oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V  < 1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Przebudzenie Bestii
Młody89
post 10.07.2015 - 16:43
Post #22

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Widzialem ufo...
Go to the top of the page

+Quote Post
nosołamacz
post 10.07.2015 - 16:44
Post #23

Efekt Jojo

Notatnik

widziałem biedronke :D

+Quote Post
Pavveł
post 10.07.2015 - 17:05
Post #24

Notatnik

CYTAT(fragles @ 10.07.2015 - 15:55) *
Pavvel śmiem twierdzić że żyjesz w "swoim idealnym" świecie... rzekłbym akademickim, gdzie bójki toczą się tylko na słowa i siłę argumentów... Niestety cały świat nie jest tylko taki... Co zrobić z gościem, który jest w szale i tylko patrzy aż mu się ktoś napatoczy pod pięści, co zrobić z gościem który jest po dopalaczach i niszczy wszystko i wszystkich wkoło??? Co zrobisz jak ktoś będzie próbował zgwałcić Twoją dziewczynę? JEst takie powiedzenie:

gdy zawodzi siła argumentów, trzeba użyć argumentu siły...

Świat jest właśnie taki, dlatego że ludzie myślą że jest taki i robią tak, jak mówisz...
Steruje nimi to samo przeświadczenie u podstaw, że wszystko wkoło jest złe, to żeby jakoś funkcjonować, to i ja taki muszę być... tylko tak coś wywalczę. Ale to błąd. Sami wtedy stwarzamy taką rzeczywistość. A ciężko wyjść z błędnego koła. Bo ktoś nam coś robi, to ciężko nam powiedzieć mu coś dobrego, zamiast użyć siły. A nieraz dobre słowo może uderzyć mocniej i głębiej w psychikę, niż kopniak w dupę, gdzie to pierwsze może uleczyć głupotę wynikłą z błędnego rozumienia i przykrych doświadczeń w przeszłości, zaś to drugie jedynie wznieci agresję i jedynie pozornie i chwilowo "uspokoi' drugą osobę, pozostawiając ślad w psychice i nawet wzniecając obraz złego świata, w którym problemy rozwiązuje się właśnie w ten sposób i żeby przetrwać takim trzeba być.

Podajesz parę przykładów... Świat nie jest też tylko taki, jak opisujesz. W wielu przypadkach siła jest po prostu nadużywana. Tak jak przypadek Marcina, gdzie na pewno dało się sytuację rozwiązać dużo lepiej.
Siła mięśni to naprawdę ostateczność. A nieraz nawet w pozornie beznadziejnych przypadkach siła słowa i zachowania może zdziałać cuda ^^.

+Quote Post
masa
post 10.07.2015 - 19:56
Post #25

Dusza Towarzystwa

Notatnik

[edit]
"Ale to błąd. Sami wtedy stwarzamy taką rzeczywistość. A ciężko wyjść z błędnego koła. Bo ktoś nam coś robi, to ciężko nam powiedzieć mu coś dobrego, zamiast użyć siłyŚwiat jest właśnie taki, dlatego że ludzie myślą że jest taki i robią tak, jak mówisz...
Steruje nimi to samo przeświadczenie u podstaw, że wszystko wkoło jest złe, to żeby jakoś funkcjonować, to i ja taki muszę być... tylko tak coś wywalczę. Ale to błąd. Sami wtedy stwarzamy taką rzeczywistość. A ciężko wyjść z błędnego koła. Bo ktoś nam coś robi, to ciężko nam powiedzieć mu coś dobrego, zamiast użyć siły. A nieraz dobre słowo może uderzyć mocniej i głębiej w psychikę, niż kopniak w dupę, gdzie to pierwsze może uleczyć głupotę wynikłą z błędnego rozumienia i przykrych doświadczeń w przeszłości, zaś to drugie jedynie wznieci agresję i jedynie pozornie i chwilowo "uspokoi' drugą osobę, pozostawiając ślad w psychice i nawet wzniecając obraz złego świata, w którym problemy rozwiązuje się właśnie w ten sposób i żeby przetrwać takim trzeba być.."

Także życzę Ci Pawełku że byś miał siłę podziękować oprawcy że cię mocno skrzywdził i dzięki temu stać się jeszcze silniejszy. Sądze że to twoje odpłacanie dobrem jest w pewien sposób ukierunkowane właśnie na poczucie siły i mocy tylko wyrażasz to tak w zakamuflowany sposób. Może to moje błędne myślenie ale widzę cię jako wrażliwego delikatne dziecko x czasu temu które musiało się jakoś bronić przed agresją i światem a przeciez wiemy że nawet dzieci potrafią być okrutne, wypracowało sobie wiec sposób jak przetrwać zachowując poczucie wartości. Nie umiejąc się postawić uciekło we własny świat, świat piękna i wartości. I nie wytłumaczysz że jak ktoś ma najebane w głowie to nawet jakby go tysiąc aniołów bombardowało miłością to nie pomoże a co dopiero jakieś słowo przez które w głębi przemawia pycha.

Żyjemy w świecie w jakim żyjemy, każdy chce żyć, być szczęśliwy, doceniany, zrealizowany, ma potrzebę rozwoju, widzi że jak tego nie robi to zaczyna się cofać albo nie widzi a to gorsze. Wszystko to potok bez wartościowych mysli poparte prawdziwymi emocjami które nie wielu zauważy.

+Quote Post
nosołamacz
post 10.07.2015 - 20:25
Post #26

Efekt Jojo

Notatnik

nie pycha. madrość.
powinno tak być, ape jako ludzie idziemy na łatwizne :(

+Quote Post
masa
post 10.07.2015 - 23:07
Post #27

Dusza Towarzystwa

Notatnik

W sumie mądrość. Kiedyś pewna mądra kobieta opowiadała mi o starych duszach które mają potrzeby jak w tej piramidzie Maslowa te już ostatnie na samej górze, i od tylu okresów czasu nie mogą się z niej wydostać, pragną się czuć jak oświeceni albo choć aniołowie w niebie, doznali przedsionku nieba a gdy przychodzi rzeczywistość i niższa faza upadają jeszcze niżej, wiedzą że muszą iść do przodu i idą tylko nie zawsze w odpowiednim kierunku.

Szalom

+Quote Post
Wulfen
post 13.07.2015 - 00:06
Post #28

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Pavveł @ 09.07.2015 - 22:19) *
Jak się nie potrafi inteligencją, to się robi siłą...

Z chamami trzeba po chamsku, bo cham inaczej nie zrozumie. Jak już kilka osób napisało zatraciłeś kontakt z rzeczywistością, nie masz pojęcia jacy potrafią być ludzie. Jakby ktoś poderżnął gardła twojej rodzinie też byś go przytulił? Hitlera też byś przytulał?
CYTAT
Masz do wyboru albo nie nalewać, albo zalepić dziurę i nalać. Reszta to szaleństwo.
Daruj sobie te idiotyczne porównania. Ale skoro chcesz, to w tym przypadku zalepieniem dziury było właśnie użycie siły, innej metody zalepienia dzury nie było. Twoja metoda tę dziurę by tylko powiększyła, przy okazji tworząc minidzurki w innych osobach.
CYTAT
ale razem z tym przyjmie szereg ubocznych skutków, w tym sam nauczy się forsować na innych swoje zdanie w ten sposób

Przecież tu nie chodziło o forsowanie swojego zdania. Może przeczytaj jescze raz pierwszy post. Ten kopniak właśnie może zapobiec forsowaniu swojego zdania w przyszłości przez tego dzieciaka.

+Quote Post
Pavveł
post 13.07.2015 - 14:53
Post #29

Notatnik

Owszem Masa, niektórzy czynią dobro, bo chcą się widzieć jako dobrzy. I choć nie są wtedy całkowicie dobrzy i popełniają subtelne, ale nieraz znaczące błędy, to jest to jednak chyba i tak lepsze, niż czynienie zła z jakiegokolwiek powodu, prawda?
Jednak nie zawsze wybór dobra musi oznaczać ukryte motywy. Można po prostu chcieć by było dobrze... :/

Wulfen, świat nie jest tylko czarno-biały, ale ma wiele odcieni szarości, kolory i być może coś jeszcze, z czego istnienia nawet nie zdajemy sobie sprawy... W tak skrajnych przypadkach, jak podałeś, jest uzasadnione zastosowanie specjalnych środków zapobiegawczych. Jednak nie każdy przypadek tak wygląda. Piszę o tym, by nie używać przemocy tam, gdzie naprawdę nie jest konieczna.
Może gdyby ktoś przytulił Hitlera, to by nikogo nawet nie zabił. Może właśnie ktoś mu skopał za młodu tyłek i obudził się w nim zwierz.

To nie ja zacząłem z tym porównaniem, jedynie odniosłem się do niego.
Jednak wyrażasz się takim epitetem, a zaraz potem robisz to co ja, czyli też się do niego odnosisz, brawo za hipokryzję :)
Nie wiem jak czyn twórczy, jakim jest uprzejma, kulturalna, budująca rozmowa, albo budujący, ciepły akt zjednania, może wywołać jakąkolwiek dziurę. I nie wiem od kiedy uderzenia zalepiają dziury, a nie tworzą...
Nienawiść potęguje nienawiść. Przemoc potęguje przemoc. Strach tworzy strach. Błotem plamy nie spierzesz. Dziurawą łatą nie załatasz spodni. Dziurą nie zalepisz dziury. Trzeba ogromnej dawki pozytywnej energii, ciepła, siły, uprzejmości, stabilności psychicznej, by potem zniwelować te negatywne skutki, a co dopiero je odwrócić...

Może postaraj się bardziej zrozumieć o czym piszę.
Ty uważasz, że chłopak forsuje swoje zdanie i w odwecie go kopiesz, co on interpretuje jako forsowanie swojego zdania przez Ciebie.
Gdyby uważał, że Twoje zdanie ma sens, nie czyniłby odwrotnie... a jednak Cię nie rozumie, albo nie zgadza się z Tobą i Twoje kopniaki w jego oczach są tym samym, czym jego zachowanie w Twoich.

Pozdro.

+Quote Post
Konopix
post 13.07.2015 - 15:22
Post #30

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Wracając do przykładu mlodego agresora, to tak zupełnie na chlopski rozum, jeżeli w odpowiedzi na agresje bedzie dostawal "milosc", to juz widze jego podejscie do ludzi w przyszlosci. "Cos samotnie sie czuje moze przywale w ryj tej panience, na pewno mnie pokocha". Przyklad moze przerysowany , ale spojrz na doroslych ktorzy klapsa w zyciu nie dostali i szantażem emocjonalnym od dziecka dostawali wszystko i zawsze.

Coz Pavvelek chcialby zyc w idealnym swiecie zamiast prawdziwego, kto z nas tak nie ma czasem w tej czy innej kwestii

+Quote Post
Wulfen
post 13.07.2015 - 16:19
Post #31

Dusza Towarzystwa

CYTAT
Piszę o tym, by nie używać przemocy tam, gdzie naprawdę nie jest konieczna.
W tym przypadku ewidentnie było to konieczne. Zresztą nic strasznego temu dzieciakowi się nie stało.

CYTAT
Nie wiem jak czyn twórczy, jakim jest uprzejma, kulturalna, budująca rozmowa, albo budujący, ciepły akt zjednania, może wywołać jakąkolwiek dziurę.

Ano tak że w jego oczach okazałbyś sie być frajerem na którego można pluc, a on udaje, że deszc pada. Jak się nie postawisz agresorowi, to potem czuje sie coraz bardziej bezkarny i z czasem pozawala sobie na coraz więcej. Ty byś go przytulił a on za chwilę by ci śmietnik na głowe założył. Dla niego byłoby to przednia zabawa.

CYTAT
I nie wiem od kiedy uderzenia zalepiają dziury, a nie tworzą...

Aby zatriumfowało zło wystarczy obojętność ludzi dobrych. Jak ktoś robi coś złego i widzi, że nie ma żadnych konsekwencji bedzie robił to dalej posuwając się coraz dalej, inni ludzie widząc że za swoje czyny nie odpowiada bedą robić to samo. Przyzwalanie na zło też jest złem. Tak samo jak tolerancja nietolerancji jest nietolerancja.

+Quote Post
fragles
post 13.07.2015 - 19:30
Post #32

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Tak, tak Pavvel ze swoimi teoriami idź przytul Putina, albo poślij całusy terrorystom z Państwa Islamskiego, powodzenia!

PS Zejdź na ziemie

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 13.07.2015 - 20:52
Post #33

Dupa Towarzystwa

Paweł ma swoją filozofię życia i uszanujcie to leszcze:)

Aby zatriumfowało zło wystarczy obojętność ludzi dobrych.

Dobry człowiek nigdy nie jest obojętny. Wulfen skaczesz na Pawła a śpisz w szafie:)

Tak, tak Pavvel ze swoimi teoriami idź przytul Putina

Fragles Ty ze swoimi teoriami idź przytul Wulfena:)

+Quote Post
MadziaKK
post 14.07.2015 - 09:43
Post #34

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Ale w zyciu nie o to chodzi, by czynic dobro... ;)

+Quote Post
nosołamacz
post 14.07.2015 - 18:21
Post #35

Efekt Jojo

Notatnik

serio magdo?
przynajmiej szczerze:C

+Quote Post
MadziaKK
post 15.07.2015 - 09:04
Post #36

Dusza Towarzystwa

Notatnik

troche tak, troche nie :)

a co, nie?

+Quote Post
Pavveł
post 15.07.2015 - 09:46
Post #37

Notatnik

nie

+Quote Post
nosołamacz
post 15.07.2015 - 11:24
Post #38

Efekt Jojo

Notatnik

nie musimy być altruistami, ale zabardzo w drugą stronę też nie jest fajnie:/

jedynie równowaga jest rozwiązaniem:)

+Quote Post
MadziaKK
post 15.07.2015 - 12:07
Post #39

Dusza Towarzystwa

Notatnik

wcale nie mowie, ze jestem za czynieniem tego, co ludzie uwazaja za zlo. Ludize uwielbiaja porownywac. Wnioskowac. Oceniac. Tych co tego nie lubia uwazaja za mniej inteligentnych albo przynajmniej glupich... I jaki to swiat dobra?

+Quote Post
nosołamacz
post 15.07.2015 - 12:46
Post #40

Efekt Jojo

Notatnik

świat nigdy nie będzie dobry. ludzie tego nie potrafią osiągnąć:/
porownywania nikt nie lubi, chyba, że jest chwalony.

myślałem, że jesteś za tym by egoistycznie czynić dobrze tylko sobie a reszta się nie liczy. widocznie się myliłem :)

+Quote Post
MadziaKK
post 15.07.2015 - 15:07
Post #41

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(nosołamacz @ 15.07.2015 - 13:46) *
świat nigdy nie będzie dobry. ludzie tego nie potrafią osiągnąć:/
porownywania nikt nie lubi, chyba, że jest chwalony.

myślałem, że jesteś za tym by egoistycznie czynić dobrze tylko sobie a reszta się nie liczy. widocznie się myliłem :)

Wlaściwie się nie myliłeś... jestem za tym, żeby być przede wsytkm egoistą, ale nie za wszelką cenę. I wcale nei jest to moim celem w zyciu. Chce sie dobrze bawic, robic to co lbie i co mi sprawia przyjemnosc. Nie boje sie tego ze kiedys umre. Bo wiem, co jest "po tamtej". Ale preciez to ze sie nie boje smierci, nie znaczy wcale ze chce ryzykowac zycie. Szczegolnie jak nie musze. A w ogole nie musze. I nie bede musiala, bo nie chce. Sama wybieram... Tylko ta wygrana w totka ;)

Kontroluje tylko swoje zycie, jak kazdy... nie mam wplywu na innych, chyba ze tak chca inni ;)

+Quote Post
nosołamacz
post 15.07.2015 - 17:25
Post #42

Efekt Jojo

Notatnik

lubie ludzi którzy nie udają kim są:) ogromny plus dla ciebie:D

+Quote Post

3 Stron V  < 1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park