzeczy i nie istotne wtedy było czy ja byłem na haju a niektórzy trzeźwi nie miało to znaczenia w huj można było się dogadać. A np. świadomość w głowie to jest zamuł i sztywna analiza myśli. A teraz zobaczmy jak to z poziomu świadomości wygląda. świadomość to świadomość . ona jest niezależna itd , itp , ona decyduje gdzie uwaga się znajdzie w pewnym momencie. No i mamy sobie takiego człowieczka. Jego część ciała taka jak mózg wiadomo za co odpowiedzialna no i zawituje tam świadomość no i widzi tą nieustającą gonitwe myśli. Później zchodzi niżej do serca (a serce bije różnie , niekiedy niektóre reakcje wymagają przyśpiesznonego bicia , więc serce odpowiedzialne jest ostatecznie za odruchy) i do serca dochodzą gotowe reakcje wykreowane w mózgu i ono odpowiada za zareagowanie. każda informacja dla serca ma sens bo jest tym ostatcznym instrumentem w ciele od którego zależy decyzja. Mózg może wybrać decyzje z pośród wielu decyzji ale serce np powie nie i huj nie wykonam tego i odpierdala takie ciśnienie(czyt. strach) co uniemożliwia reakcji Tego powinni w szkole uczyc:)) klasa Tyhu dzięki |
|
|
|
19.04.2013 - 05:38
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
A czy wogóle bierze ktoś te wasze wypowiedzi i z nich korzysta? Czy tylko pleciecie swój światopogląd i mają to gdzieś ;P
Intuicja.... Mam ją, i co z tego? Po co jakieś prace naukowe na temat tego, po prostu jest i będzie. Po co komplikować sprawę niepotrzebnie ;p |
|
|
|
19.04.2013 - 12:17
|
|
|
A czy wogóle bierze ktoś te wasze wypowiedzi i z nich korzysta? Czy tylko pleciecie swój światopogląd i mają to gdzieś ;P Intuicja.... Mam ją, i co z tego? Po co jakieś prace naukowe na temat tego, po prostu jest i będzie. Po co komplikować sprawę niepotrzebnie ;p Czy "ktoś" korzysta, to już Ktosia sprawa. Masz rację, powinienem był doprecyzować temat i postawić pytanie "czy umiemy z niej korzystać". Też mam intuicję a raczej miewam, tylko właśnie nie potrafię słuchać, nawet jak wrzeszczy a potem jest takie "aaaaa kurwa, była taka myśl a ja nic z tym nie zrobiłem". |
|
|
|
20.04.2013 - 16:01
|
|
|
Częsty Gość Rodziny ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Jeśli chodzi o intuicję to takich sytuacji w życiu miałem od groma :) Jedna z nich to było jakieś kilka lat temu kiedy miałem pójść na dwór i przyprowadzić mojego ukochanego pieska, wychodzę z klatki i w okolicach mostka czuję jakąś pewność siebie i nie wiem skąd wiem gdzie iść, i w którym kierunku, tak jak bym go wyczuwał, no i znalazłem go po chwili bez problemu i przyprowadziłem do domu. Inne sytuacje to były z kartami do gry, albo sytuacje która mnie najbardziej zadziwiła. przełączyłem akurat na jakiś kanał chyba po Arabsku i leciały w nim Milionerzy, no i na intuicję obstawiłem odpowiedź no i trafiłem, potem drugie pytanie i znowu intuicja wiedziała która to odpowiedź.
Pozdrawiam |
|
|
|
22.04.2013 - 10:53
|
|
|
Członek Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
A ja i tak wierzę że intuicja jest falą, trzeba ją tylko umieć odbierać.
|
|
|
|
22.04.2013 - 12:44
|
|
|
Znajomy Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
moje 3 grosze ....
z punktu widzenia numerologii (name-ology) za intuicję odpowiadają litery C,G,L,S tak więc Clive Cussler ma "duużo" intuiocji podobnie Gladys Lobos i jeszcze o Monsanto - z samogłose daje to 6-tkę czyli bardzo dobrą liczbę (harmonia, "rodzinność" ) a także 2 x O również pozy- tywne (dla Człowieka jest to refleksyjność) |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |