oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Światło A Ld., Wpływ światła na LDki
MetaPsyche
post 13.11.2007 - 21:38
Post #1

Niepoprawny racjonalista
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Tak się zastanawiam.
Obecnie zbliża się zima, w Polsce być może nie ma jeszcze bardzo krótkich dni, ale u mnie już nie ma ich prawie wcale :> i o wiele trudniej mi o LD niż pare miesięcy temu, a gdy się pojawiają bywają... hmm ogólnie "niższej jakości". Latem, gdy słońce u mnie wogóle nie zachodziło zdarzył mi się nawet WILD po całym długim dniu, bez rozbudzania, obecnie próby WILDa kończą się.... jednym słowem żałośnie.

Jak wiadomo, światło wpływa na poziom różnych neuroprzekaźników w organiźmie, z których najważniejsze w tej kwestii to serotonina i melatonina, więc może mieć to jakiś związek z LD'kami.
Jeśli zauważyliście jakiekolwiek różnice w Waszych LD'kach ("wyraźność" snu, częstość występowania, realizm snu,... co kolwiek), w zależności od pory roku, czy "poziomu oświetlenia", również tego sztucznego, to będę wdzięczny za szczegółowy opis Waszych spostrzeżeń...
Go to the top of the page

+Quote Post
plantator
post 13.11.2007 - 22:18
Post #2

Guests

---

+Quote Post
MetaPsyche
post 13.11.2007 - 22:30
Post #3

Niepoprawny racjonalista

Notatnik

nie mam pojęcia na jakiej zasadzie to działa i czy wogóle jest jakiś związek, ale na razie na podstawie swoich doświadczeń mogę powiedzieć tylko tyle.

Może źle powiązałem fakty, dlatego czekam na wasze spotrzeżnia ;)

+Quote Post
pieczywo
post 13.11.2007 - 22:35
Post #4

Dusza Towarzystwa
Ikona Grupy
Grupa: OOBE VIP

Notatnik

zauwaz, ze rano sen jest najwyrazniejszy i nalatwiej o LD... moze tez dlatego, ze juz slonce wychodzi zza horyzontu.

+Quote Post
MetaPsyche
post 13.11.2007 - 22:51
Post #5

Niepoprawny racjonalista

Notatnik

a może dlatego, że jest najbliżej czasowo do obudzenia w stosunku do pozostałych faz REM i lepiej go pamiętamy a i nasz organizm już trochę wypoczął ;)

Ale dzięki za odp na temat

+Quote Post
plantator
post 14.11.2007 - 02:43
Post #6

Guests

---

+Quote Post
pieczywo
post 14.11.2007 - 10:29
Post #7

Dusza Towarzystwa
Ikona Grupy

Notatnik

CYTAT(plantator @ 14.11.2007 - 02:43) *
czy pora nocy/dnia ma wpływ na jakość fazy.

Moim zdaniem nie ma... zawsze mozesz sie dostoroic i tyle. W nocy jest gorsza widocznosc - tak jak w fizycznym swiecie. Wiadomo oczywiscie, ze łatwiej jest zapamietac dosiadczenia z rana tzn. z przed chwili niz te z 01:00 rano. Wycofuje tego ostatniego posta :P Ale ostatecznie trza by bylo zrobic doswiadczenie np. zapalic swiatlo na cala nos i sprawdzic czy lepiej zapamietamy sny i czy w ogole beda "jasniejsze".

+Quote Post
parol
post 14.11.2007 - 12:00
Post #8

Członek Rodziny

Notatnik

czyli rozumiem ze swiatlo wplywa ale nie musi na LD dobrze mysle

+Quote Post
Radzioo
post 14.11.2007 - 15:28
Post #9

Przyjaciel Rodziny

Notatnik

Teraz zwrócę na to uwagę. :D Ciekawe. Kiedy się kłade w dzień, zeby poćwiczyć, rozluźnić się, łatwiej mi to przychodzi. DUUUUUŻo łatwiej, ale nie zwracałem uwagi na pory roku ;)

+Quote Post
paciorek
post 14.11.2007 - 15:48
Post #10

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Radzioo @ 14.11.2007 - 15:28) *
Teraz zwrócę na to uwagę. :D Ciekawe. Kiedy się kłade w dzień, zeby poćwiczyć, rozluźnić się, łatwiej mi to przychodzi. DUUUUUŻo łatwiej, ale nie zwracałem uwagi na pory roku ;)

To przeciwnie niż ja. Mi w czasie dnia dużo trudniej jest osiągnąć rozluźnienie i sam trans medytacyjny. W nocy jest mi dużo łatwiej.
To zależy od tego do czego jesteś przyzwyczajony. Ja jestem przyzwyczajony do odpoczynku w nocy, nigdy nie potrafiłem zasnąć w trakcie dnia.

pieczywo co do twojego zdania o tym, że po 4h słońce zaczyna wychodzić to się totalnie nie zgodzę. Zimą wychodzę częściej i to w takim czasie w którym słońce jeszcze słodko sobie śpi. To nie ma wpływu.

Pozdrawiam

+Quote Post
parol
post 05.12.2007 - 14:15
Post #11

Członek Rodziny

Notatnik

GDZIES CZYTALEM ZE PORA DNIA
CZY ROKU DAJE JAKAS MELATONINE CZY CUS I NIE WAZNE CZY SLONCE SWIECI TYLKO CZY JEST CIEMNO

+Quote Post
Kuba11
post 05.12.2007 - 14:28
Post #12

Znajomy Rodziny

Notatnik

Melatonina to hormon snu :) wytwarzany pod wpływem światła .
Więc cały dzień ładujesz swój akumulator snu - melatoniną i idziesz spać .

+Quote Post
Zbyszek
post 05.12.2007 - 15:04
Post #13

cialka.net
Ikona Grupy

Notatnik

Moge spac kiedy chce i dlugo jak chce.Chyba naleze do leniwych.Dzis obudzilem sie o 2:35 i bylem czujny bez snienia do 7 godz.W tym czasie
wpadl do mnie jakis facet robiac sobie drzwi w scianie. Przeszedl przez grzejnik jak by go nie bylo-.
Wlaczajac analityczna swiadomosc, wywalilo mnie z tego czuwania.Tak jak by ten gosc, bez zaproszenia zdziwil mnie swoja obecnoscia ,zmuszajac do wnioskowania.Wtedy zniknal mi z pola widzenia. Po chwili ponownie wpadlem w bycie swiadomym bez jakiegokolwiek ruchu w umysle.
Czy go snilem czy byl ktos u mnie.Umowilem sie z Noble na odwiedziny. On nic nie pamieta.
Czy potrzebowalem REMU by postrzec odwiedziny i czy ciemnosc lub swiatlo miala wplyw na to przezycie.Gosc przyszedl kiedy chcial nie zwracajac uwagi na nasloniecznienie.

W AP, odwiedzamy sie regularnie, wywolujac snienie u odwiedzanych osob i to wtedy gdy sie umowimy , nie zwracajac uwagi na REM czy intensywnosc swiatla.

+Quote Post
Dziubas
post 08.03.2008 - 00:25
Post #14

Guests

CYTAT(Kuba11 @ 05.12.2007 - 14:28) *
Melatonina to hormon snu :) wytwarzany pod wpływem światła .
Więc cały dzień ładujesz swój akumulator snu - melatoniną i idziesz spać .

Nie :)

Melatonina wytwarzana jest tylko w ciemności. Dziennym odpowiednikiem melatoniny jest serotonina, która wytwarzana jest z różnych źródeł.

Moim zdaniem tak jak do snu potrzeba nam dużo ciemności, tak łatwiej o ld gdy jest pewna ilość światła w pomieszczeniu - organizm nie wytwarza tyle melatoniny i do tego ma bodziec, że nie czas na sen, a więc relaksując się przy zapalonym świetle w godzinach wieczornych, albo nawet popołudniu przy jeszcze dziennym słabszym świetle - łatwiej o ld, w zasadzie na prawdę niewiele trzeba się wysilić by mieć ld popołudniu czy wieczorkiem, zazwyczaj wystarczy cel, jego chęć zrealizowania i trochę skupienia.

+Quote Post
Noobek
post 08.03.2008 - 02:43
Post #15

Dusza Towarzystwa

A ja mam swoja teorię. Większość naszych snów to LD'ki, ale tych najlepszych (osiągniętych w środku nocy) zwyczajnie nie pamiętamy :D Albo pamiętamy, ale nie pamiętamy już, że to był LD i wydaje się, ze to był zwykły sen :D

+Quote Post
leon
post 08.03.2008 - 10:57
Post #16

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Ja do snu wogóle nie potrzebuję ciemności,wystarczy że ułozę się w pozycji horyzontalnej i jestem odpowiednio zrelaksowany,natychmist odpływam bezwzględu na porę dnia.Sny czy LD zdarzają mi się zarówno w dzień jak i nocą.

+Quote Post
Majster
post 08.03.2008 - 11:33
Post #17

Dusza Towarzystwa

U mnie najłatwiej o LDki nad ranem jak już jestem wyspany, praktycznie 100 % skuteczności w wywoływaniu LDków. Jest jeden problem, jak jest jasno często się przebudzam co jest cholernie denerwujące gdy staram się o jakiegoś dłuższego LDka. Pamiętam, że zimą nie miałem tego problemu.

+Quote Post
Silver
post 08.04.2008 - 16:39
Post #18

Znajomy Rodziny

Notatnik

Może troche odbiegam, ale co powiecie na lunatykowanie pod wpływem światła? Jeszcze 3,4 lata temu zdarzało mi się co noc, ale właśnie tylko wtedy, kiedy nie miałem zasłoniętych zasłon i księżyc był lub prawie był w pełni. Potem zacząłem żreć jakieś tabletki i sie uspokoiło.
A było nieciekawie. Np. jak w realu widziałem betonowe bloki w pokoju, poustawiane obok siebie. Popchałem jeden i wpadł z hukiem na ziemie. Na drugi dzień okazało się że strąciłem niezłożoną prasowalnice.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park