oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Słuchawki Stereo Do Hemisync I Relaksacji... Jakie?
Asterion
post 26.09.2012 - 11:07
Post #1

Znajomy Rodziny
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Witam,

Chciałbym zakupić nowe słuchawki do nagrań Hemi-Sync i muzyki relaksacyjnej. Pewnie nie jestem jedynym na tym forum, którego słuchawki "przepuszczają" wszystkie możliwe dźwięki otoczenia (tym wyraźniej, im bardziej jesteśmy zrelaksowani i skoncentrowani). Czasami są to nawet tak niezależne od nas dźwięki jak odkurzacz u sąsiada bądź kropelki wody spadające z rynny na blachodachówkę. Czy nie zdarzyło się wam, aby takie dźwięki skutecznie utrudniały wejście w pożądany stan? (relaks, oobe, LD, cokolwiek).

Po wstępnym rozejrzeniu się w internecie znalazłem kilka opcji, z których najbardziej przekonującą wydaje się system NoiseGard™ Sennheisera. No właśnie... a tu są ceny:
Sennheiser PXC 350 - 649,00 zł
Sennheiser PXC 250 II (PXC250II) - 601,00 zł
Sennheiser PXC 450 - 1757,00 zł
Sennheiser PXC 310 BT - 1015,00 zł
Sennheiser PXC 310 - 799,00 zł

To zdecydowanie nie są ceny, jakie obemaniak jest w stanie zapłacić za "wspomagacz do OOBE". Czy macie jakieś inne propozycje? np. sprawdzone modele słuchawek które z powodzeniem tłumią wszystkie dźwięki z zewnątrz? Oczywiście nie chodzi tu o tłumienie puszczonej na cały regulator muzyki Techno czy Metal'u, bo to by się mijało z celem xD Nie chodzi też o tłumienie wentylatorków włączonego PC (chociaż byłoby miło ^^).
Inna sprawa to wygoda w użytkowaniu czyli jak słuchawki sprawdzają się podczas leżenia, czy nie spadają gdy kładziemy się na bok itd. itp.

Opisujcie wszystko co macie, z czego korzystacie i co się sprawdza :) dzięki!
Go to the top of the page

+Quote Post
Coro
post 26.09.2012 - 14:40
Post #2

Guests

Polecam słuchaweczki które aktualnie posiadam.
Sony MDR-XB500 www.sony.pl

Obowiązkowo jeżeli Hemi-Sync to tylko i wyłącznie w plikach FLAC

Wtedy połączenie słuchawek, odpowiedniego sprzętu odtwarzającego i nagrania FLAC spełnia swoje funkcje.

Pozdrawiam!
Coro

+Quote Post
Asterion
post 26.09.2012 - 15:40
Post #3

Znajomy Rodziny

Notatnik

CYTAT(Coro @ 26.09.2012 - 15:40) *
Polecam słuchaweczki które aktualnie posiadam.
Sony MDR-XB500 www.sony.pl

Obowiązkowo jeżeli Hemi-Sync to tylko i wyłącznie w plikach FLAC

Wtedy połączenie słuchawek, odpowiedniego sprzętu odtwarzającego i nagrania FLAC spełnia swoje funkcje.

Pozdrawiam!
Coro

Dzięki za radę :) Już je sobie obejrzałem. Ale poczekam jeszcze na inne wypowiedzi.

Zaciekawił mnie jednak ten format "FLAC". Zauważyłem że w internecie jest mnóstwo konwerterów MP3 -> FLAC. Chciałbym ściągnąć "Gateway Experience" Monroe'a w tym formacie. Ale jaką mam pewność, że pliki są "oryginalne", a nie konwertowane z mp3? Masz może jakieś dobre, niekonwertowane z mp3 HemiSync w FLAC?

+Quote Post
diaboliq
post 26.09.2012 - 19:56
Post #4

Dusza Towarzystwa

Ja do relaksacji używam zwykłych słuchawek do uszu, uważam że szkoda pieniędzy na takie cudeńka. Pamiętaj że sama muzyka nie wyciągnie cie z ciała, potrzeba choć trochę inicjatywy ze swojej strony:)

+Quote Post
TyHu
post 26.09.2012 - 20:25
Post #5

Coprobo

Notatnik

słuchawki za 100 zl dadzą rade więcej nie ma sensu dawać

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 26.09.2012 - 20:53
Post #6

Dupa Towarzystwa

Takie słuchawki polecam do 100zł

http://allegro.pl/sluchawki-akg-k-404-k404...2630641620.html

+Quote Post
RabbitTS
post 26.09.2012 - 21:35
Post #7

Gość Rodziny
*

Notatnik

Do Asterion:
Czy kupowałeś jakies utwory Hemi-Sync czy sciągałeś gdzieś z neta? Bardzo jestem Ciekaw czy to cos pomaga i czy warto ładować w to kase. Prosze odpisz.

+Quote Post
Asterion
post 26.09.2012 - 22:44
Post #8

Znajomy Rodziny

Notatnik

Dziękuję za wasze odpowiedzi.

Do: diaboliq problem u mnie w tym, że ja już drążę hemi-sync od miesiąca, jednak zawsze jakieś dzwięki z zewnątrz muszą mi przerwać ćwiczenia (a mam w domu dźwięki których nie da się wyłączyć, np. papuga), albo po prostu spadają mi słuchawki z uszu gdy obracam się na bok próbując wejść w LD/Focus 12.

Do RabbitTS:
I ściągałem i kupowałem. Zainteresowałem się hemi-sync już jakieś 4 lata temu i wtedy kupiłem pierwszą płytę - amatorskie hemi-sync "Nauka 10 razy szybsza" Brainstorm czy coś takiego. Od razu zacząłem tego słuchać. Szału jakiegoś nie było (wbrew temu co piszą), nie mówiąc już o 10 RAZY szybszym uczeniu się, no ale przyznać trzeba że koncentrację mi to nieco poprawiło. Przynajmniej po tym gdy się ogarnąłem i ściszyłem dźwięk w słuchawkach do 10-15% (wtedy hemi-sync najlepiej działa, bo "brzęczy sobie" w tle i robi co ma robić, a Tobie nie przeszkadza). Drugie Hemi-sync jakie kupiłem to było 7 czy 8 płyt, pełen zestaw z 2 czy 3 płytami do OOBE, 2 do relaksu, 1 do koncentracji, 1 do nauki itd. No i to się zawiodłem bo płyty okazały się być nagrywane "mikrofonem przystawionym do głośnika", a co parę minut było słychać dźwięk "dostępny" z gadu-gadu... Porażka i kasa wydana w błoto. Dlatego radzę Ci (jeśli jeszcze czytasz tą ścianę tekstu ^^), pierwsze hemi-sync ściągnij z netu, zobacz CZY i JAK to na Ciebie działa (niektórych np. boli głowa po tym) i dopiero wtedy zdecyduj czy warto płacić. A i ponoć warto w formacie FLAC tego odsłuchiwać, bo jest jakość bez porównania lepsza. Ściągnąłem dzisiaj Gateway Experience Monroe'a we FLAC, jak Cię to interesuje to dam znać czy widać faktycznie różnicę między mp3 160kbps a FLAC.

+Quote Post
Coro
post 27.09.2012 - 13:43
Post #9

Guests

Różnica pomiędzy plikiem mp3 a FLAC jest znacząca...

Dla przykładu podam:
Zestaw nagrań od Monroe Institute "The Gateway Experience"
Wave 1 - Discovery 1 - Orientation

plik mp3 - 30,3 MB
plik FLAC - 156,2 MB

Wnioski wysuńcie sami.

Dodam iż różnicę w jakości zobaczycie dopiero wtedy kiedy posiadacie 3 warunki...

- Dobre słuchawki
- Dobry sprzęt audio, tudzież karta dźwiękowa
- Nagranie w dobrym bezstratnym formacie (FLAC, WAV)

Dlaczego? Ponieważ jeżeli posiadacie dobre słuchawki z szerokim pasmem przenoszenia oraz nagranie w pliku FLAC lub WAV a Wasza karta dźwiękowa nie posiada pasma przenoszenia takiego jak słuchawki to nie uzyskacie dźwięków bo po prostu karta ich nie wygeneruje z pliku lub jeśli macie dobrą kartę a słabe słuchawki to analogicznie karta wygeneruje dźwięk ale słuchawki ich nie odtworzą :)

To tyle wiedzy podstawowej o audio.

Od siebie dodam iż posiadanie dobrego sprzętu nie jest konieczne.

Sam na początku korzystałem z nagrań mp3, odtwarzanych na kompie ze zintegrowaną kartą dźwiękową na słuchawkach za 50zł i było naprawde OK!
Nagrania działały na mnie nawet wtedy. Ponieważ "działanie" nagrań w dużym stopniu zależy od osoby nie od jakości...

Ale nikt na tym forum nie przekona mnie że aby wycisnąć wszystkie soki z nagrania wystarczy mp3 na pchełkach dołączonych do pudełka z telefonem.

+Quote Post
twistoid
post 27.09.2012 - 13:59
Post #10

http://demotywatory.pl/762
Ikona Grupy
Grupa: OOBE VIP

stereofoniczne

+Quote Post
Asterion
post 27.09.2012 - 14:51
Post #11

Znajomy Rodziny

Notatnik

CYTAT(Coro @ 27.09.2012 - 14:43) *
Różnica pomiędzy plikiem mp3 a FLAC jest znacząca...

Dla przykładu podam:
Zestaw nagrań od Monroe Institute "The Gateway Experience"
Wave 1 - Discovery 1 - Orientation

plik mp3 - 30,3 MB
plik FLAC - 156,2 MB

Wnioski wysuńcie sami.

Dodam iż różnicę w jakości zobaczycie dopiero wtedy kiedy posiadacie 3 warunki...

- Dobre słuchawki
- Dobry sprzęt audio, tudzież karta dźwiękowa
- Nagranie w dobrym bezstratnym formacie (FLAC, WAV)

Dlaczego? Ponieważ jeżeli posiadacie dobre słuchawki z szerokim pasmem przenoszenia oraz nagranie w pliku FLAC lub WAV a Wasza karta dźwiękowa nie posiada pasma przenoszenia takiego jak słuchawki to nie uzyskacie dźwięków bo po prostu karta ich nie wygeneruje z pliku lub jeśli macie dobrą kartę a słabe słuchawki to analogicznie karta wygeneruje dźwięk ale słuchawki ich nie odtworzą :)

To tyle wiedzy podstawowej o audio.

Od siebie dodam iż posiadanie dobrego sprzętu nie jest konieczne.

Sam na początku korzystałem z nagrań mp3, odtwarzanych na kompie ze zintegrowaną kartą dźwiękową na słuchawkach za 50zł i było naprawde OK!
Nagrania działały na mnie nawet wtedy. Ponieważ "działanie" nagrań w dużym stopniu zależy od osoby nie od jakości...

Ale nikt na tym forum nie przekona mnie że aby wycisnąć wszystkie soki z nagrania wystarczy mp3 na pchełkach dołączonych do pudełka z telefonem.

Tego mi właśnie brakowało - Dzięki! Ściągnąłem GE we FLAC'u i przerobiłem na .M4A (Apple Lossless, bezstratny odpowiednik FLAC mac'a). Teraz pytanie czy ipod jest "odpowiednim sprzętem" który mi to obsłuży?

Słuchawki zamówiłem te twoje, już do mnie idą :) Poczytałem sobie o nich komentarze użytkowników i na prawdę ludzie sobie chwalą. Przyjdą to i ja ocenię :)

+Quote Post
.
post 27.09.2012 - 14:53
Post #12

Dusza Towarzystwa
Grupa: Validating

Notatnik

Mam i polecam AKG K450
http://forum.mp3store.pl/topic/56714-akg-k450/

+Quote Post
Coro
post 27.09.2012 - 15:04
Post #13

Guests

CYTAT(Asterion @ 27.09.2012 - 15:51) *
Tego mi właśnie brakowało - Dzięki! Ściągnąłem GE we FLAC'u i przerobiłem na .M4A (Apple Lossless, bezstratny odpowiednik FLAC mac'a). Teraz pytanie czy ipod jest "odpowiednim sprzętem" który mi to obsłuży?

Słuchawki zamówiłem te twoje, już do mnie idą :) Poczytałem sobie o nich komentarze użytkowników i na prawdę ludzie sobie chwalą. Przyjdą to i ja ocenię :)

Cieszę się że mogłem pomóc... a z słuchawek będziesz zadowolony.

Pytasz czy Ipod jest odpowiednim sprzętem... nie znam się na produktach apple, ale sam możesz teraz sprawdzić czy Twoje urządzenie posiada pasmo jak słuchawki które zamówiłeś (Częstotliwość 4 – 24 000 Hz)

Dodam iż na stronie monroeinstitute.org są słuchaweczki które są do kupienia za 189$ i posiadają pasmo przenoszenia (Częstotliwość 10 - 22 000 Hz) wg. Monroe Institute idealnie nadają się do Hemi-Sync
Więc? Słuchawki które mamy posiadają szersze pasmo przenoszenia.

źródło (Monroe Institute)

Więc dla tych wszystkich którzy chcą wyciskać 100% z Hemi-Sync od Monroe Institute pownni szukać słuchawek z pasmem przenoszenia (10 - 22 000 Hz) lub (10 - 22 kHz)

Ciekawostka:
Czy wiesz że niektóre słuchawki (szczególnie te tanie) posiadają wysoce przekłamane wartości podane na opakowaniu lub w opisie?

:)

+Quote Post
Asterion
post 27.09.2012 - 16:24
Post #14

Znajomy Rodziny

Notatnik

CYTAT(Coro @ 27.09.2012 - 16:04) *

Pytasz czy Ipod jest odpowiednim sprzętem... nie znam się na produktach apple, ale sam możesz teraz sprawdzić czy Twoje urządzenie posiada pasmo jak słuchawki które zamówiłeś (Częstotliwość 4 – 24 000 Hz)

Dodam iż na stronie monroeinstitute.org są słuchaweczki które są do kupienia za 189$ i posiadają pasmo przenoszenia (Częstotliwość 10 - 22 000 Hz) wg. Monroe Institute idealnie nadają się do Hemi-Sync

Więc dla tych wszystkich którzy chcą wyciskać 100% z Hemi-Sync od Monroe Institute pownni szukać słuchawek z pasmem przenoszenia (10 - 22 000 Hz) lub (10 - 22 kHz)

Ciekawostka:
Czy wiesz że niektóre słuchawki (szczególnie te tanie) posiadają wysoce przekłamane wartości podane na opakowaniu lub w opisie?

Znalazłem. Zdaje się, że wszystkie przenośne urządzania Apple'a mają pasmo przenoszenia (20 - 20 000 Hz). Czy to znacząca różnica?

Jeszcze raz dzięki za rady - są dla mnie nieocenione :)

+Quote Post
Coro
post 27.09.2012 - 19:23
Post #15

Guests

CYTAT(Asterion @ 27.09.2012 - 17:24) *
Znalazłem. Zdaje się, że wszystkie przenośne urządzania Apple'a mają pasmo przenoszenia (20 - 20 000 Hz). Czy to znacząca różnica?

Jeszcze raz dzięki za rady - są dla mnie nieocenione :)

To nie jest dość spora strata... ale zawsze... niższe wartości odpowiadają nikim tonom.

+Quote Post
Deimond
post 27.09.2012 - 19:26
Post #16

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(Coro @ 27.09.2012 - 16:04) *

Ciekawostka:

Nie to żebym się czepiał ale z powodzeniem wystarczą słuchawki średniej klasy. Dudnienia różnicowe mają to do siebie iż powstają w mózgu a nie są transmitowane przez słuchawki. Wiec pasmo nie ma tu takiego znaczenia o ile dźwięki (tony) różnicowe będą powyżej 20 Hz. Nie znam osoby potrafiącej usłyszeć 10 Hz:D

+Quote Post
Asterion
post 27.09.2012 - 21:44
Post #17

Znajomy Rodziny

Notatnik

CYTAT(Deimond @ 27.09.2012 - 20:26) *
Nie to żebym się czepiał ale z powodzeniem wystarczą słuchawki średniej klasy. Dudnienia różnicowe mają to do siebie iż powstają w mózgu a nie są transmitowane przez słuchawki. Wiec pasmo nie ma tu takiego znaczenia o ile dźwięki (tony) różnicowe będą powyżej 20 Hz. Nie znam osoby potrafiącej usłyszeć 10 Hz:D

Dobrze wiedzieć, dzięki! :) to już mam wszystko wyjaśnione. Pora tylko cierpliwie czekać na przesyłkę :)

+Quote Post
Polybius
post 27.09.2012 - 23:06
Post #18

Dusza Towarzystwa

http://beta.ceneo.pl/8568053

Stosunek ceny do jakośći jest niesamowicie wysoki, dobre wykonanie, bardzo wygodne więc nie męczą uszu, gateway experience działa idealnie :) Polecam

+Quote Post
Coro
post 28.09.2012 - 02:13
Post #19

Guests

CYTAT(Deimond @ 27.09.2012 - 20:26) *

Diemond... nie to abym się czepiał ale Soniaki o których pisałem to nie jest górna półka :)
To są właśnie słuchawki średniej klasy :)

Pozdrawiam serdecznie czepialsko :)
Coro

+Quote Post
RabbitTS
post 30.11.2015 - 21:17
Post #20

Gość Rodziny
*

Notatnik

Witam, zastanawiałem się nad tym jak korzystacie ze swoich słuchawek słuchając Hemi Sync czy też innych nagrań relaksujących czy też synchronizujacych półkule mózgowe... Przed snem? Czy zdarza wam Się zasnąć podczas takiej sesji? Czy po zakończeniu nagrania ściągacie słuchawki z głowy i próbujecie uzyskać oobe/ld? Zastanawiałem się nad zakupem słuchawek do spania która równie dobrze może służyć jako opaska na oczy. Czy ma ktoś takie coś? Znalazłem na Allegro ze 3 rodzaje takich słuchawek (jedne nawet na Bluetooth) ale podejrzewam ze to po prostu chiński bubel który nie będzie wydobywał lepszej jakości dźwięków... Cy ktoś spotkał się z takim artykułem od jakiegoś markowego producenta? Dla przykładu wrzucam link do aukcji :
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5809528109

Dziękuję z góry za wszelkie opinie.

+Quote Post
rab
post 01.12.2015 - 00:35
Post #21

Dusza Towarzystwa

CYTAT(RabbitTS @ 30.11.2015 - 22:17) *
Witam, zastanawiałem się nad tym jak korzystacie ze swoich słuchawek słuchając Hemi Sync czy też innych nagrań relaksujących czy też synchronizujacych półkule mózgowe... Przed snem? Czy zdarza wam Się zasnąć podczas takiej sesji? Czy po zakończeniu nagrania ściągacie słuchawki z głowy i próbujecie uzyskać oobe/ld? Zastanawiałem się nad zakupem słuchawek do spania która równie dobrze może służyć jako opaska na oczy. Czy ma ktoś takie coś? Znalazłem na Allegro ze 3 rodzaje takich słuchawek (jedne nawet na Bluetooth) ale podejrzewam ze to po prostu chiński bubel który nie będzie wydobywał lepszej jakości dźwięków... Cy ktoś spotkał się z takim artykułem od jakiegoś markowego producenta? Dla przykładu wrzucam link do aukcji :
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5809528109

Dziękuję z góry za wszelkie opinie.

Kiedyś słuchałem Hemi Sync - strata czasu jak dla mnie. Jak chcesz mieć oobe to bez op**nia się. Ćwicz metodą 4+1 i powinieneś mieć rezultaty całkiem szybko. A do relaksacji to polecam trening relaksacji jakobsona w adaptacji dr Holasa - coś mnie więcej tak to brzmiało.

Powodzenia.

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park