|
|
![]() ![]() |
21.05.2015 - 18:18
|
|
|
Dupa Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
kurwa generał zgwałcił mu żone w tym samochodzie a tamten typek nie mógł nic zrobić"
zielarz też bys pewnie sie tylko przyglądał, co? Nie przyglądałbym bym się tylko dołączył:) Pigs na zjeba teraz wychodzisz wiesz?:) Nie jestem za PISem i nigdy nie będę tak samo jak katolikiem ale PIS a złodziejskie PO to jest niebo a ziemia. Pis to Niebo:) Pamiętam to Niebo dobrze:) Dobrze, że po dwóch latach Ludzie olali to Niebo:) ZIelarz wiem ze jako post-hippis twoje pojęcia na temat Polski jest co najwyżej minimalne, Pamiętam Polskę za czasów: (IMG:http://i.ytimg.com/vi/VuAJDv0YEv0/maxresdefault.jpg) Pamiętam jak w moim rodzinnym Bolesławcu tam, gdzie z babcią chodziliśmy na pokrzywy teraz bloki od dawna stoją. Pamiętam puste pułki, pochody pierwszo majowe itd. Moje pojęcie o Polsce może i jest minimalne, ale gdybym dostrzegał teraz zgliszcza, same układy i chuj wie co jeszcze to by oznaczało, że mnie mocno poryło:) Dla normalnego człowieka i tak nic sie nie zmieni To się ciesz bo pokuszę się o tezę, że w takim razie dla Ciebie dużo się zmieni Pigs bo ktoś normalny nie pisał by takich banialuków:) jak ktoś ma oddać głos na komora to niech lepiej zaniecha i nie idzie jak chociaż troche moralności ma w sobie. Czyli Ja i moja żona i wielu kumpli i wieli artystów, sportowców i ogólnie miliony polaków nie ma w sobie ani krztyny moralności:) Mistrzostwo w pierdoleniu smutów:) Dodam jeszcze Pigs, że tak pierdolisz na tego Komorowskiego, ale gość jak trzeba było walczyć to walczył. Był odważny a to już wg mnie zasługuje na szacunek. Ty pewnie w tamtych czasach stałbyś tam, gdzie stało zomo bo tylko taki ktoś o pokroju zomowca pluje na odważnych ludzi. |
|
|
|
21.05.2015 - 18:41
|
|
|
haereticus ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Czyli Ja i moja żona i wielu kumpli i wieli artystów, sportowców i ogólnie miliony polaków nie ma w sobie ani krztyny moralności:) Mistrzostwo w pierdoleniu smutów:) Dodam jeszcze Pigs, że tak pierdolisz na tego Komorowskiego, ale gość jak trzeba było walczyć to walczył. Był odważny a to już wg mnie zasługuje na szacunek. Ty pewnie w tamtych czasach stałbyś tam, gdzie stało zomo bo tylko taki ktoś o pokroju zomowca pluje na odważnych ludzi. Nie wiem czy śmiać się czy płakać ;p nie winie cie za to zielu ;p po prostu myślisz jak przeciętny polak który nie ma żadnych informacji, nie mając pojęcia o historii przede wszystkim :p dla mnie osoba głosująca na komora i ekipe tuska to po prostu debil, ale debil też człowiek :P każdy ma prawo do swojego zdania, chociaż niestety w wielu przypadkach niektórzy raczej jakby się nie wypowiadali to by było to lepsze dla nich. |
|
|
|
21.05.2015 - 20:32
|
|
|
No spoko. Wg Ciebie moja żona, znajomi, ja to debile:) Taki z Ciebie zajebisty człowiek właśnie. Klasyczny pisior:)
Napisz mi ile Ty masz lat? Zalatujesz mi gówniarzem, który wychowany w dobrobycie pierdoli o układach i nędzy:) każdy ma prawo do swojego zdania, chociaż niestety w wielu przypadkach niektórzy raczej jakby się nie wypowiadali to by było to lepsze dla nich. Znowu jak klasyczny pisior najlepiej to byś kneblował usta. Ja Komorowskiego za jego historię i walkę w wolną Polskę szanuję. Między innymi on wywalczył to, aby taki szczawik teraz miał szansę się wymądrzać. |
|
|
|
21.05.2015 - 21:10
|
|
|
Efekt Jojo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
zielu fakt walczył i wiele zrobił. kiedyś... zajebiście, że dokonał tych rzeczy, ale teraz sobie poprostu nie radzi. może być lepiej, ale jakoś nie chcą tego zrobić. to czas dla świeżych ludzi.
|
|
|
|
21.05.2015 - 21:43
|
|
|
Duda jest i może świeży, ale nim dyryguje stęchły Kaczyński a ten ma swoich pupili takich jak psychiczny Macierewicz, którego tak wielbi Pigs:)
(IMG:http://frydlewicz.pl/wp-content/uploads/2014/02/macierewicz.jpg) Nosek jeśli ktoś sobie nie radzi to PO. Polityce to lenie. Dzisiaj podczas głosowania w senacie nad referendum senatorzy z PIS po prostu nie przyszli. To ich kurde robota a Ci co? Biorą kasę i w chuja lecą:) Duda cwaniak. Zablokował miejsce na uczelni. Kasę zarabiał na prywatnej uczelni a do tego europoseł i zamiast działaś w europarlamencie to dudabusem się wozi a kasa a UE wpływa na konto i pierdoli taki o biednych dzieciach i zgliszczach:) |
|
|
|
21.05.2015 - 22:01
|
|
|
haereticus ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
zielarz piszesz farmazony, już mi sie nie chce komentować, nie jestem za Pisem i nie będę miał możliwości zagłosować na Dude w niedziele bo mam wyjazd, ale bym to zrobił, w pierwszej Kukiz, nic z tego co piszesz nie jest prawdą, ale nie spodziewam się po ogrodniku za dużo mimo iż szanuje twój zawód. Głosuj na komora, tuska, sienkiewicza, niesiołowskiego, kopoczową, bolka, michnika, kiszczaka i reszte tej zgrai jeśli masz takie życzenie, sprywatyzują ci lasy państwowe. Nie przepadam za fanatykami katolickimi ale bardziej od nich nie lubię osób które sprzedawały własny kraj i kłamią otwarcie opinię publiczną. I nie pisz o zasługach komorowskiego bo to jest tylko śmieszne, wiesz wgl czym był obóz internowania w stanie wojennym i co się tam działo, chyba niezbyt , pełno tam podsyłali Sb'ków, potem WSI przytrzymywane do dziś - państwo w państwie, nie masz pojecia o historii tego kraju i raczej tego pojęcia miec nie będziesz, żyj sobie spokojnie jak żyjesz i rób co chcesz wybuduj piramidę, pzdr. odpadam z rozmowy
|
|
|
|
21.05.2015 - 23:44
|
|
|
Efekt Jojo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Duda jest i może świeży, ale nim dyryguje stęchły Kaczyński a ten ma swoich pupili takich jak psychiczny Macierewicz, którego tak wielbi Pigs:) (IMG:http://frydlewicz.pl/wp-content/uploads/2014/02/macierewicz.jpg) Nosek jeśli ktoś sobie nie radzi to PO. Polityce to lenie. Dzisiaj podczas głosowania w senacie nad referendum senatorzy z PIS po prostu nie przyszli. To ich kurde robota a Ci co? Biorą kasę i w chuja lecą:) Duda cwaniak. Zablokował miejsce na uczelni. Kasę zarabiał na prywatnej uczelni a do tego europoseł i zamiast działaś w europarlamencie to dudabusem się wozi a kasa a UE wpływa na konto i pierdoli taki o biednych dzieciach i zgliszczach:) ha ha. ani duda ani komorowski nie nadają sie na prezydenta. zaglosuje na dude bo to taki sam typ jak prezydent(jesli sie nie myle komorowski jest prezydentem) komorowski człowiek z jakże bogatą przeszłością, ale teraźniejszość to nie przeszłość i trzeba o tym pamiętać. ps: w polityce są ludzie, ktorzy sie nie lenią i pracują. nie jednak to cofam xD |
|
|
|
22.05.2015 - 05:58
|
|
|
ale nie spodziewam się po ogrodniku za dużo mimo iż szanuje twój zawód.
:) Moja żona to nauczycielka hiszpanskiego. Kumple to animatorzy 3D itd...po nich też się nie spodziewasz za dużo pewnie. Stary tworzysz tak popierdolone kategorie, że normalnie żal mi Cię. Pierdolisz o prywatyzacji lasów jak Szczerski o sprzedaży rzek:) Takie ciemnoty wciska się właśnie takim dzieciakom jak Ty:) Nie pitol, że nie jesteś za Pisem bo jesteś klasycznym pisiorem. Czuć to na kilometr:) |
|
|
|
22.05.2015 - 18:06
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Taki pruszków przy WSI to amatorzy :) Pigs dobrze mówi państwo w państwie, a bredzisław to wierna ruska marionetka, jaką on ma historie... "czerwoną"?
polecam (IMG:http://s.lubimyczytac.pl/upload/books/251000/251476/371871-352x500.jpg) |
|
|
|
22.05.2015 - 19:08
|
|
|
Każda potwora znajdzie swego amatora:)
(IMG:http://sklep-niezalezna.pl/userdata/gfx/eec686b5f720c15cb3cacd734b7b18a7.jpg) Ta książka pewnie też znalazła poklask u pewnej rzeszy ludzi, którzy bezkrytycznie przyjmują pewne "fakty". Jakby w tej książce napisali, że Komorowski to Reptilianin to też pewnie ludzie by to łyknęli:) Kukiz ma w swoim otoczeniu ludzi z PO i jakoś to wyborcom Kukiza w tym konkretnym przypadku nie przeszkadza:) Poczytałem trochę o tek książce:) To fikcja literacka:) Gość napisał sensacje i wyczuł ludzi i stąd sprzedaż i duże zainteresowanie a generalnie to fikcja literacka:) wiarygodność dzieła i autora jest odwrotnie proporcjonalna do statystyk sprzedaży. :) |
|
|
|
22.05.2015 - 19:37
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Notatnik |
Przecież Komorowski sam się przyznał że spotykał się z współpracownikami ruskiego wywiadu.
A żebyś wiedział że Sumliński podaje fakty, ten człowiek jest nękany od lat. O ciekawe czemu tego nie było w mediach? przecież telewizje dostały zgodę na transmitowanie procesu... |
|
|
|
22.05.2015 - 20:10
|
|
|
A żebyś wiedział że Sumliński podaje fakty, ten człowiek jest nękany od lat.
W jaki sposób nękany? Fakty z dupy. Napisał książkę sensacyjną i wyczuł anty Komorowskie nastawienie ludzi i marketingowo idealnie to rozegrał:) Łosi nie brakuje:) |
|
|
|
22.05.2015 - 21:44
|
|
|
A żebyś wiedział że Sumliński podaje fakty, ten człowiek jest nękany od lat. W jaki sposób nękany? Fakty z dupy. Napisał książkę sensacyjną i wyczuł anty Komorowskie nastawienie ludzi i marketingowo idealnie to rozegrał:) Łosi nie brakuje:) Ciągłe wezwania do prokuratury, prześladowanie przez służby specjalne, groźby, podsłuchy, inwigilacja. Tak się niszczy ludzi. Zielarz chcesz poczuć namiastkę takiego nękania? Jeśli tak to idź do sklepu i zapierdol wafelka za 99gr... Jak Smuliński pisał o tym już w starszych książkach. Komor to był jeszcze marszałkiem jak spotykał się z rosyjskimi agentami. Kurde w 89 z protekcji komorowskiego rusak został szefem UOP. Ciekawy typek, podczas pacyfikacji kopalni Wujek zgłosił się na ochotnika do mordowania górników (chciał wjechać czołgami). Oczywiście wielki "opozycjonista" komorowski pare lat później i tak za niego ręczy i naciska na rokitę, by tenże uczynił rusaka szefem UOP. Jest pełno takich epizodów w historii komora, i to są fakty. |
|
|
|
23.05.2015 - 07:37
|
|
|
Fakty, które sam zweryfikowałeś? Wezwania do prokuratury to nękanie? Kurde masakra. Pewnie ma obowiązek się tam pojawiać i na kolanach musi tam iść czy samochodem podjeżdża?
Gość wyczuł temat i kasę zbił na takich naiwniakach jak Ty. Dla was to fakty a jedynym dowodem jest to co gość napisał:) Skoro prokuratura go wzywa to znaczy, że ma powody. Co to święta krowa? Lisk...z Wałęsy też agenta próbowano robić. Tusk agent. Cala opozycja zaraz siarze to agenci:) Jak dla mnie agentami są CI co tak szkalują ludzi bez podania dowodów. Książka sensacyjna to dowód? Największy agent w Polsce to Macierewicz! Ten to oficjalnie działa na niekorzyść kraju. Ujawnił listę polskich agentów, podburza ludzi o zamachu smoleńskim i ogólnie pierdoli same smuty. To jest agent ruskich i niech SUMILIŃski o nim książke napisze:) |
|
|
|
23.05.2015 - 09:48
|
|
|
Nie współpracował, był inwigilowany
Z archiwów IPN wynika, że Komorowski w latach 70. i 80. był inwigilowany jako opozycjonista. SB badała jego związki z KOR, ROPCiO, KPN oraz Klubem Służby Niepodległości. Badano też jego udział w "opracowywaniu, przygotowywaniu do druku i drukowaniu nielegalnych wydawnictw" oraz w "antysocjalistycznych zgromadzeniach i manifestacjach". W sprawie przeciw Komorowskiemu wykorzystywano tajnych współpracowników oraz podsłuch, obserwację, skrycie przeglądano też jego korespondencję. SB inwigilowała także jego matkę. W 1980 r. został skazany na miesiąc aresztu za udział w niepodległościowej manifestacji 11 listopada 1979 r. przed Grobem Nieznanego Żołnierza. Komorowski był internowany w stanie wojennym. ----------------- Sumiliński wytyka mu, że spotykał się z agentami SB. Skoro Ci go inwigilowali to wiadomo, że miał a nimi kontakt, ale twierdzenie, że on spotykał się z nimi świadomie to właśnie teza wysuwana przez agenta Sumiego. SB inwigilowała jego matkę i co Lisk z tym? Dziennikarza Ci tak żal a matki Komorowskiego już nie? Eh...Sumiliński wg mnie wyznaje zasadę, że jak kogoś się obrzuci gównem to zawsze się coś przyczepi. |
|
|
|
23.05.2015 - 11:59
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Validating Notatnik |
Komorowski na prezydenta? jaja sobie robisz
jak on dopiero się kuurwa obudził przy wyborach, a do tej pory co on do cholery robił? jak ma spać kolejne 4 lata, to lepiej dać szansę temu młodemu. Jak słyszę Brońka jakie on ma argumenty to szkoda gadać, człowiek o zamkniętym umyśle. |
|
|
|
23.05.2015 - 17:43
|
|
|
lepiej dać szansę temu młodemu.
Suchowiec Ty teraz jaja sobie ze mnie robisz. Kaczyński jest taki młody? To już dziadek przecież. Ktoś kto myśli, że Duda jest niezależny od pisu i Kaczyńskiego w szafie śpi:) Polewką jest to jak na czas kampanii Kaczyński, Macierewicz i spółka zamilkła:) Cisza przed burzą:) Ja głosuję na Komorowskiego głownie dlatego, że pamiętam te dwa lata rządów Kaczyńskiego. Ci co głosują na Kukiza w znacznej części nie pamiętają tych czasów bo wtedy dziećmi byli:) Ja pamiętam zagłuszanie pielęgniarek, podsłuchy, prowokacje...cały ten pis to szajbusy:) Boże chroń przed nimi:) człowiek o zamkniętym umyśle. Tylko ktoś kto ma zamknięty umysł widzi człowieka o zamkniętym umyśle. To efekt lustra:) Interpretujesz projekcję wg tego jaki sam jesteś:) |
|
|
|
23.05.2015 - 18:14
|
|
|
Fakty, które sam zweryfikowałeś? Wezwania do prokuratury to nękanie? Kurde masakra. Pewnie ma obowiązek się tam pojawiać i na kolanach musi tam iść czy samochodem podjeżdża? Gość wyczuł temat i kasę zbił na takich naiwniakach jak Ty. Dla was to fakty a jedynym dowodem jest to co gość napisał:) Skoro prokuratura go wzywa to znaczy, że ma powody. Co to święta krowa? Lisk...z Wałęsy też agenta próbowano robić. Tusk agent. Cala opozycja zaraz siarze to agenci:) Jak dla mnie agentami są CI co tak szkalują ludzi bez podania dowodów. Książka sensacyjna to dowód? Największy agent w Polsce to Macierewicz! Ten to oficjalnie działa na niekorzyść kraju. Ujawnił listę polskich agentów, podburza ludzi o zamachu smoleńskim i ogólnie pierdoli same smuty. To jest agent ruskich i niech SUMILIŃski o nim książke napisze:) Tak to o czym pisałem to fakty, cały proces wrzuciłem... Ty Zielarz nie masz najmniejszego pojęcia o czym piszesz. Miałeś kiedyś jakąś sprawę? serio idź zapierdol tego wafelka za 99gr. Jak Zielarz wg cb niszczy się ludzi? Zaraz zaraz propsujesz komora i nazywasz mnie naiwniakiem? XD normalnie popłakałem się. Wyczuł temat? O komorze i jego "związkach" to pisał już w starszych książkach. Naprawdę fajnie, ale ja nie mówiłem, że komorowski jest agentem, on kontaktował się z agentami, taki szczegół. Nie martw się postać macierewicza też się w jego książkach przewija. Nie współpracował, był inwigilowany Z archiwów IPN wynika, że Komorowski w latach 70. i 80. był inwigilowany jako opozycjonista. SB badała jego związki z KOR, ROPCiO, KPN oraz Klubem Służby Niepodległości. Badano też jego udział w "opracowywaniu, przygotowywaniu do druku i drukowaniu nielegalnych wydawnictw" oraz w "antysocjalistycznych zgromadzeniach i manifestacjach". W sprawie przeciw Komorowskiemu wykorzystywano tajnych współpracowników oraz podsłuch, obserwację, skrycie przeglądano też jego korespondencję. SB inwigilowała także jego matkę. W 1980 r. został skazany na miesiąc aresztu za udział w niepodległościowej manifestacji 11 listopada 1979 r. przed Grobem Nieznanego Żołnierza. Komorowski był internowany w stanie wojennym. ----------------- Sumiliński wytyka mu, że spotykał się z agentami SB. Skoro Ci go inwigilowali to wiadomo, że miał a nimi kontakt, ale twierdzenie, że on spotykał się z nimi świadomie to właśnie teza wysuwana przez agenta Sumiego. SB inwigilowała jego matkę i co Lisk z tym? Dziennikarza Ci tak żal a matki Komorowskiego już nie? Eh...Sumiliński wg mnie wyznaje zasadę, że jak kogoś się obrzuci gównem to zawsze się coś przyczepi. Wyraźnie napisałem: jak komor spotykał się z współpracownikami ruskiego wywiadu, to był jeszcze marszałkiem. Jak komor mógł być inwigilowany w 2010r? XD W 89 tadeusz rusak został szefem UOP bo ten "opozycjonista" się za niego wstawił mówiąc, że to "jego przyjaciel i człowiek, za którego ręczy głową" ;/ wstawił się za robala, który w 81 sam na ochotnika zgłosił się do mordowania górników. Oleksy spotykał się z jakimś ruskim podejrzewanym o bycie agentem i za sam ten fakt stracił urząd premiera, kwaśniewski spotykał się z ruskim agentem nie wiedząc że to agent, i prawie stracił urząd prezydenta i ledwo co uratował dupe. A taki komor nie dość, że nie raz rozmawiał z ruskimi agentami to jeszcze miał świadomość tego że to agenci, dobrze wiedział kim oni są i w niczym mu to nie przeszkadzało, nikogo nie zawiadomił ;/ ... Nawet macierewicz był internowany, jego żona też... Nie wiem jak do tego się odnieść? żal mi jej i co teraz komorowski jest kryształowy? Próbujesz mnie pod ścianę podstawić czy co? XD "Miałem świadomość, że jeden z nich może być współpracownikiem rosyjskiego wywiadu, ale nie potrafiłem tego zweryfikować, nie byłem tego do końca pewien" - Bronisław Komorowski No bez jaj, o czym ty piszesz Zielarz? wytka? Marszałek sejmu spotykał się z ruskimi agentami, i rozmawia sobie z nimi jak wydobyć tajny aneks do raportu WSI. To jest normale? już dawno powinien być udupiony. O tylko jedna osoba z PO głosowała przeciwko likwidacji WSI, zgadnij kto. |
|
|
|
23.05.2015 - 18:30
|
|
|
Naprawdę fajnie, ale ja nie mówiłem, że komorowski jest agentem, on kontaktował się z agentami, taki szczegół.
Mylisz się. To Agenci z nim się kontaktowali. Taki szczegół i manipulacja autora książki. serio idź zapierdol tego wafelka za 99gr. Po co? Stać mnie na wafelka jeszcze. Zresztą nie jednokrotnie w życiu szedłem pod prąd prawu i jakoś żyję. Bylem aresztowany, na dołku...poniżany przez policjantów jak moim aparatem udawali, że mnie fotografują jak bylem rozebrany do naga. Zdziwko? :) Dla mnie to marketing. Komorowski dobrze mu się sprzedaje. Gość ma kasę z tego. Takie książki sensacyjne zawsze znajdą swych amatorów. Szkoda, że oni tak bezkrytycznie wszystko przyjmują za fakty:) Podobnie jest z wyznawcami Denikena:) |
|
|
|
23.05.2015 - 18:38
|
|
|
Naprawdę fajnie, ale ja nie mówiłem, że komorowski jest agentem, on kontaktował się z agentami, taki szczegół. Mylisz się. To Agenci z nim się kontaktowali. Taki szczegół i manipulacja autora książki. serio idź zapierdol tego wafelka za 99gr. Po co? Stać mnie na wafelka jeszcze. Zresztą nie jednokrotnie w życiu szedłem pod prąd prawu i jakoś żyję. Bylem aresztowany, na dołku...poniżany przez policjantów jak moim aparatem udawali, że mnie fotografują jak bylem rozebrany do naga. Zdziwko? :) Dla mnie to marketing. Komorowski dobrze mu się sprzedaje. Gość ma kasę z tego. Takie książki sensacyjne zawsze znajdą swych amatorów. Szkoda, że oni tak bezkrytycznie wszystko przyjmują za fakty:) Podobnie jest z wyznawcami Denikena:) Zielarz sory ale ty bredzisz komor sam się do tego przyznał, i spotykał się z nimi z własnej woli. "Miałem świadomość, że jeden z nich może być współpracownikiem rosyjskiego wywiadu, ale nie potrafiłem tego zweryfikować, nie byłem tego do końca pewien" - Bronisław Komorowski No i co w związku z tym? To teraz wyobraź sobie, że Sumliński ma takie atrakcje co chwile i to ciągnie się już latami. p.s skoro to oni się z nim kontaktowali, to czemu milczał czemu nic nie zrobił? |
|
|
|
23.05.2015 - 18:58
|
|
|
"Miałem świadomość, że jeden z nich może być współpracownikiem rosyjskiego wywiadu, ale nie potrafiłem tego zweryfikować, nie byłem tego do końca pewien" - Bronisław Komorowski
jeden z nich może być... Wyrwane coś z kontekstu. Stary Ty zapominasz chyba do jakiego okresu to się odnosi. Prześladowania, inwigilizacja, porwania, tortury...płaczesz teraz nad losem jakiegoś dziennikarza a chyba nawet nie wiesz co robili z opozycją do której Komorowski się zaliczał i żadna obłudna książka tego nie zmieni. Gdyby było tak jak pisze ten dziennikarza to Duda, PIs mogli by go w debatach zjeść:) czemu tych brudów nie wyciągnęli????????????Bo to bzdury brudy wyssane z palca. |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park |