oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

19 Stron V  « < 13 14 15 16 17 > »   
Reply to this topicStart new topic
> 7 Poziomów, 7 Barier
Krukos
post 23.10.2013 - 15:09
Post #295

Dusza Towarzystwa
Grupa: Validating

Notatnik

CYTAT(Pavveł @ 22.10.2013 - 17:46) *
[color="#9932FF"]
Każdy ma swój rozum, a życie tak czy siak doświadczy każdego. Nie ma sensu chronić ludzi przed informacjami, raczej należy, aby nauczyli się je odpowiednio sortować.

Wydaje mi się, że kuku to robią co niektóre inne posty. Szczególnie te zawierające niemiłe intencje i adekwatny język...

zaprzeczasz teraz sobie, to po co wcześniej pisałeś ze jest możliwe nie robienie komuś krzywdy, widać jak masz poukładanie w sobie informacje, skoro ta wiedza w tobie nawet nie jest spójna
Go to the top of the page

+Quote Post
Pavveł
post 23.10.2013 - 15:12
Post #296

Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Gdzie tu zaprzeczanie sobie, bo nie rozumiem?

+Quote Post
Krukos
post 23.10.2013 - 15:56
Post #297

Dusza Towarzystwa

Notatnik

jeżeli byś tego nie napisał, to znaczyło by ze twoje informacje są prawidłowe, ale każesz innym sortować swoje informacje, czyli znaczy ze są nieposortowane, są i fałszywe, zresztą gdybyś przeczytał swój post o ego byś lepiej to zrozumiał

+Quote Post
Tenshin
post 23.10.2013 - 16:50
Post #298

Dusza Towarzystwa

Przydałoby się trochę więcej dystansu, co koledzy?

Sztuka polega na tym, aby być wolnym -> nie krzywdząc innych.

W ogóle to:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Moralność

To jest głębszy temat. Po coś to wszystko powstało, nic w naturze nie jest bezcelowe.

+Quote Post
krzychu.dd
post 23.10.2013 - 16:54
Post #299

Dusza Towarzystwa

Moralność ok bo pozwala działać i rozwijać się społeczeństwu, lecz sama dyskusja dotyczyła wyzbycia się zbędnych idei które kształtują ego, by żyć prawdziwie a nie w zakłamaniu. Dobro osobiste(oświecenie = brak zobowiązań) krzywdzi innych. Zatem. Nie ma się to nijak do tematu :D

+Quote Post
Pavveł
post 23.10.2013 - 17:00
Post #300

Notatnik

CYTAT(suchowiec @ 23.10.2013 - 16:56) *
jeżeli byś tego nie napisał, to znaczyło by ze twoje informacje są prawidłowe, ale każesz innym sortować swoje informacje, czyli znaczy ze są nieposortowane, są i fałszywe, zresztą gdybyś przeczytał swój post o ego byś lepiej to zrozumiał

Twoje rozumowanie jest błędne. Sugerujesz, że ktoś ma bezkrytycznie wziąć to, co piszę, za prawdę i nie odnosząc do własnego doświadczenia, a więc nie rozumiejąc tego, po prostu odtwarzać na pałę co napisałem?
Coś kiedyś na ten temat powiedział Budda:
CYTAT(Budda Siakjamuni)
Nie wierzcie w jakiekolwiek przekazy tylko dlatego, że przez długi czas obowiązywały w wielu krajach. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że wielu ludzi od dawna to powtarza. Nie akceptujcie niczego tylko z tego powodu, że ktoś inny to powiedział, że popiera to swym autorytetem jakiś mędrzec albo kapłan lub że jest to napisane w jakimś świętym piśmie. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że brzmi prawdopodobnie. Nie wierzcie w wizje lub wyobrażenia, które uważacie za zesłane przez Boga. Miejcie zaufanie do tego, co uznaliście za prawdziwe po długim sprawdzaniu, do tego, co przynosi powodzenie wam i innym.
Także nawet jakbym ci napisał najprawdziwszą prawdę, to i tak masz to analizować, sprawdzać i porównywać z własnym doświadczeniem. Nawet jeśli znam prawdę, to próbując zawrzeć ją w słowach jestem zdany na ich ograniczone możliwości, przez co to, co chcę opisać, robię tylko z pewnym przybliżeniem... Kiedy więc nie odniesiesz tego do własnego doświadczenia, odczuć i rozumu, możesz zupełnie inaczej zrozumieć przesłanie, a nawet jak to odniesiesz, to też możesz inaczej zrozumieć przesłanie. Także nawet jeśli napiszę prawdę, ty i tak możesz to wziąć opacznie, ale jeżeli tego nie przeanalizujesz, co miałem przez to na myśli, to wtedy na pewno tego nie zrozumiesz... w przeciwnym wypadku jest wtedy jakaś na to szansa.
Także kiedy to czytasz, tak czy siak musisz to posortować w odniesieniu do siebie, musisz posortować, abyś wiedział gdzie to, co piszę umieścić w swoim światopoglądzie. Co więcej jeśli nie będziesz sam tego analizował i sprawdzał, nigdy nie masz pewności, czy to, co ktoś pisze jest prawdą, bo na pewno to, że ktoś mówi że to prawda, nie jest wystarczającym tego dowodem. Bo może być prawdą, ale może też nią nie być.
Dlatego nie widzę, żebym gdzieś sobie przeczył. Nadal uważam, że mam słuszność, ale nawet mimo tego nie chciałbym, abyś brał to na pałę, tylko przeanalizował i sprawdził czy mam rację. Może ci się przyda to, co piszę, może jeszcze to nie ten czas... a może nigdy, kto wie? Ale jeśli rozważysz to, co piszę, zostanie to gdzieś w twojej świadomości i np. teraz możesz stwierdzić, że to bzdury, a kiedyś możesz stwierdzić, że jednak coś w tym było. W każdym razie myśl nonkonformistycznie, krytycznie, sprawdzaj to, co mówią ci inni, przyjmuj różne punkty widzenia, różne możliwości, nie zamykaj się na nowe, na nieznane, ale obserwuj to...

(IMG:https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/q71/1379710_683979618286542_1424920220_n.jpg)
Tłumaczenie: "Nie chcę żebyś myślał/a jak ja. Po prostu chcę, żebyś myślał/a.

Pozdro ^^,

+Quote Post
Krukos
post 23.10.2013 - 17:01
Post #301

Dusza Towarzystwa

Notatnik

żeby nie skrzywdzić kogoś trzeba było by takiego osobnika poznać, a takich osobników jest miliardy, zresztą nie możliwe jest poznanie kogoś, trzeba było by nim być, dlatego trzeba to mieć gdzieś, każdy musi sam się nauczyć tego żeby nie być skrzywdzonym

ty człowieku wszystko negujesz, nawet zanegujesz siebie, jeżeli przedstawię twoją sytuację w inny sposób, musisz zrozumieć ze pewne rzeczy są niemożliwe, wtedy ta twoja prawda zniknie

+Quote Post
Pavveł
post 23.10.2013 - 17:05
Post #302

Notatnik

CYTAT(suchowiec @ 23.10.2013 - 18:01) *
żeby nie skrzywdzić kogoś trzeba było by takiego osobnika poznać, a takich osobników jest miliardy, zresztą nie możliwe jest poznanie kogoś, trzeba było by nim być, dlatego trzeba to mieć gdzieś, każdy musi sam się nauczyć tego żeby nie być skrzywdzonym

Wystarczy, że trzymasz się dwóch zasad: "Nie czyń drugiemu, co tobie niemiłe" oraz "Moja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się twoja wolność" (jak i "twoja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się moja wolność"), czyli niewpływanie na cudzą wolną wolę, która nie wpływa na wolę innych...

A wszystko to zwiera się w zasadzie: "Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego" :)

+Quote Post
Krukos
post 23.10.2013 - 17:11
Post #303

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Pavveł @ 23.10.2013 - 18:05) *

Wystarczy, że trzymasz się dwóch zasad: "Nie czyń drugiemu, co tobie niemiłe" oraz "Moja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się twoja wolność" (jak i "twoja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się moja wolność"), czyli niewpływanie na cudzą wolną wolę, która nie wpływa na wolę innych...

A wszystko to zwiera się w zasadzie: "Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego" :)

ale to jest nie do zrealizowania zrozum to w końcu, możesz tak robić ale nie osiągniesz tego o czym piszesz

CYTAT(Pavveł @ 23.10.2013 - 18:05) *

Twoje rozumowanie jest błędne. Sugerujesz, że ktoś ma bezkrytycznie wziąć to, co piszę, za prawdę i nie odnosząc do własnego doświadczenia, a więc nie rozumiejąc tego, po prostu odtwarzać na pałę co napisałem?
Coś kiedyś na ten temat powiedział Budda:

jeżeli ktoś wziąłby coś z tego za prawdę, to tylko w wyniku doświadczenia którego nabrał z podobnych bełkotów

+Quote Post
Pavveł
post 23.10.2013 - 17:21
Post #304

Notatnik

CYTAT(suchowiec @ 23.10.2013 - 18:11) *
ale to jest nie do zrealizowania zrozum to w końcu, możesz tak robić ale nie osiągniesz tego o czym piszesz

Słuchasz ty się? Kogo chcesz przekonać w ten sposób? Że napiszesz, że to jest nie do zrealizowania, to na słowo mam ci uwierzyć, tym bardziej że moje doświadczenie mówi co innego? :D

Tobie chyba chodzi, że aby nie krzywdzić drugą osobę, to dla ciebie jest chyba równoznaczne ze spełnianiem zachcianek i różnych (także iluzorycznych) wyobrażeń innych osób? To nie tak... Np. jeżeli dziecko chce mi wejść na głowę, a ja je zdejmę z mojej głowy, a ono przez to zacznie płakać, to ja jego nie krzywdzę, choć jemu może się tak wydawać.

ty człowieku wszystko negujesz, nawet zanegujesz siebie, jeżeli przedstawię twoją sytuację w inny sposób, musisz zrozumieć ze pewne rzeczy są niemożliwe, wtedy ta twoja prawda zniknie

Ja wszystko neguję?... dobrze wiedzieć :) A gdy coś neguję, to dlatego, bo mam podstawy i to argumentuję. Zaś co do negowania siebie, wskaż mi gdzie, bo jak dotąd tego poprawnie nie zrobiłeś...

Muszę? Niby czemu? Ja nic nie muszę.

Wierzę, że nie ma rzeczy niemożliwych.
Jak dotąd moja prawda nie zniknęła.

W ogóle nie rozumiem twojego toku rozumowania ;/ Jedno z drugiego nijak nie wynika...

+Quote Post
masa
post 23.10.2013 - 17:29
Post #305

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Obenautka tu nie chodzi o innych tu chodzi o Ciebie i twój świat, przecież wszyscy tak naprawdę maja go w dupie, chcesz coś zrobić zrób coś dla siebie i nie oczekuj że ludzie nagle będą inni bo jesteś lepsza. HAHAHA

http://www.youtube.com/watch?v=07-Nkx5_m2g

Powiem tak tylko dorośli się krzywią bo stracili marzenia i chcą walczą a tym w co przestali wierzyć.

+Quote Post
Pavveł
post 23.10.2013 - 17:34
Post #306

Notatnik

CYTAT(masa @ 23.10.2013 - 18:29) *
Obenautka tu nie chodzi o innych tu chodzi o Ciebie i twój świat, przecież wszyscy tak naprawdę maja go w dupie, chcesz coś zrobić zrób coś dla siebie i nie oczekuj że ludzie nagle będą inni bo jesteś lepsza. HAHAHA

http://www.youtube.com/watch?v=07-Nkx5_m2g

Powiem tak tylko dorośli się krzywią bo stracili marzenia i chcą walczą a tym w co przestali wierzyć.

Obenautka nie uważa się za lepszą, bo z szacunkiem traktuje innych rozmówców, za to widząc jak ty i parę innych osób zwracacie się do innych i jak szanujecie ich zdanie, ich poglądy, widać w jakiej pozycji do nich się stawiacie, widać kto uważa się za lepszego -.-

I jeszcze ta wasza hipokryzja, gdzie krytykujecie jak ktoś zwraca uwagę waszemu zachowaniu, jakoby robił to w celu podbudowania siebie, czy coś... podczas gdy wy także zwracacie uwagę innym, jak chociażby ty tutaj obenautce.

Tyle w temacie, narq, 3m się.

+Quote Post
masa
post 23.10.2013 - 17:36
Post #307

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Kto Ci dał prawo sądzić że doświadczanie innego nie jest mu potrzebne. Zajeb kiedyś facetowi który bije swą kobietę a zobaczysz że za chwile ta kobieta będzie lała Ciebie.

Ps. Nie, nie uważam się za lepszego, uważam się za gorszego ale nie boli mnie to bo facet chce czy nie chce ma zarost i jest szorstki:)

+Quote Post
Pavveł
post 23.10.2013 - 17:43
Post #308

Notatnik

CYTAT(masa @ 23.10.2013 - 18:36) *
Kto Ci dał prawo sądzić że doświadczanie innego nie jest mu potrzebne. Zajeb kiedyś facetowi który bije swą kobietę a zobaczysz że za chwile ta kobieta będzie lała Ciebie.

Gdzie ja powiedziałem, że doświadczenie innego nie jest mu potrzebne?! o.O'

Co do hipotetycznej sytuacji, którą podałeś, choć nie wiem jak ma się do tematu, to po prostu pytasz się kobiety, czy chce pomocy. Jeżeli chce, to wtedy uprzejmie prosisz faceta, żeby nie łamał jej wolnej woli. Gdy odmawia, wtedy robisz co konieczne, aby go od tego powstrzymać. Voilà.

+Quote Post
masa
post 23.10.2013 - 17:45
Post #309

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Powiem Ci prawdę, nie chce, naprawdę wciągać się w mentalne gry, choć czasem robię to czego nie chce, nie znam się na metalkach porostu.

Ps. Jaja se robię, wygłupiam i śmieje z tego wszystkiego jak mam głupawkę i nie chce w ciebie zaglądać i mówić jakim jesteś człowiekiem. Nie rozumiem, niechce oceniać a żyj se jak chcesz Ty będziesz płakał za swe życie nie ja, naprawdę mnie to nie obchodzi, mnie obchodzi tylko mój własny ból istnienia.

Edit. Mam otwarte 3 oko, Ty serce kochaj mnie a pokaże Ci rzeczy których nie będziesz umiał sobie wyobrazić.

+Quote Post
Pavveł
post 23.10.2013 - 18:07
Post #310

Notatnik

Jak nie chcesz, to tego nie rób, chyba że chcesz...

Niekoniecznie będę płakał, chyba że z radości i wzruszenia ;)

To, że mam otwarte serce, nie znaczy, że nie mam otwartego trzeciego oka ;3

+Quote Post
sagon
post 23.10.2013 - 19:03
Post #311

Członek Rodziny

Notatnik

Wiecie co, ja dzisiaj doznałem "oświecenia". Chciałem wytłumaczyć jednej osobie pewną sprawe związaną z rozwojem duchowości i poraz pierwszy w życiu stwierdziłem, że nie warto każdemu tłumaczyć bo większość ludzi to pustaki które nawet nie zrozumią, tego co napisałem. Może większości ludzi dane jest być tanią siłą roboczą która robi to co im sie każe nawet nie zastanawiając się nad tym xD

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 23.10.2013 - 19:30
Post #312

Dupa Towarzystwa

Jesteś w znacznym stopniu tym jak postrzegasz swoją rzeczywistość:) Bez urazy, ale widzisz tylu pustaków...:)

+Quote Post
sagon
post 23.10.2013 - 19:42
Post #313

Członek Rodziny

Notatnik

To mnie teraz pojechałeś, no ale przyznasz mi racje, ponad połowa ludzi to tępe pustaki które robią to, co im ktoś rozkaże, bez żadnego sprzeciwu i pomyśleniu nad tym, czy nie jest to czasem bez sensu xD

+Quote Post
masa
post 23.10.2013 - 20:12
Post #314

Dusza Towarzystwa

Notatnik

JEB i taka piękna banka mydlana pękła i chuj najwyżej się znowu nachlam tak żeby tego nie pamiętać, zawsze to lepszy sposób niż obwiniać innych.

+Quote Post
sagon
post 23.10.2013 - 20:32
Post #315

Członek Rodziny

Notatnik

Może nie jestem doskonały, nie wiem dużo o świecie a moja wiedza jest znikoma w porównaniu do waszej, ale po to tu jestem. Czytając wasze wypowiedzi staram się wywnioskować pewne sprawy, z których powoli będę budował własną ścięzkę. W poprzednim poscie nie oceniałem innych, tak, nazwałem ludzi pustakami bo takie wrażenie sprawiają, tak ich ukształtował system bo przecież łatwiej jest zapanować nad milionami ludźmi, którzy nie zastanawiają się nad tym co robią. Jakby zastąpić tych te miliony "pustaków" takimi ludźmi jak Tłist, Zielarz, Paveł itd to przecież oni by nie byli takimi posłusznymi i nie dali by się robić tak łatwo w chuja

+Quote Post

19 Stron V  « < 13 14 15 16 17 > » 
Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park