CYTAT(nosołamacz @ 29.05.2015 - 00:53)

ciagle mnie to zastanawia. co sadzicie o wierze i czy jest to potrzebne do osiagniecia oobe?
O jaką wiarę pytasz? O wiarę w coś kogoś np. Bóg czy o wiarę w to że jest coś takiego jak oobe? Zapewniam że żeby osiagnąć obe wiara potrzebna nie jest, ponieważ obe przydarza się spontanicznie ludziom którzy nigdy nie słyszeli o obe i ludziom którzy są lub byli ateistami nie wierzącymi w coś więcej niż rzeczywistość fizyczna. Znam jednych i drugich nie wyłączając mnie.
Tylko pamietaj, że obe wcale nie musi być dowodem na to że jest coś więcej niż swiat fizyczny, to może być jakieś tam działanie naszego mózgu, ale w takich przypadkach proponuję zachować otwarty umysł pozbawiony przekonań na temat tego jak skonstruowany jest nasz świat, ponieważ wiemy dużo a jednocześnie coraz mniej. Fizyka i inne nauki ciągle odkrywają coś nowego i zaskakujacego np. fizyka kwantowa, więc wszystko jest możliwe. Nie zamykajmy się w ciasnych poglądach na temat życia i świata, bo wiele jeszcze nas zaskoczy, a już na pewno po śmierci poznamy odpowiedź na pytanie: Dlaczego przydarzyło się nam życie i czy nasza osobowa świadomość własnego JA zostanie zachowana czy też rozpadnie się. Na razie jedyne co możemy zrobić, to jakoś przeżyć to nasze życie w miarę dobrze, a co to znaczy dobrze? nie wiem, dla każdego będzie to oznaczało być może coś innego.