oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

5 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Rutualny Ubój Zwierząt, Rytuał religijny.
Tulsi
post 20.07.2013 - 18:02
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Co Państwo o tym myślicie ?

Czy w imię religijnych zaleceń z przed kilku tysięcy lat, można i trzeba na coś takiego pozwolić w naszym kraju ?
Go to the top of the page

+Quote Post
Deimond
post 20.07.2013 - 18:20
Post #2

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Tulsi @ 20.07.2013 - 19:02) *

Czy w imię religijnych zaleceń z przed kilku tysięcy lat, można i trzeba na coś takiego pozwolić w naszym kraju ?

Ja mysle ze mozna na to pozwolic choc nie trzeba:)
A tak powaznie jestem za a nawet przeciw:)

+Quote Post
toneraylle
post 20.07.2013 - 18:31
Post #3

Częsty Gość Rodziny
**

CYTAT(Tulsi @ 20.07.2013 - 18:02) *

A komu to potrzebne? Export do Izraela czy o co ta cala polityczna awantura?

+Quote Post
Tulsi
post 20.07.2013 - 20:15
Post #4

Dusza Towarzystwa

Aha, czyli raczej objętność, co mnie wcale nie dziwi.

A w ogóle to orientujecie się, co znaczy rytualy ubój, jak to wygląda w praktyce ?

+Quote Post
toneraylle
post 20.07.2013 - 20:41
Post #5

Częsty Gość Rodziny
**

CYTAT(Tulsi @ 20.07.2013 - 20:15) *
Aha, czyli raczej objętność, co mnie wcale nie dziwi.

Akurat dla mnie powienien byc zakaz, zebysmy sie dobrze zzrozumieli :) A pytam z ciekawosci SKAD sie wzial ten pomysl i kto za tym stoi?

CYTAT(Tulsi @ 20.07.2013 - 20:26) *
A w ogóle to orientujecie się, co znaczy rytualy ubój, jak to wygląda w praktyce ?

Myslalem, ze skoro wyskakujesz z takim tematem to przynajmniej wiesz o czym piszesz...
Ok, rytualny uboj to zarzynanie zywcem ,zeby sie zwierze wykrwawilo np. poderzniecie gardla.

"Zwierzętom przecina się przełyk i arterie jednym cięciem przy użyciu specjalnego noża, odmawiając stosowną modlitwę. Zwierzę nie może zostać wcześniej pozbawione świadomości poprzez ogłuszenie jakąkolwiek z dostępnych metod. Zwierzęta zabite w inny sposób lub padłe nie mogą być spożywane przez ortodoksyjnego żyda."http://pl.wikipedia.org/wiki/Szechita

+Quote Post
Tulsi
post 20.07.2013 - 21:32
Post #6

Dusza Towarzystwa

CYTAT(toneraylle @ 20.07.2013 - 21:44) *
Myslalem, ze skoro wyskakujesz z takim tematem to przynajmniej wiesz o czym piszesz...
Ok, rytualny uboj to zarzynanie zywcem ,zeby sie zwierze wykrwawilo np. poderzniecie gardla.

"Zwierzętom przecina się przełyk i arterie jednym cięciem przy użyciu specjalnego noża, odmawiając stosowną modlitwę. Zwierzę nie może zostać wcześniej pozbawione świadomości poprzez ogłuszenie jakąkolwiek z dostępnych metod. Zwierzęta zabite w inny sposób lub padłe nie mogą być spożywane przez ortodoksyjnego żyda."http://pl.wikipedia.org/wiki/Szechita

Wyskakuję z tematem !?

Dobre sobie !

Cała Polska aż się trzęsie, a Ty skąd się urwałaś/eś ?

Oczywiście że wiem o czym piszę.................a co........miałam jakiś wstępny elaborat wkleić ?

Myślałam że to jest dla Polaków jasne jak słońce co oznacza religia Mojżeszowa..........................
Ale się pomyliłam, bo widzę że jednak nie.
Ale od czego google ?
Tam sobie każdy znajdzie dodatkowe info na dany temat.

+Quote Post
pigsonwings
post 20.07.2013 - 22:14
Post #7

haereticus

Notatnik

Składanie ofiary z jakiejkolwiek żyjącej istoty wynika z niczego innego jak ogromnego prymitywizmu danej religii, oczywiście trzeba to tępić na wejście w każdy dostępny sposób. Cierpienie tworzy zacofanie. Jaki to "bóg" potrzebował by ofiary czy czegokolwiek, takie rytuały podchodza mi bardziej pod wampiryzm duchowy. Bóg jest wszystkim i jest w nas i w każdej małej istocie na ziemi.

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 20.07.2013 - 22:17
Post #8

Dupa Towarzystwa

No nie wiem...we mnie jest teraz sporo promili, ale Bóg to i promil...w sumie mi wszystko jedno co jest we mnie. Zaczynam gadać jak masa, ale masa zawsze mnie wzruszał.

+Quote Post
pigsonwings
post 20.07.2013 - 22:19
Post #9

haereticus

Notatnik

Bóg to pojęcie abstrakcyjne, a przyrównywanie go do istot pragnących ofiar to wampiryzm w przypadku tych religii raczej nieświadomy wampiryzm.

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 20.07.2013 - 22:20
Post #10

Dupa Towarzystwa

Ja tam wolę Boginie...a Ty Pigs?:)

+Quote Post
pigsonwings
post 20.07.2013 - 22:22
Post #11

haereticus

Notatnik

CYTAT(Zielarz Gajowy @ 20.07.2013 - 23:20) *
Ja tam wolę Boginie...a Ty Pigs?:)

Szkoda że Bogów głównie wymyślali mężczyzni, dlatego bogini nie ma ;( Grecy mieli głowe co ;) patrzyli do przodu ;)

+Quote Post
santisteban
post 21.07.2013 - 07:53
Post #12

Znajomy Rodziny

Notatnik

w głownym temacie - mi ubój kojarzy się z satanizmem :/

Jeśli chodzi o Greków to ci ostatni mieli przecież wiele Bogiń
(Hera, Afrodyta, Atena? ) , ale nie tylko Oni , bo "my" także
np. Łada, albo Suele? (nie pomnę nazwy , kiedyś widziałem
ale już nie pamiętam) - bogini świtu/Słońca ; może ktoś
znajdzie albo pamięta jej prawidłową nazwę

Chodziło mi o Saulė, suwerenną Boginię wyobrażaną jako Słoneczną Pannę,
bardzo ważne Bóstwo solarne , matkę Słońca, (Bałtyjską) boginię świtu :)

+Quote Post
Tulsi
post 21.07.2013 - 08:59
Post #13

Dusza Towarzystwa

CYTAT(PigsOnTheWings @ 20.07.2013 - 23:22) *
Szkoda że Bogów głównie wymyślali mężczyzni, dlatego bogini nie ma ;( Grecy mieli głowe co ;) patrzyli do przodu ;)

A Maria, matka Jezusa, też otrzymała status jakby Bogini :)

Zwą ja Królową Nieba i Ziemi, czy to nie dostateczny dowód ubóstwienia ? :)

+Quote Post
pigsonwings
post 21.07.2013 - 11:44
Post #14

haereticus

Notatnik

CYTAT(Tulsi @ 21.07.2013 - 09:59) *
A Maria, matka Jezusa, też otrzymała status jakby Bogini :)

Zwą ja Królową Nieba i Ziemi, czy to nie dostateczny dowód ubóstwienia ? :)

Bo Jezusa ktoś musiał urodzić :0 z kosmosu nie przyszedł normalna kolej sprawy, dalej już sami mężczyźni no może Maria Magdalena swoją drogą dziwie się że taki bulwers o nia idzie, przeciez to normalne jakby Jezus był z nia bliżej, kto mu bronił nawet mógłby miec dzieci co komu to przeszkadza w jego prorokowaniu.

+Quote Post
diaboliq
post 21.07.2013 - 11:45
Post #15

Dusza Towarzystwa

Jestem przeciwnikiem uboju rytualnego nie dlatego że jestem antysemitą tylko ze względu na to że rytualne pozbawienie życia zwierząt uważam za niehumanitarny i nie zgodny z naszą kulturą.
Społeczność Żydowska w Polsce nie powinna mieć o to pretensji do naszych polityków bo to nie poważne, to tak samo jakby Chrześcijanie mieszkający w Izraelu chcieli zakazać tam uboju rytualnego, to również nie dorzeczne. Mniejszości mieszkające w danym kraju muszą się przystosować do zasad i praw w nim panujących i ich przestrzegać. To bardzo dobrze że Polska jako pierwszy kraj w Unii Europejskiej zakazał taj praktyki.

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 21.07.2013 - 11:54
Post #16

Dupa Towarzystwa

Polowanie i zranione zwierzęta czyli myślistwo też jest przegięciem i to gorszym. Zranione zwierzę ucieka w szoku a potem dopada je piec i dobija. Myślistwo jest barbarzyńskie a taki rytualny ubój to sam nie wiem. Każda forma zabijania niesie ból.

Może powinni takie wielkie gilotyny stosować jak dla ludzi kiedyś.

+Quote Post
toneraylle
post 21.07.2013 - 12:17
Post #17

Częsty Gość Rodziny
**

CYTAT(Zielarz Gajowy @ 21.07.2013 - 11:54) *
Może powinni takie wielkie gilotyny stosować jak dla ludzi kiedyś.

Wlasnie problem w tym, ze chca tak zabijac, zeby serce jeszcze zdarzylo wypompowac krew... A wiec zywcem zarznac, bo adrenalina i szybkie skurcze zrobia swoje.

+Quote Post
Krukos
post 21.07.2013 - 14:09
Post #18

Dusza Towarzystwa
Grupa: Validating

Notatnik

Jeżeli mowa o ubóstwianiu to ksiądz jest największym Bogiem, to on decyduje co jest grzechem, to on odsłuchuje grzechu mimo ze Bóg zna grzechy człowieka, to on nakazuje człowiekowi mimo ze Bóg mu dał wolną wole, to on nie na widzi szatana, mimo ze Bóg kazał miłować bliźniego xD
Co do rytualnego zabijania zwierząt to jakaś głupota, lew nie odprawia rytuału zajadając inne zwierzęta, najlepiej smakuje zwierzę z duszą w środku; ]

+Quote Post
Tulsi
post 21.07.2013 - 15:07
Post #19

Dusza Towarzystwa

CYTAT(PigsOnTheWings @ 21.07.2013 - 12:44) *
Bo Jezusa ktoś musiał urodzić :0 z kosmosu nie przyszedł normalna kolej sprawy, dalej już sami mężczyźni no może Maria Magdalena swoją drogą dziwie się że taki bulwers o nia idzie, przeciez to normalne jakby Jezus był z nia bliżej, kto mu bronił nawet mógłby miec dzieci co komu to przeszkadza w jego prorokowaniu.

Tak, kościół też usilnie broni rzekomego dziewictwa Marii. Nawet pomimo tego że urodziła i miała męża Józefa, to i tak nadal jest "Maryją zawsze Dziewicą" :P

CYTAT(diaboliq @ 21.07.2013 - 12:45) *
Jestem przeciwnikiem uboju rytualnego nie dlatego że jestem antysemitą tylko ze względu na to że rytualne pozbawienie życia zwierząt uważam za niehumanitarny i nie zgodny z naszą kulturą.
Społeczność Żydowska w Polsce nie powinna mieć o to pretensji do naszych polityków bo to nie poważne, to tak samo jakby Chrześcijanie mieszkający w Izraelu chcieli zakazać tam uboju rytualnego, to również nie dorzeczne. Mniejszości mieszkające w danym kraju muszą się przystosować do zasad i praw w nim panujących i ich przestrzegać. To bardzo dobrze że Polska jako pierwszy kraj w Unii Europejskiej zakazał taj praktyki.

Polska to oprócz USA jedyny kraj, który do rządu wpuścił Żydów.
I co zrobimy, jak po zakazie ustawy o uboju rytualnym Żydzi się obrażą ( juz się obrazili ) i wyjadą do Izraela ?

Kto będzie nami rządził ? :)

+Quote Post
toneraylle
post 21.07.2013 - 15:52
Post #20

Częsty Gość Rodziny
**

CYTAT(diaboliq @ 21.07.2013 - 11:45) *
To bardzo dobrze że Polska jako pierwszy kraj w Unii Europejskiej zakazał taj praktyki.

Mnie sie wydaje, ze to taka gra... My (rzad) najpierw powiemy NIE, bo sie narod na nas obrazi a wy (Zydzi i inni) potem powiecie, ze nie kupicie naszego miesa i 10'000 rzeznikow straci prace i 1 000 000 rolnikow nie bedzie gdzie mialo bydla upchac i wtedy wszyscy krzykna ZABIJAC RYTUALNIE CZY JAK TAM SOBIE ZYDZI RZYCZA. Polityka.

+Quote Post
Tulsi
post 21.07.2013 - 18:39
Post #21

Dusza Towarzystwa

CYTAT(toneraylle @ 21.07.2013 - 16:52) *
Mnie sie wydaje, ze to taka gra... My (rzad) najpierw powiemy NIE, bo sie narod na nas obrazi a wy (Zydzi i inni) potem powiecie, ze nie kupicie naszego miesa i 10'000 rzeznikow straci prace i 1 000 000 rolnikow nie bedzie gdzie mialo bydla upchac i wtedy wszyscy krzykna ZABIJAC RYTUALNIE CZY JAK TAM SOBIE ZYDZI RZYCZA. Polityka.

Czemu mieliby tracić pracę ?

Czy tylko Żydzi i Muzułmanie jedzą mięso ?

Cała Europa je mięso i myślę że ze zbytem ( niekoszernym )nie ma problemu.

Ktoś z Was napisał wcześniej, że jesteśmy jedynym krajem w Europie który zakazał koszenego uboju, ale to nie prawda, np. cała Skandynawia oraz część krajów europeskich wprowadziła już dawno taki zakaz.

+Quote Post

5 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park