|
|
![]() ![]() |
04.08.2013 - 21:58
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Validating Notatnik |
... Jak ktoś się tego boi to niech tego nie robi, mi rozum jak i intuicja podpowiada że coś w tym jest, jeśli doznam jakiegoś urazu to poinformuje o tym w tym temacie. chyba już doznałeś urazu, skoro chcesz patrzeć się w słońce lecz się na głowę bo na nogi już za późno! jednemu może nie zaszkodzić ale drugi może do końca życia już nie widzieć, albo widzieć słabiej, zresztą te wszystkie metody widać do czego doprowadzają, ze ludzie podejmują ryzyko |
|
|
|
04.08.2013 - 22:13
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
chyba już doznałeś urazu, skoro chcesz patrzeć się w słońce lecz się na głowę bo na nogi już za późno! jednemu może nie zaszkodzić ale drugi może do końca życia już nie widzieć, albo widzieć słabiej, zresztą te wszystkie metody widać do czego doprowadzają, ze ludzie podejmują ryzyko A w sumie niech próbuje skoro chce... :) Zobaczy, lub nie, ale doświadczy... |
|
|
|
04.08.2013 - 22:22
|
|
|
Przyjaciel Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
|
|
|
|
04.08.2013 - 23:36
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Link do tego filmu zamiesiłem już wcześniej w temacie "Odżywianie Się Słońcem" http://www.oobe.pl/park/index.php?showtopic=8248&st=63 Wynika z niego że coś w tym jest, nie jest to tylko czyiś wymysł. Osoby, które czują, że ten temat jest dla nich, będą podążać za tym co podpowiada im intuicja bez względu na to jakie bzdury inni mówią na ten temat. Natomiast tzw. „racjonaliści” uzyskają tutaj swoją rację i potwierdzą sobie, że to nie jest dla nich. I bardzo dobrze, bo byłoby to dla nich niebezpieczne. Świat się zmienia, ludzie zaczynają na nowo odkrywać zapomniane moce w sobie, jednak dopóki czegoś nie zaakceptuje większa grupa ludzi, to na początku jest to wyszydzane i traktowane jako idiotyczny pomysł kilku wariatów. Jak ktoś się tego boi to niech tego nie robi, mi rozum jak i intuicja podpowiada że coś w tym jest, jeśli doznam jakiegoś urazu to poinformuje o tym w tym temacie. Właśnie wariatów - to kluczowe słowo. Doznasz urazu ale nie będziesz sobie zdawał z tego sprawy a wyjdzie to w późniejszym czasie - jednak to oczywiście Twoja sprawa - z drugiej strony rozpowszechnianie niebezpiecznych teorii, których nawet się nawet nie sprawdziło jest "genialne", a złe skutki wpatrywania się w słońce możesz zobaczyć w filmie, który zamiesiłeś ale nie zobaczyłeś ze zrozumieniem. |
|
|
|
05.08.2013 - 01:16
|
|
|
Znajomy Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Właśnie wariatów - to kluczowe słowo. Doznasz urazu ale nie będziesz sobie zdawał z tego sprawy a wyjdzie to w późniejszym czasie - jednak to oczywiście Twoja sprawa - z drugiej strony rozpowszechnianie niebezpiecznych teorii, których nawet się nawet nie sprawdziło jest "genialne", a złe skutki wpatrywania się w słońce możesz zobaczyć w filmie, który zamiesiłeś ale nie zobaczyłeś ze zrozumieniem. Nie pisałem że wiem że ta technika jest prawdziwa i bezpieczna, tylko że w to wierze, niech ludzie sami ocenią czy to prawda czy nie. Dlatego napisałem w 15 poście "Żeby stwierdzić czy coś jest prawdziwe czy nie można dopiero wtedy kiedy samemu się to doświadczy, a dopóki się tego jeszcze się nie zweryfikowało na własnym doświadczeniu można jedynie powiedzieć że na podstawie swoich przekonań się w to wierzy lub nie. Ja nie doszedłem jeszcze do końca tego procesu więc nie mogę być pewien że jest to prawda a jeśli tak to czy jest to tak jak podałem w opisie, ale uważam że dopóki patrze w słońce swobodnie bez przymusu to nie może mi wtedy zaszkodzić." A co do filmu to już kilka razy go uważnie oglądałem. Wiem że główny bohater doznał urazu wzroku, jednak faktem jest że nie dostosował się on całkiem do zaleceń HRM (Hira Ratan Manek) bo mówi on że trzeba stać boso na gołej ziemi lub piasku a zauważyłem że przynajmniej 2 razy w tym filmie tego nie zrobił(W 11 minucie i 12 sekundzie oraz 51 min. i 6 s.) W załączniku który podałem w szóstym pytaniu i odpowiedzi pisze: „6.Czy stanie bosymi stopami na gołej ziemi jest konieczne? Tak, bezpośrednia energia ziemi chroni oczy.” Po za tym trzeba to robić z wyczuciem,nie na silę. Niektórzy mogą potrzebować więcej czasu żeby dojść do 44 minut. Dodawanie za każdym razem 10 sekund może być dla niektórych za szybkie, żeby zdążyć przyzwyczaić oczy do słońca. |
|
|
|
05.08.2013 - 01:23
|
|
|
Zauważyłem że przeczytań tematu jest 394 a tylko 4 pobrań załącznika. Nie wiem czy ludziom to nie działa w przeglądarkach czy po prostu im się nie chce, więc zamieszczę to co jest w załączniku w postach.
|
|
|
|
05.08.2013 - 01:26
|
|
|
Historia uzdrawiania słońcem
Słońce jest największym obiektem w naszym układzie planetarnym. Jego średnica jest 109 razy większa niż ziemi i może w sobie pomieścić 1,3 miliona kul ziemskich. Jego odległość od naszej ziemi wynosi 150 milionów km, a waży 333 000 razy więcej niż ziemia. Również, 99,8% masy naszego układu planetarnego stanowi masa słońca. Słońce nieprzerwanie wyrzuca słupy ognia, długie na 50 000 km, szerokie na 9 000 km, które lecą w kierunku ziemi na odległość 200 000 km. Dzięki wszystkim tym wspaniałym cechom słońca, nic dziwnego, że inspirowało ono ludzkość od tysięcy lat. Było czczone od najdawniejszych czasów przez wiele cywilizacji żyjących w różnych częściach świata. Każda cywilizacja co innego na ten temat mówiła. W starożytnym Egipcie, słońce było czczone jako Ra. Mówiono, że ludzkość i zwierzęta powstały z jego łez. Wierzono, że sam król był „Synem Ra”. Wierzono również, że po swojej śmierci, król ponownie połączy się ze swoim ojcem - słońcem. Piramidy uznawano za narzędzie lub środek transportu do nieba. Dodatkowo, wierzono, że Ra podróżuje przez niebo łodzią, a w nocy poprzez świat podziemny. Tam, aby móc ponownie wstać rano, musiał pokonać złego Apepi. Był on przedstawiany jako powstający z oceanu chaosu, by ponownie powitać świat. W starożytnej Grecji i Rzymie, bogiem skojarzonym ze słońcem był Apollo. W Mezopotamii był to Shamash. Rdzenne plemiona amerykańskie miały wiele ciekawych legend związanych ze słońcem. Jedna z nich jest następująca. „Dawno temu żył samolubny wódz, który trzymał słońce i księżyc tylko dla siebie. Świat był pogrążony w absolutnych ciemnościach. W tamtym czasie żył kruk, który chciał zdobyć światło i dać je światu. Kruk zamienił siebie w liść i został połknięty przez córkę wodza, która zaszła w ciążę i wkrótce urodziła dziecko. Dzieckiem tym był właśnie ten kruk. Dziecko leżąc w kołysce widziało wiele ciekawych pakunków wiszących w domu wodza i zaczęło płakać aby je dostać. Wódz był uległym dziadkiem i dał dziecku jeden z nich. Był to worek pełen gwiazd. Kruk wyrzucił je przez komin. Szybko poukładały się one ładnie na niebie. Dziecko nadal płakało, więc dziadek dał mu kolejny pakunek. Zawierał on księżyc. I ponownie dziecko rzuciło go w niebo. Jakiś czas potem znowu syn zaczął płakać. Tym razem dziadek dał mu słońce, a on natychmiast zmienił się w kruka i odleciał przez okno. W ten sposób na świecie pojawiło się światło.” Nauka udowodniła potrzebę światła dla wzrostu, rolnictwa, zdrowia i mnóstwa innych obszarów życia. Wiele mitów z całego świata odzwierciedla wiarę w potrzebę światła słonecznego w większym systemie istnienia. Hinduska mitologia również rozumie rolę słońca. Było ono czczone jako „Surya” w starożytności w Indiach. Zgodnie z hinduską mitologią, Surya odpowiadał za zdrowie i życie. Surya jest jednym z głównych wedyjskich bóstw. Przedstawiany jest jako jadący po niebie na rydwanie ciągniętym przez siedem koni. Możnaby się zastanawiać nad analogią pomiędzy siedmioma końmi i siedmioma kolorami tęczy. Istnieje zwyczaj pozyskiwania energii, niekiedy praktykowany przez rdzennych Amerykanów. Aby doładować ciało energią, Indianie opalali się na słońcu stojąc przez dwie godziny, obnażając jak największą powierzchnię ciała. W takie dni nie musieli w ogóle jeść. Żywili się jedynie energią światła słonecznego. Nic dziwnego, że gdy zbierają się chmury, stajemy się przygnębieni; gdy świeci słońce, jesteśmy ożywieni. Fenomen Hira Ratan Manek'a jest w zasadzie ponownym naukowym odkryciem praktyki, która była w starożytności stosowana w celu fizycznego, umysłowego, emocjonalnego i duchowego leczenia. Starożytni Hindusi nazywali to Surya Namaskar, starożytni Egipcjanie i Amerykanie nazywali to helioterapią, a Europejczycy - Apolloterapią. W Amerykach, słońce było również znane jako Inta. Naukowa technika praktykowana przez Hira Ratan Manek'a jest tym co pozwala odzyskać energię z promieniowania słonecznego. Ludzie stosują energię słoneczną do zasilania kuchenek, ogrzewania i słonecznych samochodów. Analogicznie, to co robi Hira Ratan Manek jest jakby zamienieniem siebie w samochód słoneczny poprzez zastosowanie światła słonecznego do podtrzymania funkcji życiowych ciała. Tradycyjnie, istoty ludzkie są zasilane energią słoneczną pośrednio - poprzez spożywanie roślin lub zwierząt, które wcześniej spożywały rośliny. Proszę uwzględnić pomysł nauczenia się jak podłączyć się do zasilania ze źródła pierwotnego, czyli bezpośrednio ze słońca. Istnieje naukowe wyjaśnienie procesów zachodzących podczas praktykowania tej metody. Skoro mózg jest potężnym odbiornikiem, a siatkówka oka i szyszynka (trzecie oko) są wyposażone w fotoreceptory, podczas Surya Namaskar odbywa się pewnego rodzaju fotosynteza, która dostarcza człowiekowi wszystkich rodzajów energii i witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania jego organów wewnętrznych. Dodatkowo, promienie słońca składające się z siedmiu kolorów mają właściwości leczenia wszystkich rodzajów chorób, takich jak Alzhaimer, Parkinson, otyłość, artretyzm, osteoporoza, rak i inne. Jeśli dążymy do światowego pokoju, każdy powinien mieć w pełni zrównoważony umysł. Dlatego też metoda ta może się przyczynić do jego rozwoju. |
|
|
|
05.08.2013 - 02:21
|
|
|
Często zadawane pytania
Odpowiedzi na pytania udzielił Hira Ratan Manek. 1. Czy niewidomi mogą praktykować patrzenie w słońce? Nie. 2. Czy mogą to robić ludzie w każdym wieku? Tak. 3. Czy dzieci również mogą to robić? Tak, pod warunkiem, że robią to z własnej woli. 4. Czy może to robić ktoś, kto ma uszkodzony wzrok lub miał w przeszłości operację oczu? Tak. 5. W jaki sposób ciało zdobywa środki odżywcze potrzebne do sprawnego funkcjonowania? To co jemy jest wtórną lub nawet trzecią formą energii słonecznej. Dlatego też ciało jest w stanie produkować potrzebny pokarm z energii w postaci oryginalnej, czyli światła słonecznego. 6. Czy stanie bosymi stopami na gołej ziemi jest konieczne? Tak, bezpośrednia energia ziemi chroni oczy. 7. Co robić gdy niebo jest pochmurne? Nadal możesz patrzeć w kierunku słońca ukrytego za chmurami, jednak bez przedłużania sobie czasu patrzenia (tzn. bez zaliczenia sobie kolejnych 10 sekund). 8. Co robić gdy jest ostra zima? W zimie można patrzeć w słońce przez okno w domu. Niestety, korzyści wówczas są mniejsze niż gdy patrzy się bezpośrednio i stoi bosymi stopami na ziemi. 9. Jak mogą praktykować patrzenie w słońce ludzie mieszkający w miejscach gdzie rzadko jest bezchmurna pogoda? Ludzie, którym naprawdę zależy na tej praktyce, mogą przenieść się w miejsce gdzie słońca jest pod dostatkiem i pozostać tam na okres praktyki. 10. Co się dzieje w przypadku dłuższej przerwy w praktyce? Nie złego się nie dzieje, jedynie rezultaty się opóźnią. 11. Czy podczas praktykowania patrzenia w słońce można jeść i wykonywać swoje zwyczajowe zajęcia? Oczywiście. Ale z czasem poczucie głodu stopniowo zaniknie. 12. Czy z pomocą tej metody można wyleczyć się z otyłości? Tak, jest to znakomita terapia przeciwko otyłości. 13. Czy istnieje zagrożenie uszkodzenia wzroku podczas praktykowania tej metody? Nic złego nie może się stać. Wręcz przeciwnie - zanikną wszelkie wady wzroku. 14. Czy istnieje zagrożenie ze strony promieniowania UV po wschodzie i przed zachodem słońca? W tych okresach nie ma żadnego promieniowania UV. 15. Czy ta metoda była praktykowana w przeszłości? Tak. 16. Ile ludzi na świecie praktykuje tą metodę? Obecnie już tysiące. Dokładnej liczby nie da się określić. 17. Czy przy pomocy tej metody da się wyleczyć dowolną chorobę umysłową? Tak. 18. Czy ta metoda może nam pomóc w pokonaniu problemów psychologicznych, z którymi się spotykamy w życiu codziennym? Tak. 19. Czy wpływ wschodów i zachodów jest taki sam w ciągu roku w różnych częściach świata? Mniej więcej taki sam. 20. Czy należy postępować zgodnie z jakimś religijnym rytuałem podczas praktykowania tej metody? Nie. 21. Czy należy stać czy siedzieć podczas patrzenia w słońce? Stanie jest lepsze niż siedzenie. 22. Czy tą metodą można wyleczyć migrenę? Tak. 23. Czy należy zdjąć okulary podczas patrzenia w słońce? Tak, należy to robić bez okularów i bez szkieł kontaktowych. 24. Zanim osiągnąłeś stan wolny od jedzenia, czy patrzyłeś w słońce wschodzące czy zachodzące? I takie i takie, ale głównie zachodzące, gdyż w tamtym czasie mieszkałem na zachodnim wybrzeżu Indii. 25. Czy uczyłeś kogoś jak patrzeć w słońce pod swoim bezpośrednim nadzorem? Tak, wielu. Uczę tego m.in. poprzez serwis www.sungazing.com. 26. Jak długo zajęło ci opracowanie metodyki patrzenia w słońce do postaci, jaką nauczasz obecnie? Przeczytałem mnóstwo książek i eksperymentowałem przez 3 lata zanim wypracowałem obecną metodę. 27. Czy mogę praktykować patrzenie w słońce jeśli mam implant soczewki? Tak, ale poczekaj trzy miesiące po operacji zanim zaczniesz. 28. Czy myśli mają wpływ na efekty patrzenia w słońce? Po prostu patrz w słońce i myśl pozytywnie o sobie i świecie, a wówczas spłynie na ciebie samo dobro. Wszystko co najlepsze masz już w sobie. Słońce pobudza nasze wewnętrzne siły i wznosi nas na wyższy poziom. Bezpieczne patrzenie w słońce, z wiarą, jest zupełnie wystarczające. 29. Czy kryształy i złoto pomagają w przyspieszeniu procesu? Złoto i inne metale oraz cenne kamienie takie jak diamenty, są jedynie nośnikiem energii. Najlepszym źródłem jest bezpośrednie światło słoneczne. 30. W miejscu gdzie mieszkam, słońce zachodzi za górami ale nadal jest jasno przez ponad godzinę. Czy mogę patrzeć bezpiecznie zanim słońce zajdzie za górami? Tak, jeśli UV jest mniejsze niż 2. 31. Czy mogę patrzeć w słońce przez liście i gałęzie? Jest to łatwiejsze w ten sposób. Tak, ale mniej na tym skorzystasz i proces będzie wolniejszy. 32. Po naświetleniu wody światłem słonecznym, czy mogę ją przechowywać w lodówce? Nie, użyj ją bezpośrednio po naświetleniu. 33. Dlaczego zwierzęta nie patrzą w słońce? Gdyby zwierzęta zostały tego nauczone i gdyby zrozumiały wszystkie zasady, mogłyby również na tym skorzystać. W zasadzie wszystkie stworzenia z wyjątkiem ludzi korzystają z energii słonecznej, a jest wiele zwierząt, które hibernują (jedzą mniej lub jedzą raz na 6 mies. lub raz na rok). Jedynie ludzie martwią się o jedzenie, ubranie, mieszkanie, a wszystkie pozostałe stworzenia korzystają z tego co daje im przyroda. 34. Jaki jest najlepszy sposób na odniesienie korzyści z wiatrów słonecznych? Patrz w słońce stojąc bosymi stopami na piasku lub ziemi, bez okularów, a w pełni skorzystasz z wiatrów słonecznych. 35. Właśnie miałem operację oka. Czy mogę patrzeć w słońce? Tak, można to robić po trzech miesiącach od operacji. 36. Mam piaskownicę na podwórku. Czy zamiast chodzić na plażę, omeg patrzeć w słońce stojąc w piaskownicy? Piasek na plaży daje większe korzyści. 37. Utraciłem potrzebę jedzenie po patrzeniu w słońce w roku 2000, ale teraz odczuwam głód i zacząłem ponownie jeść. Czy to świadczy o jakimś problemie? Chciałbym pozostać niejedzącym. Każdy człowiek w różny sposób przeżywa zmiany odczuć i wrażeń. To jest język ciała, z którym się urodziliśmy. Nikt nie naucza normalnych, naturalnych funkcji ciała, one są częścią nas. Głód bez odczucia głodu, nadmierne odczucie głodu, sytość, czy też chęć na coś szczególnego, to są wszystko zjawiska znane jako język ciała. Znasz poczucie głodu, a gdy coś zjesz to czujesz sytość. W chwili gdy poczujesz sytość, nie jedz już więcej - przejadanie się jest torturą dla ciała i prowadzi do wielu chorób. Obecnie jemy więcej z powodu wpływów zewnętrznych od przyjaciół, rodziny, ulegamy reklamom, itp. Gdy patrzymy w słońce, począwszy od 6 miesiąca, zjawisko zanikania poczucia głodu się rozwija i ktoś, kto chciałby stać się niejedzącym, powinien jeść rozważnie, aby nie jeść więcej niż organizm potrzebuje. Jedynie pijąc wodę cały system pracuje prawidłowo, ponieważ ciało w 80% składa się z wody. W naszym pożywieniu ok. 50% to woda, więc w rzeczywistości nic złego nam się stać nie może gdy nie będziemy jeść. Tak, duża ilość wody jest nam potrzebna. Nie mogę powiedzieć czy ktoś może powrócić do jedzenia czy nie, ponieważ poczucie głodu również zanika. Ja nie zamierzam powrócić do jedzenia ponieważ ustanowiłem swoim życiowym zobowiązaniem aby pozostać niejedzącym. Po prostu sam musisz zdecydować, w którym kierunku chcesz pójść. Można w ten sposób rozwiązać problem głodu; ale głód nie jest tak niebezpieczny jak otyłość. Dzisiejszym zagrożeniem dla świata jest otyłość, ale kto o niej mówi? Stany Zjednoczone są wręcz sterroryzowane tą chorobą. Patrzenie w słońce może powoli oddalić głód i w ten sam sposób stanowi skuteczne lekarstwo na otyłość. Jest to jedyne lekarstwo, które jest bezpłatne i nie daje żadnych szkodliwych efektów ubocznych. Jeśli spożywasz mniej wody, system trawienny zaczyna niedomagać. Jeśli nie masz żadnych problemów z niejedzeniem, a chciałbyś powrócić do jedzenia to rób to powoli, spożywając najpierw pokarmy płynne a potem coraz gęściejsze. Można tak zrobić, ale ja nie mogę. Powtarzam jeszcze raz, powinieneś być w pełni przygotowany na niejedzenie jeśli nie chcesz do niego powracać. W przeciwnym razie nie próbuj. Niezdecydowanie przynosi tylko problemy. Również nie myśl o tym, że głód jest problemem światowym. Jest nim otyłość. Terror Saddama lub Bin Ladena jest niczym w porównaniu z terrorem otyłości. Dlaczego by nie pomyśleć o kontrolowaniu otyłości? Patrzenie w słońce przynosi niewymiernie duże korzyści. Absolutne zdrowie umysłu, ciała i ducha są łatwo osiągalne! Niejedzenie nie jest tak ważne. Każdy powinien sam zdecydować co chce od słońca zanim przystąpi do całego procesu. 38. Czy mogę po prostu wyciąć trochę trawy na moim podwórku i wysypać tam piasek aby z tego miejsca patrzeć w słońce? Tak, oczywiście, to będzie działać. 39. Czy można to robić stojąc na skale granitowej? Stojąc na skale granitowej masz bardzo niewielki kontakt z ziemią, jest więc lepiej stać na piasku lub gołej ziemi. 40. Czy można patrzeć w słońce stojąc na trawie? Trawa absorbuje większość energii, nie jest więc najlepszym podłożem, na którym można stać podczas patrzenia w słońce. 41. Wybierając właściwe podłoże do stania lub chodzenia boso, rozumiem, że najlepszy jest piasek lub goła ziemia. Jakie jeszcze inne rodzaje podłoża sa dobre? Najlepszy jest suchy piasek na plaży, następnie: plaża rzeczna, dowolna gruba warstwa piasku i w końcu goła ziemia. 42. Czy odniosę jakieś korzyści gdy podczas patrzenia w słońce będę powtarzał mantry, np. takie jak „Om Ghrineea Surya Aditya Om”? To pomaga, ale nie mogę niczego proponować bo wówczas większość ludzi zacznie uznawać to za jakiś rytuał religijny, a tego chcę właśnie uniknąć. Ja chcę traktować ten proces wyłącznie jako naukowy aby jak najwięcej ludzi odniosło z niego korzyści. 43. Patrzę w słońce lecz nadal nie odczuwam zmniejszenia mojego apetytu na jedzenie. Kiedy będę wolny od potrzeby jedzenia? Niecierpliwość tylko opóźnia efekty. Pozwól aby wszystko działo się w swoim czasie. 44. Gdy analizowałeś starożytne teksty na temat patrzenia w słońce, czy kiedykolwiek słyszałeś o kimś kto powtarzałby sutry lub jakieś afirmacje podczas patrzenia, by ukierunkować efekty praktyki? Tak, robiono to na dwa sposoby. Niektórzy powtarzali sutry, a niektórzy nie. Gdy czytamy lub słuchamy, sami powinniśmy to rozumieć i znajdywać odpowiedzi dla siebie, a nie kopiować myśli innych. Jest to tylko czyjś przykład, a każdy z nas musi decydować za siebie. 45. Patrzę w słońce podczas bezpiecznych godzin, ale zmieniam czas w zależności od mojego samopoczucia. Czy jest to bezpieczne? Każda metoda, która sprawia praktykującemu przyjemność jest dobra i sam jesteś swoim najlepszym doradcą w tej kwestii. Opisy metod są tylko ogólnymi wytycznymi. Ostrożnie więc praktykuj każdą metodę, a nic złego nie powinno cię spotkać jeśli dana metoda sprawia ci przyjemność. 46. Czy do patrzenia w słońce możemy używać okularów z dziurkami? Tak, spokojnie można to robić w ten sposób. 47. Z powodu złej pogody nie mogłem patrzeć w słońce przez 10 dni. Miałem już 7 minut. Powinienem kontynuować przy 7 minutach? Jeśli to możliwe, ustabilizuj wzrok przy 7 minutach przez 2 - 3 dni, a potem kontynuuj. Jeśli natomiast bez wysiłku możesz kontynuować to spokojnie zwiększaj czas zgodnie z zasadami. 48. Przeczytałem coś takiego: „HRM powiedział, że w Indiach żyje para, która ukończyła proces patrzenia w słońce i nie jedli już od kilku lat. Poczęli dziecko bez problemu i dziewięć miesięcy później urodziło się zdrowe dziecko. Piersi kobiety produkowały mleko dla dziecka w wystarczającej ilości przez cały okres karmienia piersią.” Proszę powiedzieć czy to prawda. Tak, przeczytałem o tym w lokalnej gazecie miasta Ahmedabad i jest to prawda ale nie mamy na ten temat żadnych naukowych informacji. Wierzymy, że jest to prawdą podobnie jak i w wielu innych przypadkach opisywanych przez gazety, nie mamy jednak na te tematy potwierdzonych danych. Było to opisane w gazecie, a ja powtórzyłem to wielokrotnie, ponieważ ta gazeta jest bardzo wiarygodna. 49. Czy bezpiecznie jest patrzeć w słońce w gorący ale pochmurny dzień, przez chmury? Nie. Chmury nie filtrują niebezpiecznego promieniowania, więc może to zaszkodzić oczom. W zimie, UV jest znacznie niższe i w tedy masz większą swobodę w wyborze okresów patrzenia w słońce. 50. Dlaczego zalecasz picie wody przed i po patrzeniu w słońce? Woda jest najlepszym antyutleniaczem, więc pij ją często, zwłaszcza przed i po patrzeniu w słońce. 51. Co się stanie jeśli będziemy praktykować poza „bezpiecznymi godzinami”? Prawdopodobnie uszkodzisz sobie wzrok. Unikaj patrzenia w słońce w tym okresie. 52. Jaki jest poziom UV podczas „bezpiecznych godzin”? Obecnie wiele źródeł informuje, że w ciągu dnia promieniowanie wynosi 0 do 10 UV, a po wschodzie i przed zachodem zawsze wynosi 0, więc jest to bardzo, bardzo bezpieczne. 53. Czy medytacja na płomieniu świecy w ciemności, przez 10 minut, a potem patrzenie na poświatę pod powiekami i mantrowanie, pomoże mi w odczytywaniu aury? Istnieje wiele sposobów na widzenie aury, a patrzenie w słońce jest jednym z najłatwiejszych. 54. Czy mogę patrzeć w słońce podczas ciąży? Jak dotąd nie mamy żadnych informacji o ciężarnych kobietach patrzących w słońce i ja radzę aby tego nie robić. Wielu lekarzy sugeruje aby oświetlać brzuch delikatnym światłem słonecznym przez kilka minut dla zachowania zdrowia matki i dziecka. Ponieważ nie mam żadnych informacji na temat patrzenia w słońce podczas ciąży, nie jestem w stanie się wypowiedzieć na temat efektów, więc jest to wybór osobisty. 55. Obecnie patrzę w słońce przez 13 minut i mocno się pocę na czole i twarzy. Czy jest to objaw pozytywny? Jest to prawdopodobnie zbieg dwóch czynników - gorąca pogoda oraz osobiste wewnętrzne zmiany mogą powodować pocenie się. 56. Czy nie ma przeciwwskazań do praktykowania patrzenia w słońce podczas menstruacji u kobiet? Nie ma żadnych przeciwwskazań w tym względzie. 57. Trudno jest patrzeć w słońce. Czy jesteś pewny, że jest to bezpieczne? Tak, ale patrz tylko podczas „bezpiecznych godzin” - pierwszej godziny po wschodzie lub ostatniej godziny przed zachodem. W dzisiejszej epoce słońce jest silniejsze, więc możemy patrzeć jedynie w tych okresach. http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/3869753.stm 58. Czy słyszałeś o Jasmuheen i jej wypowiedziach? Miałem duży wpływ na Jasmuheen ostatnio. Specjalnie przyjechała spotkać się ze mną w Ahmedabadzie w ubiegłym roku (2003). 59. Z różnych źródeł słyszałem, że wielu praktykujących nie jest zadowolonych ze swoich postępów - dlaczego tak się dzieje? Każdy musi pozwolić aby proces postępował w swoim tempie, bez wymuszania i przyspieszania. Gdy praktykuje się właściwie i z wiarą, wszystko rozwija się właściwie. Lecz gdy ludzie próbują coś przyspieszać, nie osiągną zamierzonych celów. Patrzenie w słońce rozbudza nasze ukryte siły. 60. Co jest takiego wielkiego w stylu życia bez jedzenia? Jeśli ktoś chce się radować wewnętrzną błogością, wówczas wolność od jedzenia jest koniecznością. Gdy już będziesz wolny od jedzenia, będziesz mógł się radować przyjemnościami, których nie jesteś w stanie porównać z tym co masz teraz. Na przykład, rozszerzy ci się wizja; obecnie mamy ograniczoną wizję. Istnieją niemierzalne cuda, które można doświadczać gdy się uwolnimy od potrzeby jedzenia. 61. Jeśli patrzenie w słońce może nam pomóc widzieć aurę, czy może nam pomóc odzyskać zdolności, które kiedyś ludzkość posiadała? Patrzenie w słońce pomaga w każdej dziedzinie i rozbudza wszystkie siły dane nam przez naturę. Z pomocą słońca możemy się wznieść na coraz wyższe poziomy. 62. Ja nawet śnię na temat patrzenia w słońce - czy to normalne? To dobry znak, rozwiniesz wiele zdolności. 63. Czy w celu poprawy wzroku, koniecznie trzeba stać bosymi stopami na gołej ziemi? Tak, stanie bosymi stopami na gołej ziemi przynosi szybsze i pewniejsze efekty. Jakakolwiek inna metoda jest wolniejsza i może trwać o wiele dłużej. 64. Czy muszę uczyć się oddychania pranajamy aby prawidłowo wykonywać technikę patrzenia w słońce? Nie. Oddychaj normalnie i się zrelaksuj. Odczuwaj wdzięczność podczas patrzenia w słońce. 65. Skoro mamy możliwość patrzenia w słońce (jako źródło zasilania), to po co mamy żołądek? Otrzymaliśmy dar alternatywnego systemu energetycznego (żołądka), by nas zasilał w przypadku gdybyśmy nic nie wiedzieli o technice patrzenia w słońce. 66. Jestem już przy 44 minutach patrzenia w słońce i nie jestem zbytnio głodny. Niestety jestem bardzo chudy i nie mogę sobie pozwolić na dalsza utratę wagi. Co powinienem robić? Patrzenie w słońce powoduje jedynie naturalna utratę nadmiernej masy ciała. Jeśli stajesz się zbyt chudy, może to świadczyć o twoim mentalnym oczekiwaniu braku odczucia głodu. Jedz jeśli potrzebujesz! 67. Czy potrafisz widzieć przeszłość, teraźniejszość i przyszłość? Nie, jeszcze nie, ale z czasem wierzę, że jest to możliwe. Jest to jeden z ostatnich etapów oświecenia. 68. Czy mogę używać okularów przeciwsłonecznych UV400 aby patrzeć w słońce w czasie dnia? Unikaj okularów przeciwsłonecznych. Patrz tylko podczas „bezpiecznych godzin”, nawet gdy jest pochmurnie; to również będzie korzystne. 69. Czy wiesz cokolwiek na temat biofotonów i koherencji? Tak. Szukaj tych słów w internecie (biophotons, coherence), a dowiesz się, że możemy żyć długo i zdrowo odżywiając się światłem. Patrzenie w słońce jest najlepszą metodą. 70. Słyszałem o technice, którą mógłbym stosować przez cały dzień. Wg niej, miałbym patrzeć w słońce po 5 sekund, a potem zamykać oczy i czekać aż zaniknie obraz słońca pod powiekami. Czy to działa? Tak, ale wolniej. 71. Słyszałem, że Kali Yuga (przypuszczalna obecna epoka) jest epoką, w której „człowiek już nie potrafi patrzeć w słońce”. W takim razie przypuszczam, że Satya Yuga, najbardziej uduchowiona epoka, była czasem, gdy człowiek potrafił patrzeć w słońce i otrzymywać z tego korzyści - czy taka interpretacja jest słuszna? Tak, w Sat Yudze słońce było jedynym mikro pożywieniem, pożywieniem dla wszystkich. Mikro pożywienie oznacza energię słoneczną. Stopniowo jednak nastąpiła zmiana i dzisiaj jesteśmy w najgorszym okresie zaniedbywania słońca w Kali Yudze. Na szczęście, powoli przechodzimy w kierunku Sat Yugi. 72. Osiągnąłem już 26 minut, odczuwam zmniejszenie poczucia głodu i stopniowo próbuję pozostawać bez jedzenia (np. piję jedynie soki i jem trochę gotowanej kukurydzy). Ale w ostatnich 4 dniach zaczynam odczuwać bóle w całym ciele i mam z tego powodu czerwone oczy. Mam dużo energii i nadal sypiam tylko 2 godziny w nocy ale szukam przyczyn moich bólów. Nie martw się, jest to normalne. Organizm oczyszcza się z toksycznych zanieczyszczeń i to powoduje bóle. 73. Czy korzystne jest opalanie się lub przebywanie na słońcu, zarówno z oczami zamkniętymi jak i otwartymi ale nie patrząc bezpośrednio w słońce? Zastanawiam się czy nie byłoby nawet korzystniejsze od bezpośredniego patrzenia, które daje efekty uboczne. Wszystkie inne metody są korzystne ale działają wolniej - sukces się opóźni ale jest możliwy. Ponieważ jest to wybór osobisty, każdy musi sam zdecydować z jaką metodą czuje się najlepiej. 74. Czy można patrzeć w słońce dwa razy dziennie, podczas wschodu i zachodu? Nie, wybierz albo rano albo wieczór. 75. Czy czujesz, że masz wystarczająco dużo energii nawet gdy bardzo aktywnie angażujesz się społecznie? (Co jest bardzo męczące w porównaniu do życia spędzanego na medytacji w pustelni lub świątyni gdy ktoś podąża ścieżką hinayana.) Tak, mam nadmiar energii, a jej odzwierciedleniem jest silna aura, która została sfotografowana przez Indyjskich naukowców przy zastosowaniu fotografii kirlianowskiej. 76. Czy praktykujesz jogę? Nie. Patrzenie w słońce daje wszystko, jest to moja największa joga. 77. Jaki był twój kluczowy powód zaprzestania jedzenia? Czy była to chęć poznania swoich ukrytych możliwości odżywiania się ze źródeł alternatywnych? Czy był to jakiś religijny powód? Lub, czy może po prostu przestałeś lubić jedzenie? Nie, nie chodziło mi o religię. Moim zamiarem było jedynie odkrycie mocy słońca i wiedzy jaką posiadało na ten temat wielu ludzi żyjących w przeszłości. Dogłębnie ich przestudiowałem. I to wszystko, proste wyjaśnienie. 78. Czy twoja zdolność życia bez jedzenia rozwijała się stopniowo czy pojawiła się nagle? Głód odchodzi powoli i w końcu zanika. Wszystko dzieje się powoli. Nigdy niczego nie próbowałem. Nie powinieneś się ograniczać z jedzeniem. Głód odejdzie automatycznie gdyż ciało potrzebuje energii a nie jedzenia, a zwykle pobieramy energię z jedzenia, które jest wtórnym źródłem energii słonecznej. Patrząc w słońce otrzymujesz energię bezpośrednią. Jest to koncepcja Londom Imperial Medical College jeszcze z roku 1922, mówiąca, że to co jemy jest wtórnym źródłem energii słonecznej, a człowiek może odżywiać się bezpośrednią energią ze słońca i pewnego dnia zostanie odkryty sposób na bezpośrednie pobieranie tej energii przez człowieka. Jest to właśnie to co ja teraz robię, a co zostało już potwierdzone i zaakceptowane przez nauki medyczne. 79. Jak zaczęło się u ciebie ograniczanie jedzenia (i picia)? Czy było to powiązane z początkiem twojej świadomej zdolności pobierania potrzebnej energii życiowej ze słońca, który w efekcie zredukował, a w końcu zniósł twoją potrzebę żywienia się jedzeniem materialnym? Wszystko dzieje się poprzez patrzenie w słońce i wiarę w jego moce. Ja osiągnąłem to w ten sposób i każdy może też to osiągnąć. 80. Ile tracę z życia przez sam fakt, że jestem osobą jedzącą? Nie mam na to pytanie dokładnej odpowiedzi, ale poprzez niejedzenie i życie jedynie z energii słonecznej, znacznie zwalnia się proces starzenia i wydłuża życie. Poza tym nie choruję i mam ciągłe poczucie błogości. 81. Czy jest jakaś korzyść z patrzenia w słońce z zamkniętymi oczami? Światło słoneczne oświetlające zamknięte oczy pomaga korygować niektóre wady wzroku. 82. Czy mogę się po prostu opalać zamiast patrzeć w słońce by uzyskać te same korzyści? Uzyskujemy energię przez skórę, a ona rozprzestrzenia się wszędzie. Musisz jednak robić to codziennie. Poprzez patrzenie w słońce stajesz się „procesorem słonecznym” na stałe. Wiemy, że uzyskujemy witaminę D gdy się opalamy, a to oznacza, że mamy z tego korzyści, lecz porównując z patrzeniem w słońce, korzyści są bardzo powolne i tylko tymczasowe. 83. Czy możesz mi coś powiedzieć na temat potencjalnej możliwości uszkodzenia siatkówki oka podczas patrzenia w słońce? Nie może się zdarzyć żadne uszkodzenie siatkówki jeśli patrzymy podczas bezpiecznych godzin i zgodnie z opisanymi zasadami. Efektem ubocznym jest jedynie poprawa wzroku. 84. Czy możemy odnieść korzyści z patrzenia w słońce odbite od wody? Tak, odbicie słońca w czystej wodzie pomaga gdy nie jest to woda morska. Również należy to robić w „bezpiecznych godzinach” i zgodnie ze swoim własnym tempem. 85. Gdy patrzymy w słońce, powinniśmy po prostu patrzeć bezpośrednio w słońce, czy ruszać głową na boki? Niektórzy, z którymi rozmawiałem mówili, że powinienem ruszać głową od lewej do prawej i z powrotem. Po prostu patrz w słońce podczas „bezpiecznych godzin” a po patrzeniu zamknij oczy na jakiś czas i wtedy możesz odwrócić głowę. Pij również dużo wody przed patrzeniem. Niczego się nie obawiaj. 86. Z wielu powodów trudno mi jest zająć się patrzeniem w słońce po wschodzie i przed zachodem słońca, więc musiałbym to robić w południe gdy słońce jest bardzo silne tu w Kaliforni. Czy mogę tak robić? Proszę zwyczajnie patrzeć w słońce ale tylko w „bezpiecznych godzinach”. Należy unikać patrzenia w południe ponieważ nie daje ono pozytywnych efektów a jedynie może uszkodzić wzrok. 87. W związku z z twoim obecnym stylem odżywiania się energią słoneczną, bez spożywania jedzenie materialnego, jak sądzisz, ile lat będziesz żył (zakładając, że umrzesz śmiercią naturalną)? Również chciałbym wiedzieć, czy uzyskałeś jakieś parapsychiczne zdolności, o których wspominałeś na swojej stronie internetowej. W tej chwili czuję, że mogę żyć znacznie dłużej niż ludzie żyją zazwyczaj. Rozwinąłem kilka dodatkowych zdolności, np. mam bardzo silną aurę, widzę aurę innych ludzi, mam też zdolność łatwego przekonywania ludzi. Każdy może to osiągnąć. Pozwól aby wszystko się działo w swoim tempie, bez żadnego wymuszania na sobie niczego i powinieneś ich używać jedynie dla dobra ludzi. 88. Czy należy próbować nie mrugać podczas patrzenia w słońce? Powinieneś patrzeć w słońce w naturalny sposób, więc możesz mrugać, to jest naturalne. 89. Czy dobrze jest spożywać karotenoidy? Ja codziennie spożywam naturalną spirulinę. Spirulina nie daje korzyści. Spożywaj wodę nasłonecznioną w szklanej przeźroczystej butelce. Pij jej dużo przed patrzeniem w słońce, a da o wiele więcej korzyści niż spirulina. 90. Przez pierwsze 30 sekund zawsze kicham gdy patrzę w słońce. Czy to stanowi jakiś problem? Ciesz się! Kichając przez taki krótki czas oczyszczasz kanały prowadzące do mózgu. Nie przejmuj się więc, to jest bardzo dobry objaw. 91. Trudno jest znaleźć gołą ziemię w środku zimy gdy wszędzie jest śnieg. Czy dotykanie drzewa nie mogłoby zastąpić stania bosymi stopami na ziemi? Dotykanie drzewa może pomóc, ale w zimie patrz przez szybę w oknie. Wówczas postępy będą wolniejsze ale bez efektów ubocznych. 92. Zacząłem praktykę patrzenia w słońce od 20 minut.Teraz moje oczy są bardzo wrażliwe na światło słoneczne. Czy przedawkowałem? Musisz patrzeć w słońce do 1 godziny po wschodzie i 1 godziny przed zachodem, stopniowo zwiększając czas patrzenia począwszy od 10 sekund. Zrobiłeś to zbyt szybko, więc zrób sobie przerwę przez kilka dni, a potem rozpocznij tak jak zalecam - od 10 sekund. 93. Czy powinienem pościć gdy patrzę w słońce? Nie musisz tego robić ponieważ brak chęci do jedzenia nastąpi samoczynnie we właściwym dla ciebie czasie. 94. Co się dzieje gdy zły człowiek praktykuje patrzenie w słońce? Każdy człowiek od urodzenia posiada zarówno dobre jak i złe cechy, a w chwili gdy światło słoneczne dostaje się do mózgu, złe cechy zanikają, a dobre się rozwijają, więc również diabeł może stać się świętym. Słońce zatroszczy się o wszystko. Jest ogromnym ciałem niebieskim, a nasze myśli wędrują po wszechświecie jak sygnały radiowe. Nawet nieśmiertelność można w ten sposób osiągnąć. Słońce leczy wszystkie choroby i przypadłości jakie mamy w życiu, jest na to wiele historycznych dowodów. 95. Czy sądzisz, że słońce może pomóc komuś kto chce żyć w celibacie? Ze słońca otrzymujesz energię, a potem za pomocą myśli (tzn. autosugestii) możesz ją skierować w górę lub w dół. Jest to proces automatyczny (w zależności od tego jak sobie zaprogramujesz), więc jeśli skierujesz energię w górę, pomoże ci w celibacie, a jeśli skierujesz w dół pomoże w seksie. Ale nie nadużywaj tego, przedawkowanie w dolnej części może wywołać efekty uboczne. 96. W wielu aspektach czczenie słońca było powiązane z niebezpiecznymi, barbarzyńskimi i egoistycznymi ideologiami. Czy istnieje możliwość, że w wyniku praktykowania patrzenia w słońce stanę się egomaniakiem? Praktykowanie patrzenia w słońce prowadzi na wyższe poziomy. Nawet diabeł może uzyskać cechy boskie, więc nie martw się. 97. Co to jest autosugestia i jak działa? Autosugestia to twoje własne polecenia wydawane twojemu mózgowi. Dają one dobre efekty podczas patrzenia w słońce. 98. Gdy osiągnę już stan niejedzenia czy nadal będę miał biały nalot na języku? Biały nalot na języku nie jest standardem u wszystkich niejedzących, kolory są różne. 99. Noworodki mają bardzo przyjemny zapach - jak świeże owoce. Czy patrzenie w słońce prowadzi do przyjemnego zapachu ciała? Tak. 100. Czy możesz wyjaśnić dlaczego patrzenie na odbicie światła słonecznego w śniegu lub soli jest niekorzystne? Czy dotyczy to również odbicia w wodzie? Dla wyjaśnienia, odbicie światła słonecznego w wodzie, przy niskiej intensywności, jest korzystne, ale w innych przypadkach może być częściowo niezdrowe dla oczu. Należy jednak unikać odbicia światła od śniegu i soli lub wody morskiej gdyż zostało to udowodnione badaniami, że jest ono szkodliwe dla oczu. 101. Sugerujesz więc, że poprzez patrzenie w słońce można wyleczyć wszystkie przewlekłe choroby zwyrodnieniowe? Patrzenie w słońce pozwala na osiągnięcie pełni boskości, lecząc również wszystkie choroby. 102. Jaka była twoja pierwotna motywacja by chcieć patrzeć w słońce? Jest to walka o wolność dla ludzkości aby każdy był swym własnym mistrzem i był wolny od trzech rodzajów cierpień, jak choroby umysłu, choroby fizyczne i duchowa ignorancja. Narody są wolne, lecz my istoty ludzkie nie jesteśmy wolni; nadal jesteśmy niewolnikami wielu chorób. Jest to moja walka o wolność dla ludzkości. 103. Czy możemy odnieść korzyść z patrzenia w słońce poprzez nie zakładanie okularów przeciwsłonecznych gdy na ziemi leży mocno błyszczący śnieg? Odbicie słońca od śniegu i soli są szkodliwe więc powinieneś wtedy nosić okulary przeciwsłoneczne i dbać o swoje oczy. 104. Praktykuję patrzenie w słońce już od ponad 3 miesięcy i niekiedy osiągam 25- 30 minut dziennie. Czy ważne jest aby osiągnąć 44 minuty w ciągu 9 miesięcy czy mogę już teraz patrzeć dłużej i utrzymywać czas dziennego patrzenia na tym poziomie aż osiągnę okres 9 miesięcy. Patrzenie przez 30 minut wydaje się być przyjemne. Drugie pytanie: czy muszę się martwić o przyjmowanie właściwych suplementów mineralnych i prawidłowe odżywianie? Możesz dokonać drobnych zmian i modyfikacji podczas swojej praktyki, tak jak to teraz robisz. Jeśli pozytywne wyniki pojawiają się wcześniej jak to bywa w niektórych przypadkach, nie ma potrzeby dochodzić do 44 minut; sam musisz to ocenić. Nie ma zastrzeżeń co do sposobu odżywiania. Doświadczysz wszystkiego co najlepsze i jak widzę, już czujesz się świetnie, więc słońce ci pomaga. 105. Skąd osoba, która patrzyła latami w słońce, ale nie robiła tego wg zasady „44 minuty / 9 miesięcy”, ma wiedzieć, kiedy przerwać praktykę? Jakie są oznaki, symptomy i wskazówki napełnienia słoneczną energią kosmiczną? Czy każdy kto przejdzie przez program „44 minuty / 9 miesięcy” osiągnie styl życia bez jedzenia, czy może dotyczy to tylko niektórych? Jeśli postępujesz zgodnie z zasadami HRM, również osiągniesz stan niejedzenia, tak jak ja. Ludzie praktykują patrzenie w słońce bez wiary, więc często nie osiągają sukcesu. W wielu przypadkach niesprecyzowana praktyka nie szkodzi ale też nie daje sukcesu. Sam praktykujący czuje zmiany, a jeśli ich nie czuje to znaczy, że robi to bez wiary. 106. Czy powinniśmy skończyć przy 44 minutach patrzenia w słońce? Jest to wiedza z przeszłych doświadczeń opisanych w starych tekstach. Patrzenie w słońce przez czas dłuższy niż 44 minuty w niektórych przypadkach może być szkodliwe więc zabrania się przekraczania tego czasu. Jest to jedna z podstawowych zasad bezpieczeństwa. Niemniej jednak jeśli ktoś chce to może przekroczyć ten czas ale jednocześnie musi dbać o swoje oczy. Jeśli ktoś będzie praktykował przy jednym ustalonym czasie, jak np. 15 minut, wówczas również osiągnie zamierzone rezultaty ale będzie musiał robić to dłużej. 107. Czy są jakieś zasady pomagające we wzniesieniu kundalini? Patrzenie w słońce w sposób jaki ja opisuję, budzi kundalini i prowadzi do oświecenia. 108. HRM, ciekawa jestem czy znasz jakichś innych praktykujących, którzy osiągnęli już stan niejedzenia. Chciałabym abyś wiedział, że niejedzenie nie jest moim celem praktyki patrzenia w słońce ale jest to fascynujący efekt ze wspaniałymi implikacjami. Czy w ostatnich kilku latach doświadczasz kolejnych zmian w ciele / umyśle / duszy? Odwiedź www.sungazing.com - jest tam wielu już odżywiających się tak jak ja. Doświadczam wielu zmian na różne sposoby i cieszę się nieustanną błogością. 109. Czy jest to jakaś koncepcja nudystyczna czy coś? Czy patrzenie w słońce ma coś wspólnego z chodzeniem nago w słońcu? Również chciałbym to robić! Jak mam zacząć? Pierwsze dwie godziny po wschodzie słońca lub ostatnie dwie godziny przed zachodem są doskonałe do opalania się w lekkim stroju lub nago. 110. Czy praktykowanie patrzenia w słońce może również wyleczyć zęby? Tak, pozbyłem się wszystkich problemów z zębami dzięki patrzeniu w słońce. To dlatego dzieci, które długo bawią się na wolnym powietrzu lub których środowisko jest pełne światła słonecznego, mają zdrowe zęby. Jest wiele na ten temat opracowań naukowych. Ostatnie badania naukowe mówią, że ludzie żyjący w slamsach, otwarci na naturę, mają silniejszy system odpornościowy niż ludzie żyjący w środowiskach zamkniętych. 111. Nie mogę sobie wyobrazić aby patrzenie w słońce doprowadziło mnie do braku potrzeby jedzenia. Moje kości są słabe więc potrzebuję wapnia dla utrzymania ich w dobrej kondycji. Czy jestem wyjątkiem? Ciało automatycznie przemienia witaminę D w wapń, i odwrotnie. Obydwa są z sobą wzajemnie powiązane więc ze słońca również pozyskujesz wapń. 112. Czy masz jakieś sugestie, w jaki sposób wywołać aktywność mózgowo - rdzeniową? Kontynuuj praktykę patrzenia w słońce z wiarą, a osiągniesz rezultaty. 113. Znam osobę z zapaleniem siatkówki (retinitis pigmentosa), chorobą genetyczną, która powoli niszczy jej wzrok i słuch. Czy patrzenie w słońce pomoże w tym przypadku? Pomoże patrzenie w słońce i kąpiele słoneczne. 114. Chciałbym wiedzieć czy gdy już zakończyłeś program patrzenia w słońce to czy trawa zawsze wyciąga z ciebie energię. Wiem, że należy chodzić codziennie po gołej ziemi, ale czy w pozostałej części dnia, jeśli chodzę boso muszę trzymać się z dala od trawy a po trawie tylko w butach? To nie jest konieczne. Jedynie podczas patrzenia w słońce ważne jest aby stać bosymi stopami na ziemi gdyż znacznie przyspiesza to pozytywne efekty. We wszystkich innych przypadkach możesz chodzić po trawie jeśli chcesz. 115. Surfując po internecie znalazłem opis Reiki o nazwie Tummo z fantastycznymi opisami możliwości podnoszenia Kundalini przy pomocy tego systemu. Obecnie praktykuję Reiki i patrzenie w słońce. Zastanawiam się czy warto podążać innymi ścieżkami duchowymi podczas praktykowania patrzenia w słońce lub czy lepiej jest najpierw zakończyć tą praktykę a potem ewentualnie zająć się innymi po sprawdzeniu jakie osiągnę efekty. Patrzenie w słońce jest odpowiedzią na wszystko więc nie myśl o innych metodach. Samo patrzenie w słońce da najlepsze rezultaty. 116. Hira, dlaczego po 211 dniach postu straciłeś 41 kg, podczas gdy po 411 dniach postu straciłeś tylko 19 kg? Dlaczego podczas tych 211 dni, cukier we krwi niebezpiecznie obniżył ci się do poziomu 43, podczas, gdy po 411 dniach postu był o wiele wyższy, między 60 a 90? Nie mam informacji czy twoja szyszynka uległa zwapnieniu czy nie. Czy potrafisz na to odpowiedzieć? Mój pierwszy 211 dniowy post na wodzie trwał gdy miałem jeszcze dużą obsesję na tym punkcie, więc dużo straciłem na wadze, ale nie odczuwałem braku energii. Nawet dzisiaj gdy poszczę na wodzie, od trzeciego dnia mój poziom cukru spada do 43 bez żadnych negatywnych symptomów, przy stałym dużym poziomie energii. Trudno jest wyjaśnić jak działa ciało w różnych okresach przy podobnych okolicznościach. To właśnie chcemy wyjaśnić. JEŚLI NIE MA NIEDOBORU ENERGII to nie powinniśmy się martwić. Jest już wiele odkryć na ten temat ale nie jesteśmy w stanie wyjaśnić wszystkiego od razu. W wielu instytutach na świecie od czasu do czasu badają dane zebrane z badań na mnie. Jeśli poziom energii pozostaje wysoki, nie musimy się niczego obawiać. Nawet teraz bardzo mało wiemy o ciele, więc moja jedyna odpowiedź będzie oparta na energii - obecnie przesuwamy się w kierunku medycyny energii i nauce o energii. 117. Dlaczego jesteś jedynym, który zgodził się na obserwację medyczną? Wierzę w każdego i chciałem zmienić wierzenia nauk medycznych. Zgłosiłem się więc na ochotnika do poddania się obserwacji i nadal jestem skłonny poddać się kolejnym. Dzięki temu, światło stało się lekiem tego tysiąclecia, a nauki medyczne nie negują już tego tematu. Jest to duży przełom dla ubogacenia ludzkości, a w rezultacie dla pokoju światowego. Nie mogę się tłumaczyć za innych ludzi, dlaczego nie poddają się obserwacji. Z mojej strony, robię wszystko co w mojej mocy aby jak najwięcej ludzi nabrało biegłości w praktykowaniu opisywanej przeze mnie metody. Jest to walka o wolność dla ludzkości aby każdy był swym własnym mistrzem, był wolny i niezależny. 118. Kiedy praktyka patrzenia w słońce pozwoli mi na bycie wolnym od potrzeby picia wody? Można by to nazwać siddhi lub manifestacją rozwoju duchowego. Są to efekty uboczne ostatecznego urzeczywistnienia. 119. Będąc pod ciągłą obserwacją przez 10 dni, Prahlad Jani nie jadł i nie pił. http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/3236118.stm podaje, że „nie miał w ustach ani kropli wody przez 65 lat”. 10 dni obserwacji nie jest dowodem na to, że nie pił przez 65 lat i jest wielu żyjących w Indiach, którzy mogą nie pić i nie oddawać moczu przez miesiąc. 120. Hira, zauważyłem, że inni ludzie, którzy nie jedzą, również nie spożywają wody, a ty twierdzisz, że woda jest konieczna. Dlaczego? Nadal jeszcze nie osiągnąłem tego poziomu. Czuję, że woda jest mi potrzebna. Ci, którzy twierdzą, że nie potrzebują wody, nie zostali jeszcze przebadani w ośrodkach medycznych, podczas gdy ja byłem pod ciągłą obserwacją trzykrotnie 24 godz. na dobę, przez 211, 411 i 130 dni. 121. Jest zbyt zimno by wyjść boso na zewnątrz i patrzeć w słońce. Powinienem robić to nawet gdy jest zimno? Nawet gdy nie stoisz boso na gołej ziemi i patrzysz przez szybę w oknie, odnosisz z tego korzyści ale w wolniejszym tempie. Cokolwiek jest lepsze niż nic. W tak trudnych warunkach postęp jest wolniejszy. Ci, którzy poważnie myślą o osiągnięciu sukcesu w tej dziedzinie, powinni na dwa lata przenieść się do krajów tropikalnych lub dobrze nasłonecznionych, a gdy już zakończą cały proces, mogą mieszkać gdziekolwiek. 122. Gdzie znajduje się surya czakra? Czy jest to ta czakra, na którą na oddziałuje patrzenie w słońce? Patrzenie w słońce aktywuje wszystkie czakry, a energia jest gromadzona przez wszystkie części ciała, które normalnie magazynują energię z jedzenia. Energia z jedzenia jest zastępowana bezpośrednią energią słoneczną. 123. Kilka dni temu zauważyłem, że jeśli patrzę trochę ponad, pod lub z boku, słońce wydaje się szybko migotać i/lub obracać się dookoła. Czy to się dzieje w moich oczach czy też w jakiś inny sposób można wyjaśnić to zjawisko? To się niekiedy zdarza. 124. Mieszkam w wielkim mieście. Czy można patrzeć w słońce stojąc boso na betonie? Patrzenie w słońce w inny sposób niż stojąc boso na gołej ziemi jest o wiele mniej efektywne. 125. Czy wizualizowanie słońca podczas medytacji z zamkniętymi oczami daje jakieś korzyści? Tu gdzie mieszkam bywa wiele dni pochmurnych i deszczowych. Tak, wizualizacja działa ale znacznie wolniej. 126. Hira, w związku z twoim 411 dniowym postem... Czy w czasie tego postu przyszedł czas gdy powróciło poczucie głodu? Rozumiem, że po spaleniu całego tłuszczu z ciała, powinno powrócić poczucie głodu. Czy to ci się przydarzyło? A jeśli tak, to jak sobie z tym poradziłeś? Czy głód w końcu ponownie zaniknął? Moje poczucie głodu zaniknęło już dawno temu w 1995 r. i wtedy piłem tylko wodę przez 211 dni, a jedynie dla towarzystwa lub z gościnności nie odmawiałem herbaty, kawy, mleka lub wody. Oczywiście woda jest dla mnie koniecznością. Gdy poddałem się obserwacji 411 dniowej, piłem jedynie wodę i byłem nadzorowany 24 godziny na dobę przez ochotników i lekarzy. Po tym jak odczucie głodu zaniknęło u mnie, nigdy już nie powróciło. Podobną obserwację 130 dniową zrobiliśmy w USA w 2002 roku. Poprzez patrzenie w słońce, głód zanika na zawsze. Nawet teraz jestem otwarty jedynie na herbatę, kawę i mleko jedynie dla celów towarzyskich i nie odczuwam głodu. Nie spożywam żadnego jedzenia oprócz wspomnianych płynów z wymienionych powodów. Taki styl życia zamierzam prowadzić cały czas. 127. Hilarion powiedział mi, że powinienem „wyhodować” sobie trochę tkanki tłuszczowej zanim zajmę się patrzeniem w słońce. Coś w tej praktyce wywołuje stres w systemie nerwowym. Jak to jest naprawdę? To nie jest potrzebne. Praktyka patrzenia w słońce równoważy wszystkie niedobory i napięcia. 128. Wygląda na to, że w dawnych czasach patrzono w słońce stojąc w rzece Ganges. Czy jest to lepsze od stania gołymi stopami na gołej ziemi? Stanie w wodzie do kolan służyło temu aby patrzeć w odbicie słońca od powierzchni wody. Była to metoda stosowana przez osoby, które obawiały się bezpośredniego spojrzenia w słońce. To również działa ale wolniej niż stanie bosymi stopami na gołej ziemi. 129. Patandżali powiedział „przez medytację skoncentrowaną na słońcu, uzyskasz świadomość siedmiu światów” (Joga Sutry Patandżalego). Komentarz? Tak, to prawda ale to wymaga dużo czasu - jest wielu medytujących z koncentracją na słońce, włącznie ze mną. 130. Spada mój popęd seksualny, a jestem obecnie przy 7 minutach. Czy jest to spowodowane patrzeniem w słońce? Nie. Patrzenie w słońce sprawia, że impotentowi powraca popęd seksualny i pełnia energii. Nikt nie może się stać impotentem z powodu praktykowania patrzenia w słońce. Rozwój zdrowia duchowego często jest związany ze zmniejszeniem popędu seksualnego ale możliwości nadal będą silne. Być może są jakieś inne przyczyny, które można wykryć dopiero po dokładnym przeanalizowaniu twojego stylu życia. 131. Metoda patrzenia w słońce wg HRM mówi aby zaprzestać patrzenia w słońce po osiągnięciu 45 minut i wtedy rozpocząć codzienne chodzenie boso. Patrzenie w słońce sprawia mi przyjemność i chciałabym nadal to robić przez wiele lat. Jak sądzisz, czy jest to bezpieczne? Przeszłe doświadczenia wskazują na to aby nie robić tego w nieskończoność ponieważ może być to szkodliwe dla oczu. Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby kontynuować jeśli ktoś tego chce, dbając jednocześnie o zdrowie oczu. Gdy opisuje się jakąś metodę, musi ona odpowiadać wszystkim, ale istnieją wyjątki takie jak ty, więc jeśli kochasz patrzenie w słońce, rób to, mając jednak na uwadze zdrowie swoich oczu. 132. Bardzo się obawiam patrzenia w słońce - bardzo cenię swoje oczy i nie chciałbym ryzykować uszkodzenia wzroku. Co mogę z tym zrobić? Osoby, które się boją, nie mogą praktykować patrzenia w słońce bo rzeczywiście mogą doświadczyć uszkodzenia wzroku nawet jeśli pierwotnie mieli zdrowe oczy. W takim przypadku więc powinieneś patrzeć w promienie słońca tuż przed wschodem lub tuż po zachodzie. Gdy już poczujesz się z tym lepiej, praktykuj normalnie. 133. Hira, mówisz aby codziennie wydłużać czas patrzenia o 10 sekund. Tu gdzie ja mieszkam, często nie widać słońca - niekiedy jest pochmurno przez kilka dni z rzędu. Jak mogę robić postępy gdy tak często nie widać słońca? Najłatwiejsze podejście jest takie aby praktykować tak często jak to jest możliwe, nawet w szare i pochmurne dni (patrząc w miejsce gdzie za chmurami jest słońce) i po prostu pomijać dni zbyt intensywnych opadów atmosferycznych. Sukces się opóźni ale go osiągniesz. 134. Hira, skąd wiesz to wszystko o patrzeniu w słońce? Czy to wszystko z własnego doświadczenia czy też jest wielu ludzi, którzy doświadczają takich samych korzyści po pewnym okresie praktyki? Zawsze mówiłem, że odtworzyłem dawno zapomnianą wielowiekową praktykę i nie uzurpuję sobie jej odkrycia. To co mówię pochodzi zarówno z mojego własnego doświadczenia jak i ze źródeł, które czytałem gdy jeszcze praktykowałem. W wielu przypadkach sukces może nastąpić później, ale nastąpi. 135. Jak to jest, że niektórzy twierdzą, iż odnoszą korzyści z siedzenia trzy tygodnie w zupełnej ciemności? Czy oni zużywają swoje rezerwy serotoniny z poprzedniego okresu pobytu na świetle? Tak, ludzie mówią tak dużo rzeczy, że sami musimy ocenić i wybrać metodę. Gdyby ciemność pomagała, to nie istniałyby ciemne cele więzienne. Oczywiście, ciemność może pomóc w osiągnięciu pewnych rzeczy ale tylko gdy słońce jest w tobie. Przyjrzyj się proszę tej metodzie szczegółowo a znajdziesz wiele komplikacji. Ludzie cierpią umysłowo przy braku światła, co skutecznie niweluje wszelkie korzyści z pobytu w ciemności. Wszyscy wielcy jogini najpierw wprowadzali słońce do wewnątrz siebie, a dopiero wtedy niektórzy z nich przenieśli się do jaskiń. 136. Przeczytałem w „Spiritus Sanctus”, że dla zachowania młodości potrzebna jest melatonina. Jest ona wytwarzana w organizmie w ciemności, przy świetle gwiazd lub płomienia świecy, więc co w takim razie powiesz na temat szybszego starzenia się organizmu podczas patrzenia w słońce? Tak, do wytwarzania metatoniny potrzebna jest serotonina, a do wytwarzania serotoniny potrzebne jest światło słoneczne. Więc tylko wtedy gdy serotonina powstała w ciągu dnia, w nocy może powstać melatonina. Bez światła dziennego ciemność nie daje żadnych korzyści. 137. Czy to prawda, że w Świątyni Ciemności w Kaszmirze praktykuje się kult ciemności? Nie mam żadnych potwierdzonych informacji na ten temat, więc nie potrafię tego skomentować. 138. Ciekaw jestem czy jeszcze ktoś to odkrył. Zauważyłem, że patrzenie lub choćby wyobrażanie sobie gwiazdy Syriusz powoduje duży przypływ energii. Światło Syriusza wydaje się bardziej niebieskie i białe, podczas gdy światło słońca jest bardziej żółte ze względu na obecny stan tej gwiazdy. Tak, możesz pobierać energię z gwiazd ale o wiele, wiele mniej niż ze słońca. 139. Byłem krótkowzroczny przez większość mojego życia, a teraz nawet noszę okulary trójsoczewkowe, bo aż tak mam uszkodzone oczy. Gdybym się na to zdecydował, czy mogę po prostu normalnie zwiększać czas patrzenia w słońce, czy też lepiej byłoby gdybym robił to wolniej do momentu poprawy wzroku. Jestem niecierpliwy i chciałbym robić to jak najszybciej bo czuję, że zaczynam odnosić korzyści. Czuję się lżejszy i bardziej zrównoważony. Ponieważ masz problemy ze wzrokiem, kontynuuj z czasem, który dotychczas osiągnąłeś, zamknij oczy i skoncentruj się na obrazie słońca pod powiekami aż zaniknie. Rób to dwa lub trzy razy pod rząd podczas bezpiecznych godzin. Po dwóch tygodniach zauważysz, że obraz słońca pozostaje bardzo długo, co będzie oznaką poprawy wzroku. Wtedy zacznij robić to przez dwie minuty przez kolejne dwa tygodnie. O dalsze wskazówki pytaj po zrobieniu moich zaleceń. Palming (przykrywanie oczu dłońmi) oraz picie nasłonecznionej wody również przyspiesza proces leczenia oczu. Utrzymuj wiarę w moc słońca a osiągniesz sukces. 140. Prof. Jausslin z Zurichu pokazał nam pewien sposób zastosowania talerza miedzianego z małym kawałkiem cynku symulującym taki sam efekt jak ziemia. Czy można to zastosować do patrzenia w słońce? Nic nie dorówna ziemi. W przypadku niemożliwości stania na ziemi, można stosować środki zastępcze, które mogą w jakimś stopniu pomóc ale natura to natura i nie da się jej w pełni zastąpić. 141. Co się dzieje, gdy w słońce patrzy osoba mająca przebudzoną kundalini? Patrzenie w słońce budzi kundalini, a jeśli jest ono już przebudzone innymi metodami to patrzenie w słońce nie jest potrzebne. Twoje doświadczenia są zgodne również z doświadczeniami innych praktykujących. To czego chcemy to uczucie błogości. Jesteś na właściwej ścieżce. Twój mózg ładuje się szybciej i jest coraz bardziej aktywny. Im więcej ludzi będzie praktykować patrzenie w słońce, tym więcej doświadczy tego co ty. 142. Teraz jest u mnie zima i jest bardzo zimno. Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Praktykuj patrzenie w słońce kiedykolwiek jest to możliwe w zimie. Cokolwiek jest lepiej niż nic. Nie czekaj na idealne warunki aby to robić. 143. Czy okulary przeciwsłoneczne użyte przez początkującego filtrują korzystne promieniowanie potrzebne w procesie patrzenia w słońce? Czy można w ogóle ich używać podczas praktyki? Unikaj stosowania okularów przeciwsłonecznych w życiu codziennym. Zgromadzona serotonina zaczyna zanikać podczas noszenia okularów przeciwsłonecznych, a to powoduje niedobór melatoniny. Efektem tego są problemy ze snem. 144. Chociaż nie jest to część procesu patrzenia w słońce, sądzę, że chodzenie latem po gorącym piasku na plaży byłoby dobrym ćwiczeniem. Zgadzasz się z tym? Zawsze proponowałem, jako część procesu patrzenia w słońce, chodzenie po plaży morskiej w godzinach wieczornych, jako bardzo dobre ćwiczenie, zwłaszcza dla osób chcących zrzucić nadmiar masy ciała. 145. Czy trzecie oko to szósta czakra, tzw. Ajna Czakra? Nadal nie jest to dla mnie jasne. Nie, obecnie przysadka nie jest trzecim okiem. Kiedyś była. Obecnie za trzecie oko przyjmuje się szyszynkę, a przysadka jest szóstą czakrą. Siódma czakra lub czakra korony, lub sahasradala padma odnosi się do szyszynki. Wszystkie gruczoły aktywowane są przez światło słoneczne, zarówno wchodzące przez oczy jak i oświetlające ciało. Jeśli przez oczy, to pobudzana jest w pierwszej kolejności szyszynka, a potem przysadka. Jeśli natomiast oświetlana jest skóra, najpierw aktywowana jest przysadka, a potem szyszynka. Brak światła słonecznego prowadzi do chorób. W którykolwiek sposób chłoniesz bezpieczne światło słoneczne, osiągniesz korzyści, ale przez oczy efekty są najszybsze. morskiej w godzinach wieczornych, jako bardzo dobre ćwiczenie, zwłaszcza dla osób chcących zrzucić nadmiar masy ciała. 146. Miałem uczucie „mrowienia” na czole, gdzie jak sądzę powinno być trzecie oko. Czy to ma jakieś znaczenie? Twoje doświadczenie jest normalne. Trzecie oko jest w środku mózgu i zlokalizowane jest w szyszynce. W części czołowej znajduje się przysadka. 147. W swoim wykładzie wspomniałeś „W Brazylii, Australii, Niemczech, ponad 3000 ludzi żyje ze słońca”. Czy masz na myśli 3000 ludzi, którzy piją jedynie wodę? Ludzie żyjący ze słońca piją przede wszystkim wodę, inne płyny spożywają rzadko, jedynie dla celów towarzyskich. Poza tym nic nie jedzą. 148. Ciekaw jestem czy podczas patrzenia w słońce korzystne byłoby kołysanie ciałem lub przynajmniej rytmiczne poruszanie głową z boku na bok. Kołysanie w przód i w tył przez kilka minut z zamkniętymi oczami przed południem i późnym popołudniem jest techniką stosowaną w Ashram Eye Clinic w Pondicherri. Tak długo jak nie patrzysz bezpośrednio w słońce, przepływ enegii jest bardzo nieznaczny. 149. Powiedziałeś, że „należy jak najczęściej stosować palming oczu”. Czy mógłbyś wyjaśnić jak to robić? Kto powinien to robić? Kiedy należy to robić? Palming można robić kiedykolwiek. Po prostu pocieraj obie dłonie o siebie przez kilka sekund i przyłóż je do zamkniętych oczu. Czyli dotykaj ciepłymi dłońmi do zamkniętych oczu. Możesz to robić tyle razy ile chcesz. Może to robić każdy, a zwłaszcza powinny to robić osoby z wadami lub chorobami oczu. 150. Gdzie mógłbym kupić kopię twoich wykładów? Nie zauważyłem żadnej wzmianki na ten temat na twojej stronie internetowej. Mogę ci wysłać treść moich wykładów przez email, nie musisz ich kupować. Skoro słońce jest bezpłatne, więc wszystko związane ze słońcem powinno być bezpłatne. 151. Ciekaw jestem czy jest możliwe pozyskiwanie energii z księżyca, poprzez patrzenie w księżyc. Z księżyca dochodzi negatywna energia i jak dowodzi obecna nauka, zwłaszcza nauki medyczne, zauważono, że światło księżyca wpływa negatywnie na ludzi. 152. Gdy mówisz, że patrzysz w słońce, czy patrzysz z oczami otwartymi, półotwartymi czy zamkniętymi? Wszystkie trzy sposoby można uważać za patrzenie w słońce ale najwięcej korzyści daje patrzenie w słońce z w pełni otwartymi oczami. 153. 1. Mieszkam w północnym Nowym Meksyku na dosyć dużej wysokości (ponad 2100 m n.p.m.). Słońce jest tu przez to bardziej intensywne. Jak mogę dostosować swoją praktykę do tej wysokości? 2. Mam zeza, ze zbieżnym lewym okiem i mam również astygmatyzm. Jaki to może mieć wpływ na moją praktykę? Wiem, że ostatnio HRM powiedział aby zacząć od 5 sekund w przypadku osób krótkowzrocznych, takich jak ja. W jakim momencie powinienem zacząć dodawać po 10 sekund dziennie? 3. W moim regionie jest zimno. Planuję praktykować rano, ale często rano temperatura dochodzi do -6st. C, a w zimie oczywiście jest jeszcze zimniej. Czy powinienem mieć buty na nogach i odłożyć stanie boso aż do wiosny, czy raczej powinienem stać boso w domu? Mogę otworzyć okno na czas patrzenia w słońce. 1. Wysokość gór nie sprawia różnicy co do jakości światła słonecznego, więc nic złego z tego powodu się nie stanie. 2. Jeśli chodzi o wady wzroku to powinieneś patrzeć w słońce przez kilka sekund, np. 5, a potem zamknąć oczy i skoncentrować się na obrazie słońca pod powiekami, aż całkiem zniknie. Powtórz to dwa do trzech razy. Rób tak przez kilka dni z rzędu, a w niedługim czasie (np. dwa tygodnie) zauważysz poprawę wzroku; wtedy możesz zdecydować się na bardziej intensywne patrzenie w słońce. W zimie rób to przez szklane okno lub stój na zewnątrz boso na ziemi jeśli jest ciepło. Rób to jedynie w pierwszej godzinie po wschodzie lub ostatniej przed zachodem (lub kiedykolwiek gdy poziom UV jest mniejszy niż 2). Pij dużo nasłonecznionej wody i rób palming oczu tak często jak to możliwe. Ponad wszystko myśl pozytywnie, że słońce wszystko uzdrawia a będziesz uzdrowiony. 3. Najlepiej jest mieć timer abyś mógł się skoncentrować jedynie na słońcu. W twoim przypadku to jest jedynie pięć sekund mniej lub więcej, więc się nie przejmuj dokładnością czasu patrzenia w słońce. Musisz skoncentrować się na obrazie słońca pod powiekami aż zaniknie. Z czasem obraz ten będziesz widzieć coraz dłużej, a to jest oznaka poprawy. 154. Czy wodę z jeziora można używać do picia jako wodę nasłonecznioną? Nie, ponieważ światło pada na dużym obszarze przez co jego koncentracja jest niewielka w porównaniu z małym pojemnikiem. Woda nasłoneczniana w szklanej butelce jest znacznie lepsza niż w jeziorze. 155. Rozumiem, że można nasłoneczniać dowolną wodę. Czy pojemnik powinien być ze szkła czy raczej z kryształu? Powinien być przykryty pokrywką czy otwarty? Pojemnik szklany powinien mieć pokrywkę, najlepiej szklaną. Są też inne sposoby wzmacniania światła słonecznego, np. poprzez zastosowanie luster, itp. 156. Czy wiesz może jaki jest związek wody nasłonecznionej z wodą jonizowaną (przy zastosowaniu jonizera wody) uznawaną za najlepszy antyutleniacz i środek odmładzający? W jednym z amerykańskich uniwersytetów (chyba Georgia) zajmują się badaniem wody i twierdzą, że opracowali sposób otrzymywania SIW - super jonizowanej wody (super ionized water). Jak dotąd szczegóły utrzymują w tajemnicy; być może będą chcieli opatentować tą ideę. 157. Jak długo nasłoneczniona woda jest naładowana i zachowuje swoje właściwości? Czy należy ponownie ją ładować jeśli nie została zużyta przez jeden dzień? Zazwyczaj jej właściwości utrzymują się przez 24 godziny i powinna być ponownie nasłoneczniona po tym okresie, ale najlepiej jest ją przechowywać w glinianym naczyniu. Glina ma w sobie dużo energii słonecznej, więc woda w niej utrzymuje swoje właściwości dłużej. 158. Czy w zimnym klimacie jest jakaś korzyść z patrzenia w słońce w pobliżu drzewa? Tak, drzewo może pomóc. To dobry pomysł. Najlepsze są drzewa z grubymi pniami i liśćmi. Drzewa bez liści nie nadają się do tego. 159. http://www.healthlibrary.com/reading/ncure/chap8.htm podaje informację na temat kolorowanej wody. Czy zgadzasz się z tą informacją? Nie ma potrzeby zajmować się różnymi kolorami. Jeśli grupa krwi 0 jest uniwersalna to woda nasłoneczniona w czystym szklanym pojemniku jest również uniwersalna. Obecnie jest dużo zamieszania odnośnie terapii kolorami, spowodowanego przez wielu autorów książek na ten temat. Moje podejście jest takie aby wszystko jak najbardziej upraszczać. Korzystaj z energii słonecznej bezpiecznie przez oczy i stosuj autosugestię by otrzymać to czego pragniesz a zdobędziesz to. Jest to bardzo proste i bezpieczne, a jednak tak niewielu to robi. 160. Czy mogę nasłoneczniać wodę w plastikowej butelce? Woda może być nasłoneczniana jedynie w szklanym pojemniku (butelce); plastik nie jest dobry. 161. W jaki sposób praktyka patrzenia w słońce może prowadzić do oświecenia? Dla oświecenia dwie rzeczy muszą się wydarzyć. Brak wody i brak snu oraz w tym samym czasie musi być bardzo duży poziom energii. Uwolnienie się od jedzenia jest bardzo łatwe przy praktykowaniu patrzenia w słońce ale potrzeba snu zanika po bardzo długim czasie gdy nastąpią zmiany w szyszynce lub zostanie ona uaktywniona przez energię słoneczną. Jeśli nie czujesz się niespokojny to wszystko jest OK, lecz jeśli jesteś niespokojny to musisz znaleźć tego przyczynę. W niektórych przypadkach zdarza się to na początku przez kilka dni a potem zanika i wtedy śpisz już dobrze. Działanie mózgu jest dosyć skomplikowane i w niektórych przypadkach najpierw zanika potrzeba jedzenia a potem spania, a w innych przypadkach bywa odwrotnie. Jeśli czujesz się niespokojny to jest powód do zmartwienia, w przeciwnym przypadku nie. Światło słoneczne energetyzując mózg, aktywuje i przywołuje wewnętrzne moce w zależności od sposobu myślenia praktykującego lub autosugestii, przez co efekty mogą być różne. Niemniej jednak nie może zdarzyć się nic złego. 162. Dlaczego musimy praktykować dodając po 10 sekund dziennie? Czy nie mogę patrzeć dłużej jeśli sprawia mi to przyjemność? Patrzę podczas dnia i nie mam z tym żadnych problemów. Chociaż wieloletnie patrzenie w słońce, nawet w południe może nie uszkodzić wzroku, to w tym samym czasie słońce działa zbyt intensywnie na mózg przez co może nie rozwinąć się możliwość niejedzenia. Mózg wymaga aby jego ładowanie następowało powoli i systematycznie a nie w nadmiarze. Jest to powód dla którego nie nastąpi możliwość niejedzenia. Wszystko w mózgu następuje w wyniku powolnej praktyki. Przedawkowanie również nie daje korzyści, nawet jeśli nie szkodzi. Wszelki nadmiar jest odrzucany przez organizm. Prosta i powolna praktyka zawsze przynosi korzyści. 163. Interesuje mnie zagadnienie dotyczące „stania na ciepłej ziemi”. Czy można stać w wodzie, np. morskiej wodzie na plaży lub morskim piasku? Nie jest ona ciepła ale sądzę, że prawidłowo uziemia ciało. W moim regionie nawet suchy piasek szybko się ochładza zanim słońce dojdzie do swojej ostatniej godziny przed zachodem. To ciepła ziemia jest tym co pomaga i przynosi korzyści. Tu nie tylko chodzi o sprawę uziemienia, gdyż ciepło ze stóp dochodzi również do szyszynki i pomaga w jej aktywacji. Duży palec u nogi jest połączony z szyszynką. Poza tym, dla lepszych efektów należy unikać stania w wodzie lub na mokrym piasku. 164. Co to jest keczari mudra i czy muszę ją praktykować? Keczari mudra związana jest z ułożeniem końca języka w górę, tak aby dotykał górnego podniebienia. Jest to (jedna z wielu) krija z Krija Jogi. Praktykując patrzenie w słońce i chcąc osiągnąć optymalne efekty nie musisz praktykować keczari mudry. 165. Gdy patrzenie w słońce wypleniło wszystkie twoje negatywne cechy charakteru, czy one po prostu zniknęły, czy też może nasiliły się zanim zupełnie zaniknęły? Wszystko wydarzyło się we mnie i jedynie znam korzyści oraz efekty, które w zasadzie same się pojawiły w wyniku mojej praktyki. Nie potrafię wyjaśnić jak to nastąpiło. 166. Oprócz oczywistych duchowych / emocjonalnych efektów jaki jeszcze wpływ miało na ciebie patrzenie w słońce? Czy zauważyłeś jakiś wzrost zdolności paranormalnych, takich jak telepatia czy prekognicja? Takie możliwości przychodzą ale na to trzeba czasu. Nawet nauki medyczne uznają, że jeśli aktywuje się szyszynkę to następuje wzrost zdolności paranormalnych i orientacji przestrzennej. Obecnie podejmowane jest wiele badań nad właściwościami szyszynki. 167. Czy jest coś jeszcze z czego mógłbym skorzystać poza patrzeniem w słońce? Chodź boso po ziemi lub piasku i pij nasłonecznioną wodę. |
|
|
|
05.08.2013 - 08:06
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
8s
Może kiedyś to przeczytam :) Niech tylko znajdę czas :D |
|
|
|
05.08.2013 - 10:57
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Validating Notatnik |
Często zadawane pytania ... 16. Ile ludzi na świecie praktykuje tą metodę? Obecnie już tysiące. Dokładnej liczby nie da się określić. 17. Czy przy pomocy tej metody da się wyleczyć dowolną chorobę umysłową? Tak. ... przeczytałem pobieżnie całe te Faq i zauważyłem pełno korzyści, zero wad, część odpowiedzi to jakieś ściemy żeby przekonać do metody, choćby w zacytowanym fragmencie, ale widzę więcej tych oszustw, prawie w każdym pytaniu pierwsze pytanie na rozgrzewkę prawdziwe żeby czytający uwierzył ze reszta odpowiedzi tez jest rzetelna. |
|
|
|
05.08.2013 - 11:37
|
|
|
Temat został przegłosowany, przecież to bzdura, wpatrując w słonce to spalisz sobie wzrok !!!! |
|
|
|
05.08.2013 - 12:59
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Witam.
Właśnie wróciłem z urlopu nad naszym pięknym morzem i muszę przyznać, że coś w tym jest. Przez dwa tygodnie przytyłem całe 2 kilogramy. To pewnie od leżenia na słońcu :D. Tak na poważnie... Jest taki astronomiczny kawał, który usłyszałem przy okazji któregoś zaćmienia: -Ile razy można popatrzeć na Słońce przez lunetę? -Dwa: raz prawym i raz lewym okiem :). |
|
|
|
05.08.2013 - 15:01
|
|
|
Członek Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Widzę, że ludziom naprawdę brakuje wiedzy skoro piszą, a co gorsza wierzą w takie rzeczy!
Może przeczytam kiedyś o którymś z was w nagrodach darwina. |
|
|
|
05.08.2013 - 15:06
|
|
|
przeczytałem pobieżnie całe te Faq i zauważyłem pełno korzyści, zero wad, część odpowiedzi to jakieś ściemy żeby przekonać do metody, choćby w zacytowanym fragmencie, ale widzę więcej tych oszustw, prawie w każdym pytaniu pierwsze pytanie na rozgrzewkę prawdziwe żeby czytający uwierzył ze reszta odpowiedzi tez jest rzetelna. Dopóki się tego nie doświadczy można jedynie snuć przypuszczenia. Ja to zweryfikuje na sobie i będę swoje doświadczenia zamieszczał w tym temacie. Co do tych pytań i odpowiedzi to mają one przynajmniej 8 lat bo zostały przetłumaczone w 2005 roku, więc na pytanie "Ile ludzi na świecie praktykuje tą metodę?" HRM dzisiaj podałbym pewnie większą liczbę. |
|
|
|
05.08.2013 - 17:05
|
|
|
Dopóki się tego nie doświadczy można jedynie snuć przypuszczenia. Ja to zweryfikuje na sobie i będę swoje doświadczenia zamieszczał w tym temacie. Co do tych pytań i odpowiedzi to mają one przynajmniej 8 lat bo zostały przetłumaczone w 2005 roku, więc na pytanie "Ile ludzi na świecie praktykuje tą metodę?" HRM dzisiaj podałbym pewnie większą liczbę. chodzi o to ze to taki chwyt, nikt nie będzie testował jakiejś metody która powoduje ślepotę, ale jeżeli ludzi się oszuka i powie ze praktykuje ją tysiące to znajdzie się wyznawców małolatów, być może i jest na początku jakieś polepszenie ale to efekt zmiany myślenia spójrz na pierwsze pytanie, jest tak banalne ze każdy zna na nie odpowiedz, mimo to jest takie pytanie(od razu można się domyśleć ze to jakiś przekręt skoro jest zadane tak banalne i oczywiste pytanie), drugie i reszta pytań tez jest oczywista, bo każdy może wpatrywać się w słońce więc odpowiedzi są na tak, ale wiadomo co się stanie, i nie ma czegoś takiego jak bezpieczne godziny, od metody podobno chudniesz, chudy i głodny człowiek jest bardziej podatny na wszystko, być może wierzy we wszystko chcąc osiągnąć te korzyści, które są opisane w dalszych pytaniach, wystarczy sobie uświadomić ze nic mi nie brakuje, mam wszystko i wiara w brednie znika to nie jest snucie, wystarczy po-goglować i poczytać co piszą osoby które praktykowały |
|
|
|
05.08.2013 - 17:32
|
|
|
Jest to tak naprawdę manipulacja, bo w przeciwieństwie do perswazji na pewno zaszkodzi.
Proponuję przeczytać wam książkę "Wywieranie wpływu na ludzi" Caldini. Znajdziecie tam dość proste sposoby wpływania na ludzi, bo można to osiągnąć nawet jednym słowem. Jeśli ją już przeczytałeś, to mam nadzieje że zrozumiałeś ironię poprzedniego zdania :] Sądzę że przeczytanie tej książki, która jest napisana prostym i łatwym językiem nie dacie się oszukać na wiele praktyk, a z pewnością, zorientujecie się zaraz po fakcie co się stało i zapamiętacie na raz następny by nie dać się ponownie nabrać. |
|
|
|
05.08.2013 - 17:44
|
|
|
Częsty Gość Rodziny ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
rafko, trzymam kciuki za Ciebie, mam nadzieje że po zakończeniu tego eksperymentu będziesz widział literki na klawiaturze. Jeżeli komuś miało by się to udać to pewnie Tobie, po postach widze dużą wiarę w sungazing więc jest szansa na placebo. Doczytałem do 40 pytania w tym FAQ i stwierdzam że to nie dla mnie. Chciałbym żeby Ci się udało, może przekonam się do sungazingu. Ale uważaj chłopie na wzrok, trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść niepokonanym :)
Pozdrawiam |
|
|
|
05.08.2013 - 19:16
|
|
|
Witam. Właśnie wróciłem z urlopu nad naszym pięknym morzem i muszę przyznać, że coś w tym jest. Przez dwa tygodnie przytyłem całe 2 kilogramy. To pewnie od leżenia na słońcu :D. Tak na poważnie... Jest taki astronomiczny kawał, który usłyszałem przy okazji któregoś zaćmienia: -Ile razy można popatrzeć na Słońce przez lunetę? -Dwa: raz prawym i raz lewym okiem :). A inny kolor? A tu efekt tej metody: https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q...ZCFamTiUwGzNjBQ |
|
|
|
05.08.2013 - 21:05
|
|
|
Członek Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
heheheHEHEHEHE HE H... EHEHE AAAAAAAAAAAAAAA AHAHAHHAH Pojęcie nudy powoduje że ludzie zawsze chcą czegoś więcej, stąd te wszystkie dziwactwa. Kiedy poczucie rzeczywistości nie jest świeże zawsze pojawia się myśl że jest coś lepszego do zrobienia, albo coś nowego do wymyślenia i stąd pojawiają się te nowe pomysły, tworzą się one z mylnego poczucia niedoskonałości, chęci ulepszania rzeczywistości. to ja tak mam teraz.. dlatego siedze na forum i szukam kłótni zeby cos chociaż sie podziało... moze wysle zdjecie tej dupy jednak.. nie wiem , nie wiem |
|
|
|
05.08.2013 - 21:25
|
|
|
to ja tak mam teraz.. dlatego siedze na forum i szukam kłótni zeby cos chociaż sie podziało... moze wysle zdjecie tej dupy jednak.. nie wiem , nie wiem Nie chcemy oglądać zdjęcia twojej dupy xD Idź polatać sobie w krainie smoków albo ufo ;] Z pewnością nie będzie ci się nudzić. |
|
|
|
06.08.2013 - 08:58
|
|
|
Członek Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |