oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

4 Stron V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
> Czy Jesteś Replikantem? Zinterpretuj Zakończenie Filmu + Ankieta
Czy jesteśmy replikantami?
Nie możesz zobaczyć wyniku ankiety zanim nie zagłosujesz. Zaloguj się i zagłosuj, aby zobaczyć wynik.
Suma głosów: 6
Goście nie mogą głosować 
Rokinon
post 27.12.2016 - 14:34
Post #43

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

CYTAT(Nieświadoma... @ 27.12.2016 - 03:31) *
"Nie nazywałbym ich "ochotnikami", raczej naiwniakami."

Astrologos, czemu?

Przez 2000 lat religie uczyły pokory, wiary i nawoływały do pokonywania słabości - niszczyły EGO.

Nadchodzi era new age i namawia się do: nauki, rozwoju i indywidualizmu - buduje się EGO.

PO erze new age , przez kolejne 2000 lat, ludzkość zajmie się ponownie niszczeniem EGO.

Karuzela musi się kręcić ale nie ma potrzeby w nią wskakiwać bez końca.
Go to the top of the page

+Quote Post
Nieświadoma...
post 27.12.2016 - 19:16
Post #44

Członek Rodziny

Masz rację Astrologos, nie ma potrzeby wchodzenia do karuzeli

+Quote Post
Tulsi
post 27.12.2016 - 19:18
Post #45

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Nieświadoma... @ 27.12.2016 - 19:16) *

A jak nieopatrznie sie tam wsiadzie to nie bardzo jest jak wysiasc.

+Quote Post
bielik110
post 27.12.2016 - 19:33
Post #46

Dusza Towarzystwa

CYTAT(astrologos @ 24.12.2016 - 02:23) *
Dziwne uczucie, żyć w strachu, co?

Tak właśnie wygląda życie niewolnika.

Na zakończenie roku proponuję podsumowanie tych gorących tematów, w których poruszaliśmy egzystencjalny problem istnienia każdego człowieka. Podkreślam, istoty istnienia. Dlaczego w ogóle istniejemy i dla czyjej przyjemności, dla jakiej wyższej konieczności.

W zakres tej problematyki wchodziły:

- reinkarnacja (nauka czy doświadczanie)

- wolna wolna

- decyzje człowieka po śmierci

- stwórcy świata i ich intencje wobec człowieka

- lusz

- sens istnienia Boga

Spis tematów:

http://www.oobe.pl/park/Lusz-Niewola-Matri...owla-t9569.html

http://www.oobe.pl/park/Czy-Zdecydujesz-Si...ieta-t9570.html

http://www.oobe.pl/park/Matrix-Itand39s-A-...ieta-t9573.html

Żeby zmierzyć się z tym tematem trzeba było poddać krytyce sens istnienia wielu pojęć, które egzystują w świadomości okultystów jako nienaruszalne dogmaty. Przykładowo.

Problematyka karmy:

- karma i reinkarnacja to fikcja, gdyż nie istnieje w rzeczywistości trwały byt, który mógłby tym prawom podlegać. Astrologos żyjący 10 lat temu jest kimś innym, niż Astrologos teraz. ( dziecko i dorosły to dwie różne osoby, działają na innych płaszczyznach i podlegają innym wpływom i prawom).

- z istnienia w świecie karmy , przyczyny i skutku, nie ma nigdy wyjścia - zawsze powstają jakieś przyczyny i skutki działań i to bez względu na to, czy są "dobre" czy "złe",

- złe intencje i działania mogą prowadzić do dobrych skutków i na odwrót

- zła karma prowadzi w ostateczności do samozniszczenia, podobnie jak dobra! ( nadmiar zgromadzonego dobra ostatecznie degeneruje się)

Z tematem karmy idzie w parze koncepcja reinkarnacji, która ma być drogą nauki ludzkiej duszy. Pytanie oczywiście dotyczyło ostatecznego sensu tego procesu. Po bliższym, krytycznym przyjrzeniu się tematowi, okazuje się,że reinkarnacja może prowadzić do ....nikąd. Wszelkie ludzkie doświadczenia są wynikiem "losowania" pewnych dodatnich i ujemnych wartości, niezależnych od nas i działających poza naszym zasięgiem. Np losowa sytuacja, czy urodzisz się mężczyzną czy kobietą determinuje całą Twoją przyszłość.
( życie ludzkie jako wynik "losowania" to coś na podobieństwo jednostkowego eksperymentu w wielkim zderzaczu hadronów).

Poruszając temat karmy i reinkarnacji, dotykaliśmy z kolei problemu wolnej woli człowieka. Oczywiście, jeśli ktoś uznaje dogmat jednego i drugiego (karmy i reinkarnacji) nie może równocześnie twierdzić ,że istnieje wolna wola. Istnienie wolnej woli wyłącza z działania system karmy i reinkarnacji ( w dowolnym momencie możemy opuścić matrix).

Jeśli mówiliśmy o systemie( karma - reinkarnacja) , w jakim funkcjonuje człowiek( ze swoją wolną wolą) podonosiliśmy automatycznie temat twórców systemu oraz metody i cel jaki nam oni odgórnie narzucili.

Co ciekawe, 61 % respondentów forum OOBE nie chce kolejnej inkarnacji ( nie widzi sensu).

Czy Bóg istnieje? Kim są twórcy matrixa i jakie mają intencje?
Tu pojawił się motyw Ogrodu oraz luszu ( R.Monroe),czyli wskazanie, iż życie ludzkie nie jest celem samym w sobie, lecz służy celom i potrzebom nadrzędnym( ogrodnikom). W tym kontekście cele ludzkie ( rozwijanie współczucia, nauka, rozwój duszy) są albo sprzężone z potrzebami twórców Ogrodu albo w ogóle nie mają znaczenia.

Z ważniejszych wniosków z dyskusji:

- świadomość człowieka nie zmienia się po śmierci (podobnie, jak pozostajemy sobą podczas OOBE),

- nie wiemy, do jakiego stopnia możemy decydować o kolejnej inkarnacji lub wycofania się z cyklu,

- są poważne wątpliwości, co do naszej właściwej misji na ziemi i jej celu ( nieweryfikowalny i narzucony nam z góry)

- wysokie prawdopodobieństwo,że nasz aparat myślenia(podobnie, jak ciało) , jest tworem działającym automatycznie i autonomicznie (bez naszej woli), nie my jesteśmy autorami myśli

- jedyny znany i niepodważalny dla każdego postulat: jesteśmy( gdyż jesteśmy).

BLADERUNNER

Historia, jaką opowiada film jest zapewne znana wszystkim. Grupa zbuntowanych Replikantów, zbudowanych przez genialnego człowieka, dowiedziawszy się,że ich życie jest ograniczone pewnym cyklem czasowym, poszukuje swego twórcy. W kontekście naszych rozważań P.K. Dick odwrócił tutaj role. Ogrodnikami (twórcami dającymi życie) są ludzie...... Przez cały film odnosimy wrażenie, że replikanci to grupa "niebezpiecznych wariatów" a jedynym właściwym celem ludzi jest ich eliminacja.

Replikantka Rachel, wierzy ,że jest człowiekiem. Dlaczego? Gdyż posiada wspomnienia swojej matki(które są w rzeczywistości implantem pamięci).

Czy my, ludzie, znajdujemy się w takiej sytuacji, jak Replikanci? Czy jesteśmy Replikantami?

Hej:) pytanie jest trochę nie jasne,"my ludzie" musimy ustalić kim jest człowiek.

A kim jestesmy my, bo to wciąż jest nie jesne:):) bo mamy odmienne zdania.

No i jak i czym chcemy to zrozumieć:) 5% - nie wystarczy :):) Słów nie znam aby opisać kawałek moich uczuć,przecież nawet nie wiemy jak funkcjonujemy:):)

+Quote Post
Rafael198
post 27.12.2016 - 20:12
Post #47

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Nieświadoma... @ 27.12.2016 - 19:16) *

tylko że ta karuzela nie pyta się o zgodę, dziecko otwiera oczy i do 20 roku życia, musi kręcić się w tej karuzeli, dopiero potem jakimś cudem zmienia swój tok rozumowania, pojmowania tego co go otacza
nie ma czegoś takiego, jak wolna wola, tutaj na ziemi

+Quote Post
Rafael198
post 27.12.2016 - 20:20
Post #48

Dusza Towarzystwa

CYTAT(bielik110 @ 27.12.2016 - 19:33) *
Hej:) pytanie jest trochę nie jasne,"my ludzie" musimy ustalić kim jest człowiek.

No i jak i czym chcemy to zrozumieć:) 5% - nie wystarczy :):) Słów nie znam aby opisać kawałek moich uczuć,przecież nawet nie wiemy jak funkcjonujemy:):)

poleciłbym ci zadać to pytanie samemu sobie, ale pierwsze spić się do nieprzytomności i leżeć gdzieś na ulicy, zapytać siebie kim ja jestem?
ja tak zrobiłem ostatnio, mało co nie zamarzłem na kość, musiałem ruszyć tyłek bo zimno i głód nie pozwalało mi tak leżeć, cała analityka znikła, myślałem tylko o cieple i jedzeniu
dziś to doświadczenie jest jak sen, jestem we formie, ale mam wspomnienia jak to nie jest być we formie
po co podałem ten przykład? iluzja ego, jak nie wiele potrzeba żeby je złamać
wspominam sobie to doświadczenie jak tylko nachodzą mnie myśli pychy, najlepiej się czuje, gdy czuje się nikim
a jak postrzega?
- głodny człowiek
-zmęczony człowiek
- napalony człowiek
-cierpiący człowiek
to są aspekty mimo wolne, narzucone świadomości, które zakłucają obraz racjonalnego postrzegania

+Quote Post
Isabel Martin
post 27.12.2016 - 21:21
Post #49

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Kto decyduje o tym, którą opcję w ankiecie wybieram? Czy to na pewno mój własny wybór?

+Quote Post
Rafael198
post 27.12.2016 - 21:31
Post #50

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Isabel Martin @ 27.12.2016 - 21:21) *
Kto decyduje o tym, którą opcję w ankiecie wybieram? Czy to na pewno mój własny wybór?

tak i nie, zresztą czy to ma jakiś szczególny wpływ na twoje aktualne życie, na twoją przyszłość
wiem że to metafora, odnośnie każdego wyboru, każdej decyzji
wiemy tylko że za przyjemności chwili obecnej trzeba zapłacić nieprzyjemnościami w przyszłości
jak to mawiają nie ma nic za darmo

+Quote Post
bielik110
post 27.12.2016 - 21:54
Post #51

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Rafael198 @ 27.12.2016 - 22:31) *
tak i nie, zresztą czy to ma jakiś szczególny wpływ na twoje aktualne życie, na twoją przyszłość
wiem że to metafora, odnośnie każdego wyboru, każdej decyzji
wiemy tylko że za przyjemności chwili obecnej trzeba zapłacić nieprzyjemnościami w przyszłości
jak to mawiają nie ma nic za darmo

Wszystko jest za darmo:) mawiali tak kiedyś,że za wszystko trzeba płaić.Ty jako coś nieskończeni nieskończonego Ja Jestem :) jeżeli poczujesz sie wolnym,to nim jesteś

Uczucia odzwierciedlają to kim jesteśmy :) UCZUCIA wyrażaja nas w wiecznej chwili

+Quote Post
Rokinon
post 27.12.2016 - 22:21
Post #52

Dusza Towarzystwa

CYTAT(bielik110 @ 27.12.2016 - 19:33) *

Definicja człowieka jest bardzo prosta - trzeba posiadać ciało fizyczne.

+Quote Post
Rafael198
post 28.12.2016 - 05:23
Post #53

Dusza Towarzystwa

CYTAT(bielik110 @ 27.12.2016 - 21:54) *
Wszystko jest za darmo:) mawiali tak kiedyś,że za wszystko trzeba płaić.Ty jako coś nieskończeni nieskończonego Ja Jestem :) jeżeli poczujesz sie wolnym,to nim jesteś

Uczucia odzwierciedlają to kim jesteśmy :) UCZUCIA wyrarzaja nas w wiecznej chwili

w tej rzeczywistości to iluzja :) człowiek świadom swego otoczenia jest w stanie się przed nim bronić, nie wiele rzeczy zdoła go zaskoczyć
ludzie dzielą się na dwa typy
1.wojownik -jest świadomy, jego życie to czuwanie, gotowość do działania
2.ofiara -nie jest świadoma zagrożenia, jest jak konik chacający po polanie w słoneczny dzień,nie dostrzega zagrożenia

świat się zmieni, nie będzie tak jak jest teraz,czyli co nam trzeba idziemy do sklepu i kupujemy, będzie tak że co będziesz potrzebował,będziesz musiał zdobyć lub sam wyprodukować, odziwo wojownicy są teraz nikim dla społeczeństwa, ale całe życie szkolą się w dziedzinie zdobywania i produkowania
sztuka szybkiej regeneracji ciała będzie kluczem do przetrwania,
nie będzie lekarstw, nie będzie lekarzy

+Quote Post
Tulsi
post 28.12.2016 - 08:50
Post #54

Dusza Towarzystwa

CYTAT(astrologos @ 27.12.2016 - 22:21) *
Definicja człowieka jest bardzo prosta - trzeba posiadać ciało fizyczne.

No nie wiem....
Wszak nie jestesmy ani cialem ani umyslem.
Cialo i umysl to narzedzia.
Mam znajomego ktory od dziecka czuje sie smokiem, nie czlowiekiem, pomimo ze ma ludzkie cialo. Jest lekarzem, niezwykle zdolna i inteligentna istota. Twierdzi ze przechwycono go i wcielono w cialo ludzkie bo "byl bardzo niegrzeczny" jako smok, ponoc zlamal ich swiety kodeks.
W tym wcieleniu jest niezwykle prawa i dobra istota. Niesamowicie uwazny i skupiony, swiadomy. O jego tajemnicy wie bardzo waskie grono osob, w tym ja.
Caly czas ma duchowy kontakt ze smokami i twierdzi ze cztery smoki sa jego osobistymi opiekunami. Czy to jest czlowiek, pomimo ze ma ludzkie cialo?
Zwlaszcza ze sam w sobie czuje inna tozsamosc niz ludzka?

+Quote Post
pigsonwings
post 28.12.2016 - 10:53
Post #55

haereticus

Notatnik

a co wam po tych reptilianach? oni tak samo nic nie wiedzą, plączą sie w kółko na tym statku. Sami siebie tymi sensacjami żywimy, lubujemy się w tym, łykaniu jak pelikany tych wszystkich sensacji. Tanie ćpanie.

Ssaki, gady czy owady wszystkie na titanicu siedzą teraz, jedni pod pokładem a inni bajlando w surdutach :) łakniemy tych surdutów w większości.

duchowe kontakty :) można markerem napisać na kontakcie "duchowy" i więcej będzie z tego pożytku.
Jak następnym razem ktoś rozjebie pająka biegającego po pokoju, to niech sobie pomyśli że ten pająk może miał cie za przyjaciela przez te wszystkie dni xd a prawo do tego pokoju ma takie same jak każdy inny.

+Quote Post
Tulsi
post 28.12.2016 - 11:04
Post #56

Dusza Towarzystwa

CYTAT(PigsOnTheWings @ 28.12.2016 - 10:53) *
a co wam po tych reptilianach? oni tak samo nic nie wiedzą, plączą sie w kółko na tym statku. Sami siebie tymi sensacjami żywimy, lubujemy się w tym, łykaniu jak pelikany tych wszystkich sensacji. Tanie ćpanie.

Ssaki, gady czy owady wszystkie na titanicu siedzą teraz, jedni pod pokładem a inni bajlando w surdutach :) łakniemy tych surdutów w większości.

duchowe kontakty :) można markerem napisać na kontakcie "duchowy" i więcej będzie z tego pożytku.
Jak następnym razem ktoś rozjebie pająka biegającego po pokoju, to niech sobie pomyśli że ten pająk może miał cie za przyjaciela przez te wszystkie dni xd a prawo do tego pokoju ma takie same jak każdy inny.

Dlaczego tak napisales?
To juz nie wolno niczym sie interesowac?
Ja od wielu lat z pasja hoduje kaktusy, ktos by powiedziec mogl a na ch..j ci to, one kluja. Ale ja je lubie, ktos inny nie musi, moze pajaki hodowac jak lubi.
Po co torpedowac kazdy temat, jesli nie odpowiada to nie czytac i nie odpisywac.
To co Ty uwazasz za niegodne uwagi dla innego jest interesujace.
I nie sa to zadne sensacje. Ja krotko opisalam prawdziwa historie kogos innego w ludzkim ciele wiec gdzie tu widzisz pelikany.

+Quote Post
pigsonwings
post 28.12.2016 - 11:25
Post #57

haereticus

Notatnik

CYTAT(Tulsi @ 28.12.2016 - 11:04) *
1 Dlaczego tak napisales?
2 To juz nie wolno niczym sie interesowac?
3 Ja od wielu lat z pasja hoduje kaktusy, ktos by powiedziec mogl a na ch..j ci to, one kluja. Ale ja je lubie, ktos inny nie musi, moze pajaki hodowac jak lubi.
Po co torpedowac kazdy temat, jesli nie odpowiada to nie czytac i nie odpisywac.
To co Ty uwazasz za niegodne uwagi dla innego jest interesujace.
4 I nie sa to zadne sensacje. Ja krotko opisalam prawdziwa historie kogos innego w ludzkim ciele wiec gdzie tu widzisz pelikany.

1.bo to moja subiektywna opinia :)

2. Nigdzie nic takiego nie zawarłem.

3. Fajna pasja, popieram. Jako człowiek zajmować się rośliną która jest bytem innej kategorii :)
Pająki chyba wolały by być na wolności :)
Apropo kaktusów taka różnica że one są realne, namacalne, twardo-materialne. A reptilianie nie są warci uwagi tak jak kaktusy. Zaprawdę powiadam to ci.

4.Napisałem ogólnie, nie odniosłem się do tej historii.

+Quote Post
Tulsi
post 28.12.2016 - 11:42
Post #58

Dusza Towarzystwa

CYTAT(PigsOnTheWings @ 28.12.2016 - 11:25) *
1.bo to moja subiektywna opinia :)

2. Nigdzie nic takiego nie zawarłem.

3. Fajna pasja, popieram. Jako człowiek zajmować się rośliną która jest bytem innej kategorii :)
Pająki chyba wolały by być na wolności :)
Apropo kaktusów taka różnica że one są realne, namacalne, twardo-materialne. A reptilianie nie są warci uwagi tak jak kaktusy. Zaprawdę powiadam to ci.

4.Napisałem ogólnie, nie odniosłem się do tej historii.

Wiesz, no nie wiem czy Reptilianie nie sa warte uwagi. A przynajmniej dla osob ktorzy osobiscie doswiadczaja kontaktow z nimi, to co, maja to ignorowac, te swoje doswiadczenia ?
Twarda materia powiadasz....czyli to takie "nieduchowe". A wezmy obeloty, czy one wnosza cokolwiek duchowego w nasze zycie?
I tu moge powiedziec ze zalezy w jaki sposob ktos zrobi pozytek z tych lotow no i kogo tam napotka.
Jesli bedzie latwowierny i naiwny, to skonczy z garnkiem na glowie jak Darek.
Mysle ze mozna smialo pogodzic rozne zainteresowania z rozwojem osobistym:)
Interesowanie sie Rep nie wadzi w tym procesie.

+Quote Post
DonBuziallo
post 28.12.2016 - 13:57
Post #59

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Tulsi)
Mam znajomego ktory od dziecka czuje sie smokiem, nie czlowiekiem, pomimo ze ma ludzkie cialo. Jest lekarzem, niezwykle zdolna i inteligentna istota. Twierdzi ze przechwycono go i wcielono w cialo ludzkie bo "byl bardzo niegrzeczny" jako smok, ponoc zlamal ich swiety kodeks.

Chyba nie mówisz o tym samozwańczym fantaście
"Draconie Nufuwyrze" ?

+Quote Post
Tulsi
post 28.12.2016 - 14:25
Post #60

Dusza Towarzystwa

CYTAT(DonBuziallo @ 28.12.2016 - 13:57) *
Chyba nie mówisz o tym samozwańczym fantaście
"Draconie Nufuwyrze" ?

A kto to ten Nuwufyr?
Mowie o moim dobrym znajomym.

+Quote Post
DonBuziallo
post 28.12.2016 - 14:36
Post #61

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Tulsi)
A kto to ten Nuwufyr?
Mowie o moim dobrym znajomym.

Pewien człowiek z tego filmiku, opowiada tą samą historyjkę,
o której mówił Twój Kolega.
Twierdzi również że studiuje obecnie medycynę. Kierunku nie pamiętam.
Określa siebie na YT jako "Dracon Nufuwyr".
Być może to ten sam Osobnik. Oglądnij.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=l-R-CVLA2OM

+Quote Post
Tulsi
post 28.12.2016 - 14:56
Post #62

Dusza Towarzystwa

CYTAT(DonBuziallo @ 28.12.2016 - 14:36) *
Pewien człowiek z tego filmiku, opowiada tą samą historyjkę,
o której mówił Twój Kolega.
Twierdzi również że studiuje obecnie medycynę. Kierunku nie pamiętam.
Określa siebie na YT jako "Dracon Nufuwyr".
Być może to ten sam Osobnik. Oglądnij.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=l-R-CVLA2OM

Zajrzalam na ten filmik.
Ten gostek to jakis dzieciak :)
Moj znajomy to bardzo dorosla osoba i w zyciu nie promowalby sie na yt. Przeciez po czyms takim pacjenci by mu uciekli w poplochu :)
Mowisz ze on mowi to samo co moj znajomy?
No to w takim razie dziwne to jest.
Widze ze sa dwie czesci tego filmiku.
Teraz nie mam czasu, pozniej obejrze i zobacze co gada ten mlodzik.

+Quote Post
DonBuziallo
post 28.12.2016 - 15:04
Post #63

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Tulsi)
Mowisz ze on mowi to samo co moj znajomy?
No to w takim razie dziwne to jest.

Może ten dzieciak robi po prostu Plagiat,
aby Siebie wykreować na serwisie.

+Quote Post

4 Stron V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park