|
  |
Kontrola Snu |
|
|
arnon
|
04.07.2016 - 18:49
|
Przechodzień
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 9750

|
Hej, już kilka razy miałem sytuację, że w śnie się orientowałem, że to sen, natomiast nie mogłem w nim robić wszystkiego, czego chciałem, np. gonił mnie raz potwór i zorientowałem się, że to sen, zacząłem sobie powtarzać, że to mój sen i, że mam nad nim kontrolę, i, że ten potwór ma natychmiast zniknąć. Natomiast on nie zniknął i mnie pożarł :D ale chodzi mi o to, że nie potrafiłem zapanować nad swoim snem, a w necie jest wszędzie napisane, że w LD można robić wszystko, czego się zapragnie. Jak to w końcu jest? Pzdr.
|
|
|
|
|
|
Lisk
|
05.07.2016 - 19:27
|
Dusza Towarzystwa

Nr użytkownika: 9696

|
CYTAT(arnon @ 04.07.2016 - 19:49)  Hej, już kilka razy miałem sytuację, że w śnie się orientowałem, że to sen, natomiast nie mogłem w nim robić wszystkiego, czego chciałem, np. gonił mnie raz potwór i zorientowałem się, że to sen, zacząłem sobie powtarzać, że to mój sen i, że mam nad nim kontrolę, i, że ten potwór ma natychmiast zniknąć. Natomiast on nie zniknął i mnie pożarł :D ale chodzi mi o to, że nie potrafiłem zapanować nad swoim snem, a w necie jest wszędzie napisane, że w LD można robić wszystko, czego się zapragnie. Jak to w końcu jest? Pzdr. Trzy dni temu we śnie powiedziałem sobie "czy to sen?", zacząłem to sprawdzać i po chwili uznałem że to rzeczywistość :D lipton...
|
|
|
|
|
|
Pavveł
|
05.07.2016 - 21:27
|

Nr użytkownika: 3901

|
Mnie się nasuwa tylko to, że zdanie sobie sprawy we śnie, że to sen, to tylko pewien niepełny krok ku świadomości we śnie. Można we śnie zdać sobie sprawę z tego, że to sen i dalej oglądać go, jak film, bez woli. Można pogłębić tą świadomość i już sprawować jakąś kontrolę, mieć wybór, np. gdzie pójść, ale nic więcej, niż w realu. A można też mieć jeszcze większą świadomość we śnie i uzyskać nad nim całkowitą kontrolę. O ile wgl. można mówić o czymś takim, jak całkowita kontrola umysłu nad czymś, skoro sam umysł podlega kontroli wielu czynników. Np. gdy Ci się śni jakaś sceneria nie z tej Ziemi, po prostu magiczna atmosfera, nie do opisania słowami, umysł tego raczej nie wykreował, bo nie ma odpowiednich punktów odniesienia, nie jest w stanie objąć pewnych doznań uczuciowych swym koncepcyjnym podejściem i wybiórczą i dziurawą pamięcią, nie jest w stanie nawet nazwać pewnych doznań, funkcji, obiektów (także tych abstrakcyjnych, a nie tylko przedmiotów). Umysł to nie to samo, co świadomość. Tak więc pracuj nad poszerzeniem świadomości, we śnie i ogółem. Z czasem, jeśli Twojej duszy po drodze z tym doświadczeniem, zadaniem czy nauką, i jeśli nie masz jakiś barier i wbitych schematów blokujących osiągnięcie tego, to powinno Ci się udać osiągnąć większa kontrolę nad snem. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
masa
|
05.07.2016 - 23:07
|
Dusza Towarzystwa

Nr użytkownika: 7779

|
CYTAT(Lydia @ 05.07.2016 - 20:24)  Może niepotrzebnie skupiasz się tak usilnie na formułach typu, że to Twój sen i że masz nad nim kontrolę? Być może wywołujesz w ten sposób odwrotny efekt. Albo tylko śnisz o świadomym śnie. Innych pomysłów nie potrafię zaproponować, ponieważ nie mam zbytniego doświadczenia w LD - zawsze, gdy uświadamiam sobie, że śnię to automatycznie się wybudzam mając paraliż. Wybudzasz się mając paraliż ale nie tylko ciała fizycznego tylko tego niefizycznego też i nie możesz się wygramolić? Niesamowicie ciężkie doświadczenie, i każdy tak na początku miał, chyba. Mam sąsiada chorego na stwardnienie rozsiane nie wiem jak On daje rade, będąc przykuty do wózka zachować czysty umysł i wole życia. Nie ujmuj sobie że nie masz zbytniego doświadczenia, bo masz a czy warto się mierzyć i porównywać się do innych, czynisz świadectwo swej prawdy i doświadczenia a ono jest prawdziwe, gorzej jak ktoś nie ma z tym nic wspólnego nigdy nie doświadczył tego, a opowiada jak sobie z tym poradzić.
|
|
|
|
|
|

|
 |
|