|
|
![]() ![]() |
08.12.2014 - 18:40
|
|
|
Dupa Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Niewidomy swym dotykiem wyobrazi sobie jak wyglądasz. Utrata wzroku wyostrza inne zmysły i myślę, że niewidomi są bliżej opisania świata takim jakim jest naprawdę niż takie gamonie jak Ty co widzą tylko czubek swojego napompowanego nosa.
Tobie oświecenie kojarzy się z jakimś koszmarem bo Twoje życie jest koszmarnie nudne najwyraźniej:) Pisałeś jak od medytacji pierdoli Ci się w głowie bo nie umiesz medytować, ale medytuj se dalej to może dokończysz opowieść Darka S. o stygmatach bo miał być szok dla wszystkich a nima nic:) |
|
|
|
08.12.2014 - 20:03
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Validating Notatnik |
Tylko co innego krytykować i oceniać książkę a co innego krytykować i oceniać autora tej książki. Nie rozumiesz tego? Jeżeli jakaś książka jest chujowa to wg Ciebie autor też jest chujowy:) Dla mnie to chora logika. Ty nauczań Jezusa nie rozumiesz i te nauki dla Ciebie są gówno warte, ok...idziesz jednak dalej bo na bazie tego, że nie rozumiesz tych nauk osądzasz i krytykujesz jego autora:) Zatem odpowiedz mi na pytanie. Jeżeli jakiś nauczyciel nie zdoła krowy nauczyć języka polskiego to oznacza: A. Krowa nie jest w stanie tego pojąć. B. Nauczyciel jest głąbem Dlatego napisałem, że Ty jesteś jak ta krowa co nie potrafi pojąć pewnych nauk z tym, że krowa ma to w dupie a Ty nie bo oceniasz, krytykujesz. chora logika, jeżeli na podstawie książki mogę wiedzieć ze autr ma słabą wyobraźnię, słabe słownictwo, dobra znajomość ortografii itd., zdrowa logika to zielarzowa logika tu pytanie powinno być. Jeżeli nauczyciel naucza krowy języka polskiego. A. Krowa jest w stanie to pojąć B. Nauczyciel jest głąbem niektórzy pojęli krowie nauki, ale nadal nie wiedzą czy mają Jezusową wolę, czy wolną wolę. Ty jesteś jak ten nauczyciel co uczy krowy pacierza, tylko ze krowy mają to w dupie, ale ty im wpajasz ze te nauki są kuuul. |
|
|
|
08.12.2014 - 20:28
|
|
|
No i spoko. Od krów pewnie dowiedziałbym się więcej ciekawych rzeczy niż od Ciebie. Ty tylko paplasz bez składu i ładu. Idź czerp nauki od twistoida:) Co dwa głąby to nie jeden:)
|
|
|
|
08.12.2014 - 20:28
|
|
|
Przyjaciel Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
A wiesz Suchowiec że Tesla twierdził że niczego nie odkrył, że wszystko czego dokonał było napisane w Biblii? Na której przez całe życie się opierał i którą studiował.
Mamy w takim razie zakładać że był na tyle głąbem że zrozumiał książkę innego głąba? Czy może lepiej stwierdzić że to my jesteśmy głąbami i nie jesteśmy w stanie nic z jej przekazu wyciągnąć. Biblia, bibliom ale ta sama historia powtarza się w prawie wszystkich religiach świata, tych wcześniejszych i późniejszych. Wiadomo że nie warto wszystkiego łykać jak pelikany. |
|
|
|
08.12.2014 - 20:34
|
|
|
Nikola Tesla powiedział "Dar siły umysłu pochodzi od Boga, Boskiej Istoty, i jeżeli skoncentrujemy nasze umysły na tę prawdę, staniemy się dostrojeni z tą potężną mocą. Moja matka uczyła mnie żeby szukać całej prawdy w Biblii"
|
|
|
|
08.12.2014 - 20:39
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Nazwiesz Jezusa głąbem i zaraz jesteś dziwakiem To weź chłopie uzasadnij dlaczego wg Ciebie Jezus jest głąbem? Jak czytam takie teksty to odnoszę wrażenie, że właśnie głąb je pisze. Na podobnej zasadzie można nazwać Matkę Teresę szmatą a Hitlera wspaniałym człowiekiem, który ratował świat od zarazy. Wszystko można pomieszać, ale jeśli ktoś tak miesza to oznacza jedno. Jest chory psychicznie i powinien się leczyć:) zielarz to sam uzasadnij dlaczego nie jest głąbem, jeżeli się unosisz. ja przecież nazywając go głąbem dałem do zrozumienia ze jego nauki nie mają zastosowania w tym świecie. Przeczytaj dokładnie dlaczego nazwałem go głąbem, znajdz post. nie martw się, ja uwazam, ze Jezus przybyl na Ziemie za kare :) A chorzy psychicznie, maja czasem o wiele wiecej zdrowego rozsadku niz "normalni" ludzie... wy to lubicie wsytko uogolniac, nie ma co ;p ups, bo zaraz komus podpadne i przestanie mnie lubic ;] a jeszcze ze mnie przykladu nikt nie bedzie bral, bo bzdury gadam, nawet jakbym w totka kilka milionow wygrala... ;) p.s. nasladuje stul wrzucania do jednego worka wszsytkiego jak leci :) no co, nudze sie. |
|
|
|
08.12.2014 - 21:10
|
|
|
Madzia to na pocieszenie zacytuję Ciebie samą:)
ze mnie przykladu nikt nie bedzie bral, bo bzdury gadam chorzy psychicznie, maja czasem o wiele wiecej zdrowego rozsadku niz "normalni" ludzie |
|
|
|
08.12.2014 - 21:18
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Validating Notatnik |
A wiesz Suchowiec że Tesla twierdził że niczego nie odkrył, że wszystko czego dokonał było napisane w Biblii? Na której przez całe życie się opierał i którą studiował. Mamy w takim razie zakładać że był na tyle głąbem że zrozumiał książkę innego głąba? Czy może lepiej stwierdzić że to my jesteśmy głąbami i nie jesteśmy w stanie nic z jej przekazu wyciągnąć. Biblia, bibliom ale ta sama historia powtarza się w prawie wszystkich religiach świata, tych wcześniejszych i późniejszych. Wiadomo że nie warto wszystkiego łykać jak pelikany. Dlaxto tak jak myślisz to nie ma co myśleć, wiele wynalazków powstało przed istnieniem biblii. Uważam ze wiedza Jezusa, a nauki o komputerach różnią się. Jak zrobić taboretek, to rzeczywiście z książki można umieć. Pewne rzeczy masz przydatne, wygoda dla człowieka. Ale z nauk Jezusa nic nie jest wygodnego. Zresztą są mało spójne. Powstały przez nazwanie, jak każda inna religia. |
|
|
|
08.12.2014 - 21:23
|
|
|
Ale z nauk Jezusa nic nie jest wygodnego.
Jedynie wygoda umysłu:) Dzisiejsza komputerowa młodzież woli wygodne taborety jednak:) Dla mnie mądrość typu "miłuj bliźniego swego jak siebie samego" jest znacznie bardziej cenna niż warty miliony zderzacz hadronów mający odnaleźć boską cząstkę a boską cząstkę odnajdziemy właśnie miłując i nie potrzebujemy nawet złotówki:) |
|
|
|
08.12.2014 - 22:05
|
|
|
Suchowiec, skrajne stwierdzenia. Nie napisałem przecież że cała nasza egzystencja, wszystkie wynalazki itp. możemy zawdzięczać nauką Jezusa... Gdybym dał mojemu dziadkowi teraz książkę o programowaniu stron internetowych to zrozumiałby mniej niż Ty z biblii, i zapewne nie znalazłby w takiej książce nic spójnego.
Faktem za to jest, że osoba która usprawniła prąd i wynalazła praktycznie 21 wiek, opierała się na naukach Jezusa. (cokolwiek to jest, jakkolwiek tą wiedzę osiągnął, moglibyśmy Biblię nawet nazwać instrukcją obsługi Ziemi zesłaną przez naszych stwórców, jakieś zielone ludki ^^) I w tej książce odnalazł spójności z rzeczywistością, dzięki którym siedzisz teraz w oświetlonym domku, w ciepełku, przed komputerkiem.(Tak pewnie, mógłbyś siedzieć przy świecach, kominku i scrabblach...) I wydaje mi się że ktoś kto podchodzi do Biblii z celem znalezienia dziury w całym, to zapewne ją sobie znajdzie, a jak nie znajdzie to chociaż stworzy taką iluzję. Ale można to zmienić wiarą. Tak samo jak ludzie widzący masę niespójności w "wychodzeniu z ciała" ale jednak Ty osiągasz ten stan wiarą. |
|
|
|
08.12.2014 - 22:13
|
|
|
Członek Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Stary testament jest pelen krwi, a to chyba nie jest najlepsza instrukcja obslugi ziemi. Nowy testament to juz jest luzik. A co z apokryfami, ktore maja w sobie wiele prawdy, ale kosciol je odrzuca?
|
|
|
|
08.12.2014 - 22:15
|
|
|
zielarz dobra, to co takiego cennego jest w tym miłowaniu, bycie zebrakiem jest cenne a to dobre, dla mnie to taka może i instrukcja zostania zebrakiem te nauki
Dlaxo po prostu nie wiesz co mogło by być już wcześniej, jeżeli wiara religijna blokowała te wynalazki, rozwój nauki był blokowany przez wiarę. |
|
|
|
08.12.2014 - 22:20
|
|
|
Przez wiarę czy przez kościół?
Kościół ma w rękach "wiarę" (tą powszechną), i Illuminati itd. xD Ogólnie nie ma się co doszukiwać jakiejś kompletnej prawdy czy kompletnego oświecenia bo "im" zależy żebyśmy tego nie osiągnęli. |
|
|
|
09.12.2014 - 08:59
|
|
|
zielarz dobra, to co takiego cennego jest w tym miłowaniu,
Suchwoiec Ty nie potrafisz się nad tym sam zastanowić? Nie potrafisz sam tego przemyśleć? Nie dziwię się w takim razie, że nazywasz Jezusa głąbem a jego nauki bezużytecznymi skoro Ty nie potrafisz nawet nad miłowaniem się zastanowić. Miłować czyli szanować. Tak w skrócie. Jeżeli będziesz agresywnie podchodził np. do gejów to emocje, które w sobie wywołujesz działają na Ciebie jak rdza - niszczą:) Odnoszę wrażenie, że jesteś mocno skorodowany psychicznie Suchowiec, ale cóż. Twoje życie Twoja rdza:) |
|
|
|
09.12.2014 - 10:14
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Ja osobiście Jezusa lubię i podziwiam jako postać historyczną. To, jaki wpływ wywarł na miliardy ludzi na ziemi, na historię, obok tego nie można przejść obojętnie. Wcale gorszy od Buddy nie jest, ale mamy teraz modę na Zen, Buddyzm orient i pedofilię w kościele, dlatego PR mu się pogorszył. Nawet, jak gdzieś mamy kościół i Jezusa, to przecież byliśmy wychowywanie w duchu i kulturze Katolickiej. Więcej w nas Jezusa i jego nauk, niż chcielibyśmy przyznać :).
Prawdą jest też, że Jezus Ameryki nie odkrył swoimi naukami. Żeby nie zabijać, miłować, nie kraść i nie dupczyć cudzych żon to ja wiem i bez kościoła (jakiego kolwiek). Religia nie ma monopolu na moralność, nikt nie ma. Jest już kościół OOBEPL ? Może założymy ? Duszpastrzerzy mamy tutaj multum ]:-> |
|
|
|
09.12.2014 - 10:30
|
|
|
Kościoła nie ma chyba, ale sekta oobe jest przecież od dawna. Guru też jest:)
Suchwoiec tu coś dla Ciebie od razu z objaśnieniem:) Przypowieść o siewcy Owego dnia Jezus wyszedł z domu i usiadł nad jeziorem. Wnet zebrały się koło Niego tłumy tak wielkie, że wszedł do łodzi i usiadł, a cały lud stał na brzegu. I mówił im wiele w przypowieściach tymi słowami: Oto siewca wyszedł siać. A gdy siał niektóre [ziarna] padły na drogę, nadleciały ptaki i wydziobały je. Inne padły na miejsca skaliste, gdzie niewiele miały ziemi; i wnet powschodziły, bo gleba nie była głęboka. Lecz gdy słońce wzeszło, przypaliły się i uschły, bo nie miały korzenia. Inne znowu padły między ciernie, a ciernie wybujały i zagłuszyły je. Inne w końcu padły na ziemię żyzną i plon wydały, jedno stokrotny, drugie sześćdziesięciokrotny, a inne trzydziestokrotny. (Mt 13, 1-8) Wyjaśnienie przypowieści o siewcy Wy zatem posłuchajcie przypowieści o siewcy. Do każdego, kto słucha słowa o królestwie, a nie rozumie go, przychodzi Zły i porywa to, co zasiane jest w jego sercu. Takiego człowieka oznacza ziarno posiane na drodze. Posiane na miejsce skaliste oznacza tego, kto słucha słowa i natychmiast z radością je przyjmuje; ale nie ma w sobie korzenia, lecz jest niestały. Gdy przyjdzie ucisk lub prześladowanie z powodu słowa, zaraz się załamuje. Posiane między ciernie oznacza tego, kto słucha słowa, lecz troski doczesne i ułuda bogactwa zagłuszają słowo, tak że zostaje bezowocne. Posiane w końcu na ziemię żyzną oznacza tego, kto słucha słowa i rozumie je. On też wydaje plon: jeden stokrotny, drugi sześćdziesięciokrotny, inny trzydziestokrotny. (Mt 13, 18-23) |
|
|
|
09.12.2014 - 11:38
|
|
|
Chyba w tej przypowieści chodzi dokładnie o nauki i ich odbiorców. Jezus daje delikatnie do zrozumienia, że nie zawsze ziarno upada na żyzny grunt i akceptuje ten stan. Tłumaczy też, że nie o to chodzi, żeby przekonać wszystkich, bo to niemożliwe.
Wystarczy jednak kilka ziaren, które wydadzą wielki plon (i przekażą kolejne ziarna wiedzy dalej). Czyli coś takiego im powiedział: Słuchajcie słuchajcie. Jesteście głąbami, więc to co teraz powiem zlejecie ciepłym moczem, bo biczem do Was prędzej dojde, niż słowami. Ale na bank jest w śród Was kilku bystrych, którzy zakminią, o co chodzi i być może nawet dadzą radę podzielić się to wiedzą przed ukrzyżowankiem :). Ech, jakbym tam był... |
|
|
|
09.12.2014 - 12:38
|
|
|
po pierwsze twój umysł myśli ze jest zdrowy, a tak naprawdę nie wiesz teraz czy rzeczywiście jesteś chora 1. może źle to określiłam "zdrowa", powinnam napisać o dużo lepszym komforcie życia, tu akurat umysł się przydaje do oceny, choćby do analizy badań diagnostycznych (akutar diagnostykę uważam, za najpotrzebniejszą część medycyny akademickiej) ;)po drugie tłumacz sobie coś w taki sposób jak tłumaczysz, ale rota to prawie w żadnym zawodzie, nawet urzędnikom do niczego nie jest potrzebna (...) tak żeby miało wspólną rzecz, gdyby ktoś chciał odrębnej kultury to dalej byłby windows wersja 3.1 albo budowali domy z gałęzi te schematy czasowe, ortografia i wiele innych to właśnie ten windows 3.1 czy dom z gałęzi ktoś teraz chce może sobie poznawać windows 3.1 czy budować domy ze słomy 2. co do roty, to pozwolę sobie, się nie zgodzić, umiejętność rozumienia otrzymywanych informacji przydaje się zawsze i wszędzie a już szczególnie w dzisiejszych czasach i gwarantuje sukces praktycznie w każdym zawodzie. Wyobraź sobie, odbierasz w zeszłym roku rotę z info o cenach ropy, wchodzisz na pierwszą lepszą platformę forexową, obstawiasz spadek i możesz mieć wyje**ne na nagrodę od Belgijsko-Flamandzkiego Stowarzyszenia Sceptyków ;) 3. kalendarz ortografia i cały świat, są dokładnie takie jak powinny być, są efektem pewnego kompromisu i lepsze nie będę. Nie wszystko jest takie jak tobie się wydaje, np. możesz myśleć, że chałupa ze styropianu to szczyt nowoczesności, a tu "zonk" ... wystrczy wpisać w google "strawbale" ;) W końcu, jeśli już mowa o doświadczeniach i czy na tej podstawie jesteśmy w stanie budować naszą Samoświadomość, to wyższe JA, warto wspomnieć o postrzeganiu a priori Kanta, czyli odwieczny problem percepcji. Czy doświadczenie prowadzi do prawdziwego poznania, czy doświadczenie uniemożliwia prawdziwe poznanie, gdyż postrzegamy przez pryzmat własnych uwarunkowań, co nie pozwala na prawdziwe poznanie, zobaczenie. Ja wysiadam :P. punkt dla Ciebie :)Fajnie to widać na przykładzie obserwacji małych dzieci, one nie filtrują rzeczywistości poprzez swoje doświadczenia, bo ich nie mają. Biorą rzeczywistość taką jaka jest, to jest piękne :D problem w tym, że dzieciom brak refleksyjności, np. oglądając reklamę nutelli, nie wpadną na to aby przeczytać skład świństwa, tylko "kupują" uśmiechnięta rodzinkę i słoik z bałwankiem. Dlatego IMHO bez jakiegoś doświadczenia, które indukuje refleksje nad sobą, trudno świadomie oddzielić swoje prawdziwe ja od swojego ego. |
|
|
|
09.12.2014 - 12:41
|
|
|
ty se myślisz że to takie fajne bo mooji mówi jakie to fajne ale popatrz kim on jest bez tego swojego pierdolenia zwykłym menelem tak samo tolle, jacyś osrani mnisi w pieczarach ze wszami oni tak zarabiaja na życie wciskając ci że masz być oświecony tu się zgodzę, to są nauki dobre dla tych mistrzów, nie każdy może i chce rzucić robotę i usiąść pod drzewem, a tego te wszystkie nauki nie uwzględniają, na szczęście są też inne i można wybierać ;).Miłuj bliźniego swego jak siebie samego. To uniwersalna nauka. Skoro ludzie nie potrafią się dzisiaj miłować to może nasza cywilizacja jest jednym wielkim głąbem a nie autor nauk do których nie dojrzeliśmy akurat bardzo pasująca do oobe przypowieść :P.Przecież to u Monroe możemy znaleźć opisy, że wszyscy jesteśmy aspektami tej samej istoty, czyli tak np. taki strażnik miejski wlepiający Ci mandat, to także aspekt ciebie :P oczywiście ego ma ochotę go zgnoić, bo nijak nie czuje się winne za przekroczenie prędkości w szczerym polu, ego krzyczy, że zawsze uważa przy szkole i zatrzymuje się na przejściu dla pieszych, a ten mandat to zwykłe naciąganie, oszustwo systemu! Ale! stosując wskazówkę od Jesusa, możemy stanąć poza swoim ego, dostrzec w strażniku człowieka, swojego bliźniego - można wtedy zrozumieć, że on też ma swoje problemy, że gmina naciska go na dochody, grozi zwolnieniem, a on ma kredyt na karku itp itd, zmienia się wtedy nasza postawa wobec tego człowieka - można to zanalizować stricte psychologicznie nie koniecznie z poziomu energii ;), w każdym razie okazuje się że nagle daje się dogadać z tym potworem, bo to też człowiek! z 300zł mandat maleje do 50zł, dodatkowo oszczędzamy swoje i strażnika nerwy :D Tak, że moim zdaniem nauka bardzo użyteczna i do stosowania na co dzień jak najbardziej! Stary testament jest pelen krwi, a to chyba nie jest najlepsza instrukcja obslugi ziemi. Nowy testament to juz jest luzik. A co z apokryfami, ktore maja w sobie wiele prawdy, ale kosciol je odrzuca? teozofowie, twierdzili że mamy w kościele 3 rodzaje energii: arymaniczne (te materialistyczne, zwierzęce), lucyferyczne (energie nieprzytomności, błogości) i chrystusowe i to wszystko mamy wymieszane w Biblii, co by tłumaczyło i hierarchiczność i krwiożerczego boga starego testamentu, i niekiedy mądre przypowieści ;). |
|
|
|
09.12.2014 - 13:53
|
|
|
zielarz gdybym chciał to bym zmieszał nauki Jezusa z błotem, i tak domyślam się ze gdybym ja bronił Jezusa, to ty byś robił wszystko przeciwko; )
to ty nie rozumiesz zielarz tych nauk, rozumiesz je według wyuczonej interpretacji możesz odnaleźć swoje interpretacje tych przypowieści, ale ty zielarz nie masz takiej zdolności dogłębnej analizy wymyślasz jakieś nazwy i chcesz je przypisać mojej osobie, skordowany psychicznie, muszę szukać po słownikach żeby domyśleć się co to znaczy ja jezusa nie wiem czy lubię, bo muszę coś wymyślać żeby go lubić, żeby nazwać jego nauki mądrymi i takie je uczynić muszę poddać je szeregowi interpretacji, które mówią ze są mądre ale nie mogę tak zrobić, jeżeli znajduje szereg interpretacji, które mówią ze są beznadziejne ale jak możliwe jest zdobycie szacunku? szacunek zdobywasz od nie szacunku. gej, który nie potrafił uszanować praw rządzonych w tym świecie, uzyskuje szacunek zielarza ja muszę geja miłować, muszę miłować wszystko co on sobie upodoba, trzeba było by chyba mieć zielarzową logikę i nauki Jezusa żeby tak czynić, dlaczego nikt nie może uszanować mnie i tego co mi się podoba? zielarz no jeżeli te nauki są takie mądre to czemu nie szanujesz tego co ja napisałem? dajesz mi do zrozumienia tylko ze te nauki są chore, ze sam ich nie zrozumiałeś, a jeżeli czegoś nie zrozumiesz jak możesz je nazywać mądrymi? Luu jednym się spodobała praca na systemie dos, ale wygodniejszy jest nowszy system, zawsze coś będzie wygodniejsze, coś będzie pochłaniało mniej czasu, ludzie dom ze słomy tez mięli za wygodny skąd możesz wiedzieć co jakie jest, jeżeli nie poznałaś czegoś lepszego niż to co masz obecnie umiejętność rozumowania, down dziś ma rentę dzięki temu ze nic nie rozumie, krowa ma trawę, ma żywność, ma mieszkanie dzięki temu ze nic nie rozumie, masz zielarzową logikę |
|
|
|
09.12.2014 - 14:49
|
|
|
Ale! stosując wskazówkę od Jesusa, możemy stanąć poza swoim ego, dostrzec w strażniku człowieka, swojego bliźniego - można wtedy zrozumieć, że on też ma swoje problemy, że gmina naciska go na dochody, grozi zwolnieniem, a on ma kredyt na karku itp itd, zmienia się wtedy nasza postawa wobec tego człowieka - można to zanalizować stricte psychologicznie nie koniecznie z poziomu energii ;), w każdym razie okazuje się że nagle daje się dogadać z tym potworem, bo to też człowiek! z 300zł mandat maleje do 50zł, dodatkowo oszczędzamy swoje i strażnika nerwy :D Heh, opisałeś mój przypadek z życia wzięty. 500 zł mandatu za przekroczenie prędkości, złapali mnie tajniacy Oplem Insignia, ze mną zgarnęli jakiegoś Koreańczyka, co jechał za mną i zacieszał, że ma zająca. To było bardzo fajne zatrzymanie, robiłem za tłumacza angielskiego policja- Koreanczyk, pooglądaliśmy filmy z innych zatrzymań, pogadaliśmy o projektach, standaryzacji w firmach, w końcu umorzyli mi 200 zł, bo okazało się, że brak mi badania technicznego....;). Zobacz człowieka w człowieku, a odpłaci Ci sercem. Mówi się, że widzimy w innych jedynie nasze własne odbicie i nasze własne przywary, dlatego czasem tak ludzie nas wku**** :). |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |