oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Eksperyment - Podróż W Czasie, Prasłowianie
Zyga
post 11.08.2013 - 13:32
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Eksperyment prościzna. Poświęcamy tydzień lub dwa na to, by spróbować śnić o swoich prasłowiańskich korzeniach. Nic trudnego ani zobowiązującego. Wystarczy przed snem wypowiedzieć sobie, że chcę zobaczyć i poczuć, jak żyli moi przodkowie. Nie jest to lot ku przyszłości - przyszłość może się zmieniać. To podróż w naszą przeszłość, taką jaka już była. Dlaczego Prasłowianie? Większość z nas jest Słowianami lub ma takie korzenie. Nasza kultura była fascynująca, a jednak jest bardzo nieznana. Pomyślmy o tym przed snem. Jak żyli nasi przodkowie? Do jakich bogów się modlili? Skąd przyszli? Jakie prawa przestrzegali? Dlaczego wyglądali tak, a nie inaczej? Skąd się wziął ich język?
Pomysł przyszedł mi do głowy pod wpływem obejrzenia rosyjskiego filmu "Gry bogów".
Skoro potrafimy, to dlaczego nie możemy cofnąć się do naszych korzeni? Napiszcie co o tym myślicie i kto się ze mną w to bawi.

Zobaczymy, co z tego nam wyjdzie.
Go to the top of the page

+Quote Post
Negai1
post 11.08.2013 - 14:29
Post #2

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Okej, ja spróbuje bo kultura słowiańska mnie bardzo ciekawi :)
Niestety jednak nie obiecuje że uda mi się wywołać takiego snu, bo muszę przyznać że wywoływanie snów wychodzi mi słabo. Nawet jeśli intensywnie o czymś myślę w czasie dnia i przed zaśnięciem, to i tak śnie o czymś zupełnie innym.

Ale zrobię co w mojej mocy bo eksperyment zapowiada się ciekawie :)

+Quote Post
Zack Fair
post 11.08.2013 - 15:16
Post #3

Członek Rodziny

Notatnik

Ja też sprubuje.
I tak nie mam chwilowo do roboty.
Ale również nic nie obiecuję, bo jak do tej pory nawet jednego świadomego oobe nie miałem.
Będę zapisywać swoje sny i za jakiś czas je tutaj dodam.
Z tym że kiedy dokładnie to nie wiem, bo stałego dostępu do internetu nie mam zawsze.

+Quote Post
rafal13-50
post 12.08.2013 - 09:38
Post #4

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Nie lepiej o tym poczytać? ;-) Bądź oglądnąć film w jakości HD?

+Quote Post
Negai1
post 12.08.2013 - 17:09
Post #5

Dusza Towarzystwa

Notatnik

To co przeczytasz to tylko ogólniki, informacje o tym często są nie pełne i trudno dostępne.
Niestety dziś nie udało mi się nic o tym wyśnić, chyba słowianie mnie nie słuchają :P

+Quote Post
Zyga
post 12.08.2013 - 17:16
Post #6

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Mnie się też nie udało, ale mamy czas. Fajnie by było, gdyby choć jednej osobie wyszło. Walczmy dalej.

+Quote Post
Zack Fair
post 12.08.2013 - 18:58
Post #7

Członek Rodziny

Notatnik

No ja miałem dzisiaj sen i nawet go pamiętam, ale zupełnie nie związany z tematem.
Sam znać jak coś z tego wyjdzie.

+Quote Post
rafal13-50
post 13.08.2013 - 13:34
Post #8

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Negai1 @ 12.08.2013 - 18:09) *
To co przeczytasz to tylko ogólniki, informacje o tym często są nie pełne i trudno dostępne.
Niestety dziś nie udało mi się nic o tym wyśnić, chyba słowianie mnie nie słuchają :P

Są źródła, figurki, obrazy, budowle itp.

+Quote Post
Jago
post 15.08.2013 - 23:20
Post #9

Znajomy Rodziny

Problem w tym, że nie bardzo. Naszym materiałem budulcowym było praktycznie tylko drewno, więc naprawdę bardzo niewiele wiadomo o architekturze. Oprócz tego, nie ma żadnych źródeł pisanych, co sprawia, że wszelkie szczątkowe informacje które docierają do historyków są bardzo trudne do weryfikacji, a nawet do interpretacji.
Eksperyment interesujący, ale odnoszę wrażenie, że jeżeli pojawią się jakieś treści, to mogą być one związane tylko z wyobrażeniem śniącego. Fajnie by było, gdyby kilka osób odniosło sukces i można by porównać sny i odnaleźć w nich powtarzające się elementy.

+Quote Post
MadziaKK
post 24.10.2013 - 17:59
Post #10

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Zyga @ 11.08.2013 - 14:32) *
Eksperyment prościzna. Poświęcamy tydzień lub dwa na to, by spróbować śnić o swoich prasłowiańskich korzeniach. Nic trudnego ani zobowiązującego. Wystarczy przed snem wypowiedzieć sobie, że chcę zobaczyć i poczuć, jak żyli moi przodkowie. Nie jest to lot ku przyszłości - przyszłość może się zmieniać. To podróż w naszą przeszłość, taką jaka już była. ...

Zobaczymy, co z tego nam wyjdzie.

Nie bylabym taka pewna, czy przeszlosci nie mozna zmienic... ;p

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park