oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V  < 1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Cel W Ciele., ...
Rokinon
post 08.12.2014 - 16:05
Post #22

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

[quote name='Marmistrz' date='05.12.2014 - 11:27' post='1019844']
Ja też pytałem i dostałem odpowiedź. Moim celem na ziemi jest po prostu przeżycie mojego życia pomagając innym, a potem umrzeć. Mam pozostawić po sobie lepszy świat niż ten, w którym się urodziłem. Dupy nie urywa, co :D.

Ja na taką propozycję odpowiedziałbym tak:

"Sami se naprawiajcie, nara!"

bueheheh
Go to the top of the page

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 08.12.2014 - 16:11
Post #23

Dupa Towarzystwa

Owsiak naprawił, poprawił stan wielu szpitali a tym samym poprawił stan zdrowia wielu ludzi a w wielu przypadkach uratował wiele istnień, ale Owsiak to pewnie głąb i robi to wszystko dla sławy i kasy:)

+Quote Post
MadziaKK
post 08.12.2014 - 17:17
Post #24

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Zielarz Gajowy @ 08.12.2014 - 16:11) *
Owsiak naprawił, poprawił stan wielu szpitali a tym samym poprawił stan zdrowia wielu ludzi a w wielu przypadkach uratował wiele istnień, ale Owsiak to pewnie głąb i robi to wszystko dla sławy i kasy:)

Niestety robi, bo to co on robi z poklaskiem i "wielka orkiestra" i tak jest przyznawana szpitalom, bez wielkiej otoczki, i moze niestety nie wszsytkim, ale jest... Ale skoro sie ludzie daja... to i znajdzie sie ten, ktory to wykorzysta

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 08.12.2014 - 17:20
Post #25

Dupa Towarzystwa

Owsiak dla sławy i kasy to robi? Naprawdę tam myślisz? Może jeszcze wymyślił całą tą "imprezę", aby ustawić się w życiu?

Może te wszystkie sprzęty w szpitalach z serduszkiem, które uratowały wiele dzieci, dorosłych to fikcja?

+Quote Post
Rokinon
post 09.12.2014 - 18:33
Post #26

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Zielarz Gajowy @ 08.12.2014 - 17:20) *
Owsiak dla sławy i kasy to robi? Naprawdę tam myślisz? Może jeszcze wymyślił całą tą "imprezę", aby ustawić się w życiu?

Może te wszystkie sprzęty w szpitalach z serduszkiem, które uratowały wiele dzieci, dorosłych to fikcja?

Trudny temat, w Europie się nas śmieją - żebranie na ulicy - ech, co to za zwyczaje. Patologia.
Jednak Owsiak jest gwiazdą tv, musi dobrze zarabiać - jeśli komuś to nie pasi, niech go zastąpi.

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 09.12.2014 - 18:42
Post #27

Dupa Towarzystwa

Jak na gwiazdę to nie występuje w niej i tak zbyt często. W dzień orkiestry to raczej trudno, aby go nie było widać:)

Nawet jeśli na tej orkiestrze zarabia kasę to dla mnie nie ma to znaczenia jeśli widzę ilość sprzętu jaką władował do szpitali.

W Europie śmieją się z wielkiej orkiestry? Żebranie a kwestowanie to chyba różnica. Z tego co wiem to nam zazdroszczą, że potrafimy raz na jakiś czas zebrać się do kupy i zebrać kupę kasy na konkretny cel.

+Quote Post
Deimond
post 09.12.2014 - 18:55
Post #28

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Chyba pierwszy raz się z Zielarzem zgodzę.

Takie biadolenie i podejrzliwość mnie wkurwia na maksa.
Wstań jeden z drugim z tego stołka sprzed kompa i zróbta coś dobrego z takim kalibrem.
Ale większość umie tylko biadolić bez sensu.
Koleś robi dużo dobrego i wasze pierniczenie tego nie zmieni- umiesz lepiej - i to tak aby jakiś malkontent nie posądził Cię o jakieś oszustwa przy skali ogólnopolskiej - proszę bardzo!!!
W końcu najłatwiej siedzieć i krytykować samemu nic nie robiąc.

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 09.12.2014 - 19:25
Post #29

Dupa Towarzystwa

Deimond toż to święto lasu:) Przez kilka lat jak jestem na tym forum dałem podziękowanie komuś za posta raptem może z pięć razy:) Taki sknera jestem:) Zatem Deimond czuj się wyróżniony:)

Powracając do Owsiaka ja mu ufam, że nie dorabia się na orkiestrze. Myślę, że on sam czułby się fatalnie odbierając kasę dzieciom czy starszym osobom, ale uważam też, że jakieś wynagrodzenie mu się należy.

Tu znalazlem na szybko takie coś:

http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/a...owego-wosp.html

W zarządzie fundacji zasiadają trzy osoby - poza samym Owsiakiem, również jego żona Lidia Niedźwiedzka-Owsiak oraz dr Bohdan Maruszewski. Cała trójka zarabia rocznie niespełna 150 tysięcy złotych. A to oznacza pensję miesięczną w wysokości 4136 zł na osobę. Z tym, że sam Owsiak, jak mówił w rozmowie z dziennik.pl, nie bierze z tej sumy ani złotówki. Mam firmę produkującą programy telewizyjne. Z tego się utrzymuję, bo w fundacji jestem wolontariuszem - wyjaśniał.

+Quote Post
Deimond
post 09.12.2014 - 20:01
Post #30

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(astrologos @ 09.12.2014 - 18:33) *
Trudny temat, w Europie się nas śmieją - żebranie na ulicy - ech, co to za zwyczaje. Patologia.
Jednak Owsiak jest gwiazdą tv, musi dobrze zarabiać - jeśli komuś to nie pasi, niech go zastąpi.

Chyba człowieku nigdy nie słyszałeś o kwestowaniu na zachodzie - skąd ten wniosek że się z nas śmieją - z radia MaRyja?
Jakiś nieobyty jesteś.
Ja słyszałem wręcz odwrotne opinie.

+Quote Post
izabelagr93
post 10.12.2014 - 08:09
Post #31

Członek Rodziny

CYTAT(Zielarz Gajowy @ 08.12.2014 - 17:20) *

Byłam kiedyś w szpitalu na oddziale dziecięcym i widziałam sprzęty z serduszkiem. Przyznaję Tobie rację, że to co robi Owsiak to dobra robota i nawet jeżeli coś z tego zostanie wykorzystane w sposób niegodny, to i tak jest z tego wiele dobrego. Sama chodziłam kiedyś z tą puszką i jak ktos napisał w którymś poście, żebrałam. Jestem z tego dumna z tego żebrania i mam nadzieję, że w ten sposób przyczyniłam się do uratowania życia lub przywrócenia zdrowia chociaż jednemu dziecku.

+Quote Post
Marmistrz
post 10.12.2014 - 09:21
Post #32

Dusza Towarzystwa

Jedyne, negatywne rzeczy, jakie słyszłem o Orkiestrze, były ze strony Kościoła. Chcą mieć monopol na dobroczynność i nie lubią konkurencji. Typowe i akceptowalne zjawisko w biznesie, rozczarowujące zjawisko w religii.

+Quote Post
Pavveł
post 10.12.2014 - 10:11
Post #33

Notatnik

Oczywiście pomoc potrzebującym w pewnej perspektywie jest dobra, ale... no właśnie. Jest i ta niedobra perspektywa. Ludzie skupiają się na tym, żeby dawać pieniądze np na operacje, albo sprzęt szpitalny, a to odwraca ich wzrok od tego, że normalny stan powinien być taki, że nie byłoby wcale potrzeby dawać ludziom tego, bo mieli by to zapewnione przez państwo! To jest jakaś paranoja, że człowiek płaci miesięcznie gigantyczną składkę na służbę zdrowia, a co do czego, gdy trzeba, nieraz musi żebrać na operację ;/// @_@' !@#%@#$! -.-' Gdzie te pieniądze przepadają? Tym ludzie się nie interesują, pozwalają rządowi kraść, a potem "trzeba" płacić jałmużnę i pomagać potrzebującym, bo taka presja otoczenia, sumienia, itp... Wydaje mi się, że trochę zostaliśmy zmanipulowani w tej kwestii i nasze sumienie zostało przekierowane nie w tą stronę. Lepiej myślę przejrzeć na oczy i masowo zrobić co trzeba, by naprawić system, a nie łatać każdą dziurę i zasłaniać tym skutki złych działań tych ze stołków, dając datki na poszczególne dzieci, które nie mają na operację... ;/ Pfu! Nie rozumiem, czemu taki stan rzeczy jeszcze do dziś trwa, już tyle lat...

+Quote Post
Rokinon
post 10.12.2014 - 10:25
Post #34

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Pavveł @ 10.12.2014 - 10:11) *
Oczywiście pomoc potrzebującym w pewnej perspektywie jest dobra, ale... no właśnie. Jest i ta niedobra perspektywa. Ludzie skupiają się na tym, żeby dawać pieniądze np na operacje, albo sprzęt szpitalny, a to odwraca ich wzrok od tego, że normalny stan powinien być taki, że nie byłoby wcale potrzeby dawać ludziom tego, bo mieli by to zapewnione przez państwo! To jest jakaś paranoja, że człowiek płaci miesięcznie gigantyczną składkę na służbę zdrowia, a co do czego, gdy trzeba, nieraz musi żebrać na operację ;/// @_@' !@#%@#$! -.-' Gdzie te pieniądze przepadają? Tym ludzie się nie interesują, pozwalają rządowi kraść, a potem "trzeba" płacić jałmużnę i pomagać potrzebującym, bo taka presja otoczenia, sumienia, itp... Wydaje mi się, że trochę zostaliśmy zmanipulowani w tej kwestii i nasze sumienie zostało przekierowane nie w tą stronę. Lepiej myślę przejrzeć na oczy i masowo zrobić co trzeba, by naprawić system, a nie łatać każdą dziurę i zasłaniać tym skutki złych działań tych ze stołków, dając datki na poszczególne dzieci, które nie mają na operację... ;/ Pfu! Nie rozumiem, czemu taki stan rzeczy jeszcze do dziś trwa, już tyle lat...

Systemu nie da się naprawić. Patologia polega właśnie na podwójnym wyciąganiu pieniędzy od ludzi, a może nawet potrójnym. "Nieobytym" nazwę człowieka , który nie uświadamia sobie prostych zasad tej gry.
"Presja otoczenia i sumienia" - stara sztuczka wykorzystywana przez tysiące lat przez religie świata.

+Quote Post
Marmistrz
post 10.12.2014 - 10:36
Post #35

Dusza Towarzystwa

Im większa machina stoi za datkami bądź składkami, tym mniej pieniędzy trafia do odbiorców. Większość naszych składek zdrowotnych i emerytalnych jest wydawana na administrację, która utrzymuje ten cały system.

+Quote Post
Krukos
post 10.12.2014 - 11:24
Post #36

Dusza Towarzystwa
Grupa: Validating

Notatnik

CYTAT(astrologos @ 10.12.2014 - 10:25) *
Systemu nie da się naprawić. Patologia polega właśnie na podwójnym wyciąganiu pieniędzy od ludzi, a może nawet potrójnym. "Nieobytym" nazwę człowieka , który nie uświadamia sobie prostych zasad tej gry.
"Presja otoczenia i sumienia" - stara sztuczka wykorzystywana przez tysiące lat przez religie świata.

potrójnym? towar czasami zanim trafi od producenta do odbiorcy jest podatek odprowadzany kilkukrotnie, poprzez przemieszczanie towaru z jednej do drugiej firmy. Jeżeli ktoś ma tartak to maszyny do obróbki drewna musi sobie kupić sam. A lekarz tu ma zbyt prosto w swoim zawodzie, wszystko mu podsuwają pod nos, to dzięki maszynom i lekom kupionym przez owsiaka lekarz ma za dobrze, ale tak już musi być. To jest trochę w tym brak logiki, jeżeli ten co prowadzi tartak musi sobie sam kupić maszyny, mimo ze on tak samo przyczynia się do pomagania społeczeństwu, więc społeczeństwo powinno tez mu kupić maszyny ze zbiórki owsiaka. Bo lekarz leczy i jest zaraz wielkie halo, każdy zawód jest ważny. Chociaż musi i istnieć osoba, która pomaga. Nikt przecież nie daje do puszki kto nie ma, więc to jest jak najbardziej sprawiedliwe, ze ci co mają za dużo kupią dla społeczęnstwa sprzęt do leczenia. Owsiak dzięki swojej sławie ma lepszy popyt na swoje telewizory.

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 10.12.2014 - 21:25
Post #37

Dupa Towarzystwa

Bolesna prawda jest taka, że kiedy odrzucamy coś lub kogoś, to zarazem praktykujemy odrzucenie. Kiedy zachowujemy się szorstko to praktykujemy szorstkość. Im częściej angażujemy się w tego rodzaju uczucia, tym stają się one w nas silniejsze. Jakie to smutne. Stopniowo możemy zamienić się w ekspertów od zadawania bólu sobie i innym.

https://zenforest.wordpress.com/2009/07/30/...-pemy-cziedryn/

W zrozumieniu naszej życiowej niewygody chodzi najpierw o to, by się do niej zbliżyć i ujrzeć ją wyraźnie, zamiast próbować się przed nią gorączkowo ochronić.

https://zenforest.wordpress.com/tag/pema-cziedryn/

Wgląd

Pewien pisarz przybył do klasztoru, by napisać książkę o Mistrzu.
- Ludzie mówią, że jesteś geniuszem.
Czy to prawda? ? zapytał.
- Możesz tak powiedzieć ? odpowiedział Mistrz, bez nadmiaru
skromności.
- A co sprawia, że ktoś staje się geniuszem?
- Zdolność rozpoznawania.
- Rozpoznawania czego?
- Motyla w gąsienicy, orła w jaju, i świętego w egoiście.

https://zenforest.wordpress.com/2008/05/24/...gladaj-glebiej/

Dwaj mnisi, jeden stary a drugi bardzo młody, wracali błotnistą leśną ścieżką do swego klasztoru w Japonii. Podeszli do ślicznej kobiety, która stała bezradnie na brzegu mulistego, szybko płynącego strumienia.

Widząc, że jest w potrzebie, starszy mnich wziął ją na ręce i przeniósł przez wodę. Ona uśmiechała się do niego, oplatając ramionami jego szyję, aż on delikatnie postawił ją na drugim brzegu. Kobieta podziękowała, skłoniła się, a mnisi w ciszy podążyli w dalszą drogę.

Kiedy zbliżali się do bram klasztoru, młody mnich nie mógł już dłużej wytrzymać.

- Jak mogłeś brać w ramiona piękną kobietę? ? wybuchnął ? Takie zachowanie nie przystoi mnichowi!

Stary mnich popatrzył na towarzysza podróży i odparł:

- Ja zostawiłem ją na brzegu. A ty nadal ją niesiesz.

Wyciągnięcie

- Dlaczego wszyscy tutaj są tak szczęśliwi, a ja nie?
- Dlatego, że nauczyli się widzieć dobro i piękno wszędzie -
odrzekł Mistrz.
- Dlaczego więc ja nie widzę wszędzie dobra i piękna?
- Dlatego, że nie możesz widzieć na zewnątrz siebie tego, czego
nie widzisz w sobie.

Mistrz

Mistrz nigdy nie osądza osoby, miejsca, rzeczy. Mistrz wie, że on tam to umieścił. Jest świadomy faktu, że przyczynił się do powstania tego, czego doświadcza.

+Quote Post
Rokinon
post 10.12.2014 - 22:11
Post #38

Dusza Towarzystwa

CYTAT(suchowiec @ 10.12.2014 - 11:24) *
potrójnym? towar czasami zanim trafi od producenta do odbiorcy jest podatek odprowadzany kilkukrotnie, poprzez przemieszczanie towaru z jednej do drugiej firmy. Jeżeli ktoś ma tartak to maszyny do obróbki drewna musi sobie kupić sam. A lekarz tu ma zbyt prosto w swoim zawodzie, wszystko mu podsuwają pod nos, to dzięki maszynom i lekom kupionym przez owsiaka lekarz ma za dobrze, ale tak już musi być. To jest trochę w tym brak logiki, jeżeli ten co prowadzi tartak musi sobie sam kupić maszyny, mimo ze on tak samo przyczynia się do pomagania społeczeństwu, więc społeczeństwo powinno tez mu kupić maszyny ze zbiórki owsiaka. Bo lekarz leczy i jest zaraz wielkie halo, każdy zawód jest ważny. Chociaż musi i istnieć osoba, która pomaga. Nikt przecież nie daje do puszki kto nie ma, więc to jest jak najbardziej sprawiedliwe, ze ci co mają za dużo kupią dla społeczęnstwa sprzęt do leczenia. Owsiak dzięki swojej sławie ma lepszy popyt na swoje telewizory.

Ja nie oceniam Owsiaka. Piszę tylko, że sytemu nie da się naprawić i nie taki jest cel życia.

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 11.12.2014 - 07:12
Post #39

Dupa Towarzystwa

Ja nie oceniam Owsiaka. Piszę tylko, że sytemu nie da się naprawić i nie taki jest cel życia.

Może Twój cel nie jest taki. Wałęsy cel to była naprawa lub wręcz zniszczenie starego systemu i zastąpienie go nowym i mu się udało. Oczywiście przy pomocy wielu ludzi, ale cel zrealizowany.

Koko przepraszam, jeśli nieświadomie teraz z Wałęsy szydzę lub z astrologusa:)

+Quote Post
Luu
post 11.12.2014 - 14:58
Post #40

Dusza Towarzystwa

CYTAT(astrologos @ 10.12.2014 - 22:11) *
no bez przesady, czemu nie da się naprawić??? skoro u "sąsiadów" funkcjonuje bez Owsiaków dużo lepiej ... owszem w PL jest jakiś taki dziwny opór przeciw zmianom, ale to nie znaczy, że mamy się tak łatwo godzić na marazm i złodziejstwo.

Płacę 270zł zdrowotnego co miesiąc a z lekarza nie korzystam, czyli 270x12=3240zł dokładam rocznie do leczenia innych! mimo to nadal brakuje tym co chcą skorzystać z tego leczenia i ja mam jeszcze się jeszcze składać dodatkowo po jakichś fundacjach??? sorry, to jakaś paranoja!

W tym samym czasie posłowie wydają po 80 tys na paliwo, jadają ośmiorniczki na obiad za publiczne pieniądze, a zus w ramach oszczędności odbiera zasiłek pielęgnacyjny w kwocie 180zł/miesiąc, kobiecie w stanie terminalnym choroby, tak, że ta leków nie może wykupić.

A cel w życiu?
Dla mnie szukanie jakiegoś narzuconego z zewnątrz celu, to godzenie się na tkwienie w tym systemie ;) cel to po prostu żyć, płynąć, chłonąć na bieżąca to co nadchodzi, obserwować :D

+Quote Post
Rokinon
post 11.12.2014 - 16:10
Post #41

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Luu @ 11.12.2014 - 14:58) *
no bez przesady, czemu nie da się naprawić??? skoro u "sąsiadów" funkcjonuje bez Owsiaków dużo lepiej ... owszem w PL jest jakiś taki dziwny opór przeciw zmianom, ale to nie znaczy, że mamy się tak łatwo godzić na marazm i złodziejstwo.

Płacę 270zł zdrowotnego co miesiąc a z lekarza nie korzystam, czyli 270x12=3240zł dokładam rocznie do leczenia innych! mimo to nadal brakuje tym co chcą skorzystać z tego leczenia i ja mam jeszcze się jeszcze składać dodatkowo po jakichś fundacjach??? sorry, to jakaś paranoja!

W tym samym czasie posłowie wydają po 80 tys na paliwo, jadają ośmiorniczki na obiad za publiczne pieniądze, a zus w ramach oszczędności odbiera zasiłek pielęgnacyjny w kwocie 180zł/miesiąc, kobiecie w stanie terminalnym choroby, tak, że ta leków nie może wykupić.

A cel w życiu?
Dla mnie szukanie jakiegoś narzuconego z zewnątrz celu, to godzenie się na tkwienie w tym systemie ;) cel to po prostu żyć, płynąć, chłonąć na bieżąca to co nadchodzi, obserwować :D

No, kolega podał konkretne cyfry : 3240 zł rocznie + księdzu na tacę + Owsiakowi +....+...+.. ;P Życie nie ma celu - Budda to zauważył - dla niego,życie jest cierpieniem. Różnie ludzie reagują na tą wiadomość;) Większość stuka się po głowach i realizuje swoje cele doraźne, część się buntuje, niektórzy medytują,żeby rozwiązać ten problem na innym poziomie - mistycznym / poza tym poziomem nie ma zadowalającego rozwiązania/. Możesz całe życie, codziennie ścierać kurze z biurka - za dwa dni osiądzie nowy kurz;) - zasada entropii. Chcesz całe życie grać w tę grę? Ok;)

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 11.12.2014 - 17:28
Post #42

Dupa Towarzystwa

Budda zapewniał i pokazywał na własnym przykładzie, że nie musimy cierpieć za życia. W związku z tym jeden z jego późniejszych uczniów powiedział: „Jeśli umrzesz, zanim umrzesz, to nie umrzesz, gdy umrzesz.” Innymi słowy jeśli odkryjemy i porzucimy iluzję swojego odrębnego istnienia jeszcze za życia, to gdy będziemy umierać nie damy się nabrać na umieranie. Będziemy falą, która wie, ze jest morzem. A morze jest wieczne więc nigdy nie umiera.

+Quote Post

3 Stron V  < 1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park