oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

13 Stron V  « < 4 5 6 7 8 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Bóg, Przemyślenia.
Natasza
post 08.02.2013 - 16:50
Post #98

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

CYTAT(Darek Sugier @ 08.02.2013 - 08:34) *
„AŁŁAH*” tak mi się przedstawił, gdy wypowiadał werbalnie swój ident. To jedno z JEGO imion. Nie wiem dlaczego powiedział „AŁŁAH” przez „Ł” a nie jak powinno być przez „L”, ale podobnie „zniekształca” (w cudzysłowie pisane) swoje imię Gabriel, który mi się przedstawia mówiąc „DŻABRIEL”.

DS

Z tego co wiem o jezyku arabskim to własnie nasze Allah wymawia się tam w ten sposób - Ałłah, z takim tylnojęzykowym, gardłowym Ł
Poza tym Allah znaczy Bóg, nie jest to imie Boga jak sie często wydaje sie innowiercom :> znaczy niemuzułmanom.
Go to the top of the page

+Quote Post
Vesanya
post 08.02.2013 - 16:58
Post #99

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Natasza @ 08.02.2013 - 16:50) *
Z tego co wiem o jezyku arabskim to własnie nasze Allah wymawia się tam w ten sposób - Ałłah, z takim tylnojęzykowym, gardłowym Ł
Poza tym Allah znaczy Bóg, nie jest to imie Boga jak sie często wydaje sie innowiercom :> znaczy niemuzułmanom.

Nie do końca się zgodzę, Allah, wymawia się rzeczywiście z gardłowym L i z akcentem na "ah" ale dalekie jest to od "Ł" mimo wszystko.
Natomiast Dżabriel - literę "g" arabowie wymawiają jako "dż". W ich języku, Gabriel wymawia się: Dżabril

+Quote Post
Natasza
post 08.02.2013 - 17:15
Post #100

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Vesanya @ 08.02.2013 - 16:58) *
Nie do końca się zgodzę, Allah, wymawia się rzeczywiście z gardłowym L i z akcentem na "ah" ale dalekie jest to od "Ł" mimo wszystko.
Natomiast Dżabriel - literę "g" arabowie wymawiają jako "dż". W ich języku, Gabriel wymawia się: Dżabril

Nie zgodze sie jednak, ze daleko do Ł
szczególnie dla niewprawionego polskiego ucha brzmi to zdecydowanie bardziej jak Ł niż L

+Quote Post
Vesanya
post 08.02.2013 - 17:29
Post #101

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Natasza @ 08.02.2013 - 17:15) *
Nie zgodze sie jednak, ze daleko do Ł
szczególnie dla niewprawionego polskiego ucha brzmi to zdecydowanie bardziej jak Ł niż L

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...f2/Ar-allah.ogg
dla mnie to zdecydowanie l, a nie ł. ale ok, niech będzie, może rzeczywiście dla niewprawionego ucha tak to brzmi

+Quote Post
Krisss
post 08.02.2013 - 19:42
Post #102

Dusza Towarzystwa

Spotykam codziennie ludzi z tym pochodzeniem (arabskim) i potwierdzam ze jest to praktycznie 'l' jak 'lawka' a nie jak 'listopad'. Wiec Darek dobrze uslyszal...-:)

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 09.02.2013 - 00:21
Post #103

Dupa Towarzystwa

Tworząc przyjaciół wymuszamy zaistnienie wrogów. To gra a ja nie lubię zasad.

+Quote Post
bielik110
post 09.02.2013 - 10:38
Post #104

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Darek Sugier @ 08.02.2013 - 09:34) *
„AŁŁAH*” tak mi się przedstawił, gdy wypowiadał werbalnie swój ident. To jedno z JEGO imion. Nie wiem dlaczego powiedział „AŁŁAH” przez „Ł” a nie jak powinno być przez „L”, ale podobnie „zniekształca” (w cudzysłowie pisane) swoje imię Gabriel, który mi się przedstawia mówiąc „DŻABRIEL”.

DS

* przez "H" na końcu, a nie "CH", mój błąd, już poprawiłem.

Darek Sugier "Reportaże św. Piotra" 2011 e-book drukarski
Darek Sugier "MIŁOŚĆ i WOLNOŚĆ Poza Ciałem"
2002 e-book drukarski

archiwalna strona Darka Sugiera
porady Darka Sugiera na oobe.pl

Coś jest na rzeczy:)Bo jak spotkałem się z Archaniołem Zadkielem:) zostałem pouczony,że tak naprawdę nazywa się Zadkelo:)

pozdrawiam:)

+Quote Post
marcinoo
post 09.02.2013 - 10:42
Post #105

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Według tego schematu można napisać :

- Uznając coś za gre, automatycznie muszą powstać jakieś zasady. Brak zasad może być takową

- Uznając że coś trwa, musimy pogodzić się z tym, że coś się skończy

- Jeśli uznajemy pewne emocje za dobre, w opozycji zostaną złe

itd. ;)

+Quote Post
bielik110
post 09.02.2013 - 10:42
Post #106

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Zielarz Gajowy @ 09.02.2013 - 01:21) *
Tworząc przyjaciół wymuszamy zaistnienie wrogów. To gra a ja nie lubię zasad.

Cieszę się:) Zielu że że to napisałeś,tak samo jest ze tzw.złem lub dobrem:)

Macinoo:)
Jak żyjesz przeszłością,widzisz też przyszłość i na odwrót:) jeżeli uświadomisz sobie że jest tylko teraz:) uczuciami,zachowaniem,słowami objawiasz siebie:)zaakceptuj to co jest,myśl i czuj z serca,bądź cały czas taki jaki pragniesz być,chwilę w tym zrozumieniu,postanowieniu,uczuciu:)a wszystko się zmieni

Pozdrawiam serdecznie

+Quote Post
Darek Sugier
post 09.02.2013 - 12:25
Post #107

Dusza Towarzystwa

Ciekawy fragment znalazłem w wikipiedii…

„Allah” jest jedynym arabskim słowem, w którym wymawiane jest /ɫ/ (stąd u Sienkiewicza pisownia „Ałłah”).

A tu źródło i całość:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Allah

DS

Darek Sugier "Dzienniki Jessego" 2011-2012 e-book drukarski
Darek Sugier "Reportaże św. Piotra" 2011 e-book drukarski
Darek Sugier "MIŁOŚĆ i WOLNOŚĆ Poza Ciałem"
2002 e-book drukarski

archiwalna strona Darka Sugiera 2007-2009
porady Darka Sugiera na oobe.pl 2002

+Quote Post
Mr.Fallen
post 09.02.2013 - 15:10
Post #108

Znajomy Rodziny

Darek-Czy Bóg którego spotykasz ma jakiś stały wygląd,określoną płeć?

+Quote Post
Vesanya
post 09.02.2013 - 18:14
Post #109

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Darek Sugier @ 09.02.2013 - 12:25) *
Ciekawy fragment znalazłem w wikipiedii…

„Allah” jest jedynym arabskim słowem, w którym wymawiane jest /ɫ/ (stąd u Sienkiewicza pisownia „Ałłah”).

A tu źródło i całość:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Allah

Muszę w takim razie podjąć polemikę bo się mylicie kochani:) Rzeczywiście Sienkiewicz pisał Ałłah ale nie wiadomo w sumie dlaczego, a to, ze "Allah jest jedynym słowem arabskim wymawianym jako ałłah" to jest po prostu jedna wielka bzdura i musze to zgłosić na wikipedii jako błąd , albo źle sformułowane zdanie.

Allah przez Arabów wymawiamy dokłądnie tak jak tutaj: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...f2/Ar-allah.ogg

czyli nie jako miękkie "l" tylko twarde "l" jak słusznie zauważyła Natasza ale nadal to jest "l" a nie "ł" przynajmniej w zamierzeniu Arabów, którzy wymawiają to słowo.

Wiem co mówię, bo mieszkałam 6 lat w kraju arabskim i znam wymowę tego języka. Może rzeczywiście niewprawione ucho słyszy "ł"- tu nie będę polemizować, bo znając ten język trudno mi jest się postawić w roli słuchającego, jednakże zapewniam, ze we wszystkich arabskich dialektach a jest ich mnóstwo, Allah wymawia się tak samo - wymawia się przez twarde "l" zwijając język do góy i dotykając czubka języka górnego podniebienia używając dźwięku gardłowego. Dla porównania przy miękkim "l" jezyk bardziej płasko i delikatniej dotyka górnego podniebienia. Dla porównania - przy wymawianiu "ł" język nie bierze udziału więc między twardym "l" a "ł" jest różnica.

A teraz z innej beczki, czytając Twoją wypowiedź a zwłaszcza to zdanie:

BÓG, PraOJCIEC Niebieski, PAN Niebios, Gigant ON/ONA, Ałłah, JAHWE, Perun, Zeus, … - to tylko jedne z Jego określeń i imion, ale to jest JEDNA OSOBA.

zaintrygowało mnie to, ze stawiasz znak równości między Allahem Jahve, z którym rozmawiasz i który jest Bogiem Jedynym, filarem monoteizmu, a wszystkimi bogami pogańskimi typu Gigant, Perun, Zeus itd. co się wzajemnie wyklucza. Z takiej fuzji religijnej wychodzi pewien absurd i już wyjaśniam dlaczego:

Filar religii monoteistycznych (Judaizm oraz Islam) stawia nieprzekraczalną barierę między Bogiem Jedynym (nie mającego płci, dzieci ani wizerunku, będącego po za wyobrażaniem człowieka i który nigdy nie został zrodzony), z bóstwami pogańskimi, które mają płeć, wizerunek i dzieci - nawet z kobietami ludzkimi, w dodatku zawsze pochodzą od kogoś a więc zostały zrodzone (czyli mają naturę astralną, a nie duchową).

Stawiasz znak równości między przeróżnymi bogami pogańskimi z hierarchii astralnych różnych kultur z Tym Bogiem Jedynym, który sam w Torze i Koranie o sobie mówi, ze jest ponad wszelkimi bogami a nawet wyraźnie podkreśla, że stawianie Go na równi z bogami pogańskimi jest śmiertelnym grzechem...

Czy Twoim zdaniem prorocy Judaizmu oraz Islamu się mylili? bo albo się oni mylili, albo Ty się mylisz, bo wszyscy nie możecie mieć racji w tak kluczowych i sprzecznych ze sobą kwestiach :)

Tylko nie obrażaj się na mnie, ja poruszam ważną kwestię, która wymaga moim zdaniem merytorycznego doprecyzowania.

+Quote Post
bielik110
post 09.02.2013 - 18:57
Post #110

Dusza Towarzystwa

:)))))))))))))

Tak na prawdę to nikt się nie myli:)

Bo wszystko jest prawdą:) wszystko jest częścią prawdy absolutnej

Uwielbiam was kochani:)))))

+Quote Post
zupełniezielony
post 09.02.2013 - 19:03
Post #111

Dusza Towarzystwa

Notatnik

CYTAT(bielik110 @ 09.02.2013 - 18:57) *
:)))))))))))))

Tak na prawdę to nikt się nie myli:)

Bo wszystko jest prawdą:) wszystko jest częścią prawdy absolutnej

Uwielbiam was kochani:)))))

Zgadzam się Bieliku, ale nie wszystko jest Prawdą, tylko Prawda ukryta jest we wszystkim. Aby zrozumieć gwiazdy, trzeba zrozumieć atomy :)
I nie wszystko jest częścią Prawdy, tylko jej całością. Trudno to zrozumieć, ale prawda zarówno dzieli się, jak i nie dzieli. Jest we wszystkim w całości i po części. Wszystko jest w niej, ona jest we wszystkim.

+Quote Post
Natasza
post 09.02.2013 - 19:08
Post #112

Dusza Towarzystwa

Filar religii monoteistycznych (Judaizm oraz Islam) stawia nieprzekraczalną barierę między Bogiem Jedynym (nie mającego płci, dzieci ani wizerunku, będącego po za wyobrażaniem człowieka i który nigdy nie został zrodzony), z bóstwami pogańskimi, które mają płeć, wizerunek i dzieci - nawet z kobietami ludzkimi, w dodatku zawsze pochodzą od kogoś a więc zostały zrodzone (czyli mają naturę astralną, a nie duchową).

Moze nie chodzi tu jednak o religijne podejście ?
Co do Ł czy L to wydaje sie że w wymowie słowa Allah słuszymy "Ł" ale nie to powszechnie uzywane, ale teatralne, to którego uzywali aktorzy przedwojenni, śmieszne ze tyle wymiany zdan tylko na teamt jednej literki :>

+Quote Post
RychuBaca
post 09.02.2013 - 19:09
Post #113

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Vesanya @ 09.02.2013 - 18:14) *
Czy Twoim zdaniem prorocy Judaizmu oraz Islamu się mylili? bo albo się oni mylili, albo Ty się mylisz, bo wszyscy nie możecie mieć racji w tak kluczowych i sprzecznych ze sobą kwestiach :)
...może w perspektywie ludzkiej, także historycznej, większe znaczenie ma to, co się z tych "pomyłek" czy "sprzeczności" rodzi w ludzkiej świadomości i społeczności, niż to jak jest w Rzeczywistości? :)

+Quote Post
Vesanya
post 09.02.2013 - 19:51
Post #114

Dusza Towarzystwa

Bielik, gdyby wszystko było prawdą, to na Ziemi byłby raj :) a nie jest , bo przez iluzje jesteśmy uśpieni ;) Trzeba oddzielać ziarno od plew, czyli prawdę od iluzji :) Ale wiem o co Ci chodzi :)

Natasza , ja porównuję wizje Darka z wizjami proroków wcześniejszych. Wiec siłą rzeczy używam tego samego kryterium religijnego, bo Darek ma do czynienia z istotami religijnymi *. Dociekliwość i weryfikacja doświadczeń jest kluczowa w wyciąganiu wniosków, które mają na celu poszerzenie świadomości. Nie na darmo jest powiedzenie, że diabeł tkwi w szczegółach :)

Rychu - mnie interesuje prawda i to , jak jest rzeczywiście. Kłamstwa i iluzje każdy może sobie produkować :)

* istoty osadzone w kontekście religijnym. Wyjaśniam, bo niektórzy mogli nie zrozumieć mojego niefortunnego skrótu myślowego

+Quote Post
RychuBaca
post 09.02.2013 - 21:23
Post #115

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Vesanya @ 09.02.2013 - 19:51) *
Rychu - mnie interesuje prawda i to , jak jest rzeczywiście. Kłamstwa i iluzje każdy może sobie produkować :)
...rozumiem to i jak się tak zastanowić to chyba większość osób poszukuje prawdy, myślę, że nawet kłamcy i iluzjoniści, dążąc na swój sposób do poznania rzeczywistości(?). :) W pewnym sensie nawet drań uznaje jakiś obszar prawdy, chociażby wyrażający się w poczuciu sprawiedliwości, nawet jeśli dyktuje to czysty egoizm(?). Poznając ludzi i siebie czasem dochodzę do wniosku, że mało kto oszukuje siebie z premedytacją, podobnie też nie wszyscy świadomie odchodzą od prawdy. Bardziej chyba gubimy się w świecie i we własnej potrzebie odnalezienia siebie jako poszukiwanych wartości, miłości, szczęścia, prawdy(?). Niekiedy ta potrzeba (przecież nie zawsze w pełni świadoma) jest tak silna, że tworzymy jej własne iluzje, aby chociaż częściowo poczuć namiastkę tego, czego (mamy wyobrażenie, że) szukamy(?). Jak znamy życie, będą i tacy, którzy to mogą wykorzystać, ale można się zastanowić, jak dalece oni sami są w innej sytuacji niż my?

+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 09.02.2013 - 21:27
Post #116

Dupa Towarzystwa

Lecz słowa nie zawierają żadnej prawdy.

Jak mówię swojej córce, że jest ładna, mądra to kłamię?:)

+Quote Post
Vesanya
post 09.02.2013 - 21:31
Post #117

Dusza Towarzystwa

CYTAT(RychuBaca @ 09.02.2013 - 21:23) *
...rozumiem to i jak się tak zastanowić to chyba większość osób poszukuje prawdy, myślę, że nawet kłamcy i iluzjoniści, dążąc na swój sposób do poznania rzeczywistości(?). :) W pewnym sensie nawet drań uznaje jakiś obszar prawdy, chociażby wyrażający się w poczuciu sprawiedliwości, nawet jeśli dyktuje to czysty egoizm(?). Poznając ludzi i siebie czasem dochodzę do wniosku, że mało kto oszukuje siebie z premedytacją, podobnie też nie wszyscy świadomie odchodzą od prawdy. Bardziej chyba gubimy się w świecie i we własnej potrzebie odnalezienia siebie jako poszukiwanych wartości, miłości, szczęścia, prawdy(?). Niekiedy ta potrzeba (przecież nie zawsze w pełni świadoma) jest tak silna, że tworzymy jej własne iluzje, aby chociaż częściowo poczuć namiastkę tego, czego (mamy wyobrażenie, że) szukamy(?). Jak znamy życie, będą i tacy, którzy to mogą wykorzystać, ale można się zastanowić, jak dalece oni sami są w innej sytuacji niż my?

Zgadzam się z Tobą. Często ta własnie nieuświadomiona potrzeba rodzi iluzje i przez to nie potrafimy żyć pełną piersią. Dla Nataszy to wyjaśnię: dla mnie prawdą jest życie tu i teraz, w tej rzeczywistości. Starając się widzieć rzeczy takimi jakimi są, a nie takimi jakimi chcemy, żeby były. I w tym kontekście użyłam dzisiaj słowa iluzja.

CYTAT(Natasza @ 09.02.2013 - 21:08) *
I jak kiedyś powiedział Darek, słowa są właśnie po to by nas usypiać w tej rzeczywistości.

Po czym napisał 3 książki :)

+Quote Post
Natasza
post 09.02.2013 - 22:51
Post #118

Dusza Towarzystwa

CYTAT(Vesanya @ 09.02.2013 - 21:14) *
Wyluzuj Natasza :) Nie jestem obudzona i nigdy tego nie powiedziałam to po pierwsze, po drugie to o co mi chodzi precyzyjnie wyraziłam w swoim poście do Darka. A jeśli czujesz się zahipnotyzowana moimi słowami to raczej Twój problem :) szkoda ze już zadnej dyskusji nie można z Darkiem prowadzić bo zaczynają się emocje :)

Jestem wyluzowana :> czyzbys mi przypisywała swoje emocje?
Nie mam zadnego problemu, całkiem dobrze sobie radzę :>
i teraz zupelnie serio czy zechciałabyś wyjasnic co oznacza dla Ciebie zycie tu i teraz? Bo to znowu jest taki słowny frazes powtarzany przez wielu, więc bardzo chciałabym dowiedzieć sie co to oznacza dla Ciebie w praktyce. I w jaki sposób mozemy odróznic w jaki sposób mozna się starac widziec rzeczy takimi jakie są a nie takimi jakbysmy chcieli, to chybe nie jest do konca nigdy możliwe, skoro wszystko tak naprawde jest projekcja naszego umysłu... Nie możemy więc zobaczys niczego innego niż to co w nim już jest.
Więc próby i wyobrażenia ze postrzegamy cokolwiek prawdziwego jest największa iluzją.
Ale może sie myle i dlatego prosze o odpowiedź.
Zreszta od wszystkich którzy maja jakis pomysł na odpowiedź ::>>

+Quote Post

13 Stron V  « < 4 5 6 7 8 > » 
Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park